Zobacz pełną wersję : Cieknący aparat zapłonowy
Sprawa wygląda następująco. Aparat podciekał więc został wymieniony oring który siedzi na aparacie i uszczelniacze wałka. Aparat nadal podcieka lecz dziwnie. Mianowicie krople zbierają się od dołu aparatu na łączeniu kopułki z obudową. W manualu
http://oi60.tinypic.com/mna5v.jpg
nie widać czy jest jeszcze w środku jakiś zimering czy coś w tym stylu. Nadmienię że nie patrzyłem pod kopułkę co tam się dzieje z braku czasu. W sobotę tam zajrzę. Tym czasem miał ktoś coś podobnego? Jak to ugryźć?
Wewnątrz aparatu jest simering, żeby go wymienić trzeba rozebrać cały aparat i wyjąć wałek. U mnie tak samo ciekło i wymiana simeringu załatwiła sprawę. Łatwo to sprawdzić, jak zdejmiesz kopułkę to aparat ma być wewnątrz suchy jak jest olej to simering jest do wymiany.
Pomiedzy kopulka a aparatem jest uszczelka(jest na rysunku) i to ona puszcza.
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Pomiedzy kopulka a aparatem jest uszczelka(jest na rysunku) i to ona puszcza.
Jeżeli mówisz o uszczelce kopułki (wg rysunku) to jest ona po to żeby wilgoć nie dostawała się do wewnątrz aparatu a nie po to żeby nie wypuszczała oleju. W aparacie nie może być oleju. Jeżeli jest to puszcza simering na wałku.
Bonless serdecznie dziękuję za odpowiedz. Też tak myślałem że tam jeszcze jest ten zimernig szkoda że w manualu go nie ma. Pamiętasz może jaki tam siedzi ten zimering?
Ja kupowałem ten:
http://jdmshop.eu/Uszczelniacz-aparatu-zaplonowego-honda-nok-bh3888E-BH3888?manufacturer_id=21
Jak ich pytałem to nie dawali mi gwarancji, że będzie pasował do mojego aparatu (TD81u) więc trochę zaryzykowałem ale był taki sam (wydaje mi się że do większości aparatów hondy będzie pasował).
Najbezpieczniej jest rozebrać aparat sprawdzić simering i dopiero zamawiać, ale wiadomo że auto jest wtedy uziemione na dłuższy czas.
Możesz do nich napisać podaj oznaczenie swojego aparatu i może będą mieli info czy pasuje.
Jeżeli mówisz o uszczelce kopułki (wg rysunku) to jest ona po to żeby wilgoć nie dostawała się do wewnątrz aparatu a nie po to żeby nie wypuszczała oleju. W aparacie nie może być oleju. Jeżeli jest to puszcza simering na wałku.
Masz racje. Zwracam honor.;)
Dzięki za info sprawdzę oznaczenia aparatu i zabieram się za robotę