Zobacz pełną wersję : Wałek do D16Z6 ??
Siemanko! Mam pytanie odnośnie wałka rozrządu do D16Z6. Jest wałek z jakiegoś innego silnika który będzie pasował i jest ostrzejszy niż seryjny od Z6 ? Czy w gre wchodzą tutaj wałki typu stage 1,2 itd?
nie ma seryjnego ostrzejszego wałka niż te od Z6/Y8, jeśli chcesz założyć stage 1,2 należało by przygotować pod tą operacje jednostkę, bo włożenie samego wałka da ci mizerny przyrost mocy w odniesieniu do serii
nie ma seryjnego ostrzejszego wałka niż te od Z6/Y8, jeśli chcesz założyć stage 1,2 należało by przygotować pod tą operacje jednostkę, bo włożenie samego wałka da ci mizerny przyrost mocy w odniesieniu do serii
przygotowac tzn?
co do wałka to BC, comp cams ewentualnie cos od gosci ktorzy w pl robia ostrzejsze walki.. swiatek itd.. no ale jak kolega wyzej wspomnial walek to nie wszystko.. no chyba ze chcesz wydac pare stowek i nie odczuc wiekszego efektu.. ;]
przygotowac tzn?
Doperęzyć silnik przez zmianę tłoków, a w głowicy dać aftermarketowe sprężynki i talerzyki + regulowane kółko rozrządu
talerzyki i sprezynki zaworowe wydawaly mi sie oczywistoscia;] no w sumie fakt co racja to racja, przy silniku pasuje pogrzebac bo efekt bedzie marny..
do wałka wiadomo że talezyki i sprezynki to podstawa ale z czasem myslalem o kompresorze a jak sie montuje cos takiego to chyba doprężenie silnika nie jest dobrym pomysłem wiec jak myślicie jest sens wrzucać taki wałek czy zostawić serie?
do wałka wiadomo że talezyki i sprezynki to podstawa ale z czasem myslalem o kompresorze a jak sie montuje cos takiego to chyba doprężenie silnika nie jest dobrym pomysłem wiec jak myślicie jest sens wrzucać taki wałek czy zostawić serie?
Kupić piwko, dwa lub czteropak i na spokojnie pomyśleć co chce się zrobić- czy mocne NA, czy wrzucić kompresor( choć doprężenie kategorycznie nie wyklucza wrzucenie kompresora, o ile nie nie jest jakieś hardcorowe)
hmm to wypisze co mam zrobione i może ktoś ma jakieś propozycje żeby jescze cos z tego wyciągnąć :
-rozwiercony ssący + przepustnica z H22
-kolektor 4-2-1 + przelot 2.25 cala zakonczony wm sportem
-świece irydowe NGK + grube kable żółte (prawdopodobnie PRo Sport czy coś takiego)
- komp Vtec 4700 odcina 7800
- krótka skrzynia od 1.3
Ktoś ma jakieś propozycje co można jescze podłubać? jescze koło zamachowe można stoczyć ale oprócz tego ??
VTECa masz za nisko, a odcinkę za wysoko.
Silnik był strojony, czy komp z mapą z nie wiadomo czego?
nie no komp P28 widocznie ktoś przesunął vteca i odcinke a czy strojony to nie wiem chyba nie było strojone.
a czy strojony to nie wiem chyba nie było strojone.
Takich rzeczy się nie robi, bo bardzo łatwo zrobić kuku w silniku..
Jak masz kogoś w okolicy, kto stroi fury, to niech sprawdzi Ci, czy masz odpowiedni AFR, nie wspominając, że 7800 w seryjnym d16 kompletnie nie ma sensu, a tak wysokie kręcenie nie jest zbyt zdrowe dla silnika
nie no komp P28 widocznie ktoś przesunął vteca i odcinke a czy strojony to nie wiem chyba nie było strojone.
No, a potem są tematy z płaczem, że w tłoku zrobiła się dziura :p
Czym prędzej jedź to wystroić.