Zobacz pełną wersję : Wybór sprzęgła - D16Z6
Cześć,
ostatnio sprzęgło na 1 i czasami 2 w połowie wysokości bardzo nieprzyjemnie trze. Podejrzewam, że sprzęgło niestety się skończyło i przyszedł czas na wymianę. Choć jeśli ktoś ma inne sugestie co to może być to chętnie posłucham. W każdym razie zacząłem rozglądać się za nowym kompletnym sprzęgłem. Do swojego EG4 mam przełożone D16Z6 z podniesioną kompresją, co daje mu około 138KM. Pytanie czy np. takie sprzęgło Exedy będzie dobre przy moim silniku:
http://e-katalog.intercars.com.pl/?utm_source=intercars.com.pl&utm_medium=searchBoxWidget&utm_term=TecDoc&utm_campaign=searchBoxWidget#/produkty/3022303533340-HCK2026-O4265-zestaw-sprzegla.html
Macie ewentualnie inne sugestie? I orientuje się ktoś jaki będzie koszt wymiany tego i czy ten zestaw to wszystko co potrzebuję czy coś jeszcze muszę zakupić przy takiej akcji?
Pozdro,
dzwonu
To co ja bym jeszcze sprawdził to wysprzęglik czy odciąga do końca, może masz stary płyn, a teraz jest duża wilgotność, która na pewno nie pomogła. Jeżeli sprzęgło niedomaga to mam wrażenie, że na każdym biegu, a nie tylko na pierwszych dwóch. A jeżeli nie wiesz ile Twoje sprzęgło ma przejechane, a chcesz mieć zrobione i wiedzieć, że wszystko jest dobrze to zmieniaj na nowe :)
Co do zestawu myślę, że będzie ok. Ja mam seryjny docisk - regenerowany i samą tarcze exedy i ponad 180KM(190niuta) z d16 n/a i nie mam problemów ze sprzęgłem.
Warto przy okazji wymiany sprzęgła i zrzucania skrzyni jeżeli, a nie było ostatnio wymieniane to wymienić uszczelniacz wału od strony skrzyni. Dodatkowe 10 czy 20 złoty zależy od mechanika, a wiesz że nie będzie ciekło - inaczej znów trzeba zrzucać skrzynie, za nie małe pieniądze.
Koszt wymiany sprzęgła to tak naprawdę koszt zrzucenia skrzyni z samochodu. Ceny wahają się od 250 do 350zł.
Sprawa dość prosta do zrobienia samemu jeżeli ma się chęci, czas, miejsce i kogoś do pomocy.
Pozdrawiam, Jasiek
Mogę jakoś w prosty sposób sam sprawdzić wysprzęglik? Ostatnio wymieniałem płyn hamulcowy, bo było go mało, możliwe że gdzieś cieknie...Może mieć to związek?
Ja u siebie miałem taką przypadłość, że sprzęgło zaczynało mi brać coraz niżej, biegi lubiły przy wbijaniu zgrzytać... Jak odpowietrzałem, kilka dni było ok, a potem problem wracał. U mnie pociła się pompka sprzęgła (widać było jak się patrzyło od strony kolumny kierowniczej - mało wygodna pozycja). Można regenerować pompkę i wysprzęglik - zestawami naprawczymi, ale można też kupić nowe za ok 100 z JapanParts i dają radę.
Można spróbować odpowietrzyć jeszcze raz, może gdzieś zostało powietrze.
Moim zdaniem warto na to zwrócić uwagę i sprawdzić bo nowe sprzęgło to nowe sprzęgło - fajnie mieć, ale jak nie trzeba to po co przepłacać :)
Jeżeli cieknie pompka sprzęgła będzie to widać na grodzi od środka, pod kolumną kierowniczą bliżej drzwi - niewygodna pozycja do sprawdzenia tego.
Jeżeli cieknie wysprzęglik to trzeba zsunąć osłonę która jest na nim i spojrzeć czy nie jest mokry.
Nie wiem też co oznacza, że sprzęgło "nieprzyjemnie trze" :) więc strzelam starając się pomóc :)
Pozdrawiam Jasiek
A jest jakakolwiek szansa dobrania się do wysprzęglika bez zwalania skrzyni?
Wysprzęglik jest na skrzyni, w skrzyni w kielichu masz ramie wysprzęglika i łożysko oporowe. Ciebie interesuje to do czego idzie przewód elastyczny na skrzyni. Patrząc od przodu "pod maskę". Za wiatrakiem od chłodnicy jest :)
obrazek pod tym linkiem
http://www.civic5g.pdg.pl/foty/wym_skrzyni/skrzynia_5.jpg
wiesko1261
17-12-14, 18:36
gdyby ciekł wysrzęglik ,to powinno być widać (mokre miejsca ,pocenie się)
a ten sam komplet sprzęgła exedy kupisz sporo taniej np; http://jdmshop.eu/Sprzeglo-exedy-honda-hck2026
kolega- dzoncik ma rację z wymianą od razu uszczelniacza wału ,jak skrzynia będzie zwalana :D
miałem taki problem , po zamianie skrzyni i sprzęgła po mięsiącu zaczęło lać się z uszczelniacza
i ponowne zwalanie skrzyni :)