PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór sprzęgła - D16Z6

dzwonu
16-12-14, 09:31
Cześć,

ostatnio sprzęgło na 1 i czasami 2 w połowie wysokości bardzo nieprzyjemnie trze. Podejrzewam, że sprzęgło niestety się skończyło i przyszedł czas na wymianę. Choć jeśli ktoś ma inne sugestie co to może być to chętnie posłucham. W każdym razie zacząłem rozglądać się za nowym kompletnym sprzęgłem. Do swojego EG4 mam przełożone D16Z6 z podniesioną kompresją, co daje mu około 138KM. Pytanie czy np. takie sprzęgło Exedy będzie dobre przy moim silniku:

http://e-katalog.intercars.com.pl/?utm_source=intercars.com.pl&utm_medium=searchBoxWidget&utm_term=TecDoc&utm_campaign=searchBoxWidget#/produkty/3022303533340-HCK2026-O4265-zestaw-sprzegla.html

Macie ewentualnie inne sugestie? I orientuje się ktoś jaki będzie koszt wymiany tego i czy ten zestaw to wszystko co potrzebuję czy coś jeszcze muszę zakupić przy takiej akcji?

Pozdro,
dzwonu

dzoncik
17-12-14, 09:38
To co ja bym jeszcze sprawdził to wysprzęglik czy odciąga do końca, może masz stary płyn, a teraz jest duża wilgotność, która na pewno nie pomogła. Jeżeli sprzęgło niedomaga to mam wrażenie, że na każdym biegu, a nie tylko na pierwszych dwóch. A jeżeli nie wiesz ile Twoje sprzęgło ma przejechane, a chcesz mieć zrobione i wiedzieć, że wszystko jest dobrze to zmieniaj na nowe :)

Co do zestawu myślę, że będzie ok. Ja mam seryjny docisk - regenerowany i samą tarcze exedy i ponad 180KM(190niuta) z d16 n/a i nie mam problemów ze sprzęgłem.

Warto przy okazji wymiany sprzęgła i zrzucania skrzyni jeżeli, a nie było ostatnio wymieniane to wymienić uszczelniacz wału od strony skrzyni. Dodatkowe 10 czy 20 złoty zależy od mechanika, a wiesz że nie będzie ciekło - inaczej znów trzeba zrzucać skrzynie, za nie małe pieniądze.

Koszt wymiany sprzęgła to tak naprawdę koszt zrzucenia skrzyni z samochodu. Ceny wahają się od 250 do 350zł.

Sprawa dość prosta do zrobienia samemu jeżeli ma się chęci, czas, miejsce i kogoś do pomocy.

Pozdrawiam, Jasiek

dzwonu
17-12-14, 09:52
Mogę jakoś w prosty sposób sam sprawdzić wysprzęglik? Ostatnio wymieniałem płyn hamulcowy, bo było go mało, możliwe że gdzieś cieknie...Może mieć to związek?

dzoncik
17-12-14, 10:53
Ja u siebie miałem taką przypadłość, że sprzęgło zaczynało mi brać coraz niżej, biegi lubiły przy wbijaniu zgrzytać... Jak odpowietrzałem, kilka dni było ok, a potem problem wracał. U mnie pociła się pompka sprzęgła (widać było jak się patrzyło od strony kolumny kierowniczej - mało wygodna pozycja). Można regenerować pompkę i wysprzęglik - zestawami naprawczymi, ale można też kupić nowe za ok 100 z JapanParts i dają radę.

Można spróbować odpowietrzyć jeszcze raz, może gdzieś zostało powietrze.

Moim zdaniem warto na to zwrócić uwagę i sprawdzić bo nowe sprzęgło to nowe sprzęgło - fajnie mieć, ale jak nie trzeba to po co przepłacać :)

Jeżeli cieknie pompka sprzęgła będzie to widać na grodzi od środka, pod kolumną kierowniczą bliżej drzwi - niewygodna pozycja do sprawdzenia tego.
Jeżeli cieknie wysprzęglik to trzeba zsunąć osłonę która jest na nim i spojrzeć czy nie jest mokry.

Nie wiem też co oznacza, że sprzęgło "nieprzyjemnie trze" :) więc strzelam starając się pomóc :)

Pozdrawiam Jasiek

dzwonu
17-12-14, 12:59
A jest jakakolwiek szansa dobrania się do wysprzęglika bez zwalania skrzyni?

dzoncik
17-12-14, 13:35
Wysprzęglik jest na skrzyni, w skrzyni w kielichu masz ramie wysprzęglika i łożysko oporowe. Ciebie interesuje to do czego idzie przewód elastyczny na skrzyni. Patrząc od przodu "pod maskę". Za wiatrakiem od chłodnicy jest :)

obrazek pod tym linkiem
http://www.civic5g.pdg.pl/foty/wym_skrzyni/skrzynia_5.jpg

wiesko1261
17-12-14, 18:36
gdyby ciekł wysrzęglik ,to powinno być widać (mokre miejsca ,pocenie się)
a ten sam komplet sprzęgła exedy kupisz sporo taniej np; http://jdmshop.eu/Sprzeglo-exedy-honda-hck2026
kolega- dzoncik ma rację z wymianą od razu uszczelniacza wału ,jak skrzynia będzie zwalana :D
miałem taki problem , po zamianie skrzyni i sprzęgła po mięsiącu zaczęło lać się z uszczelniacza
i ponowne zwalanie skrzyni :)