Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy potrzebny inny komp?

Kszysiu
16-12-14, 21:44
Cześć

Ostatnio kupiłem civica V coupe - poprzedni właściciel wymienił w niej silnik bo podobno oryginalny rzygał czym się dało na lewo i prawo i naprawa go nie miała sensu. Zamiast d15b7 włożył tam d16y3 (chyba "3" - nie pamiętam dokładnie ostatniej cyferki ale mówił 113 KM, więc zgadzało by się to).

Ogólnie jeździ dosyć żwawo (przynajmniej mi się tak wydaje) - nie grzebałem jeszcze żeby zobaczyć jaki komputerek tam siedzi, ale czy przydałoby się go wymienić jeśli jest tam ten oryginalny z d15b7?

Pozdrawiam
Kszysiu

motoboy
17-12-14, 22:20
Nie wiem jakie oznaczenie miał sterownik w silniku d16y3, ale jest na OBD1. Silnik d15b7 seryjnie ma komputer P06 który jest na OBD1, który jeden z niewielu da się przerobić i "stroić" na nim inne silniki. Więc wcale nie musiał zmieniać komputera, wystarczyło zmienić w nim mapy na te z d16y3 i będzie działać poprawnie. Sterownik masz umieszczony na prawym słupku A, po prawej stronie nóg pasażera, demontujesz plastik który jest montowany na dwa kołki plastikowe, i tam będzie sterownik od ABS a za nim komputer od silnika. Na nim będziesz miał oznaczenie. Jeśli jest to P06, wyłącz zapłon, odkręć go, odepnij wtyczki, i odkręć pokrywkę komputera, jeśli w wyznaczonym polu przerywaną linią będziesz miał dołożone elementy między innymi pamięć EEPROM, to znaczy że jest to przygotowane P06 pod inne silniki. Jeśli tak będzie, to najlepiej jakbyś się udał do człowieka który się na tym zna, odczytał wsad z EEPROMU i zobaczył co tam jest wgrane. Albo pojechać na hamownie, i zrobić kilka przejazdów pod różnym obciążeniem z sondą szerokopasmową, jeśli AFR będzie w normie to bym się niczym nie przejmował. Pozdrawiam ;)

felootno
18-12-14, 20:52
Ja mam silnik d16y3 i oryginalne był ecu p1k,a teraz mam przygotowany pod strojenie p06 z mapą od d16y3.mogę polecić kolesia który tanio i szybko to ogarnia