PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie wnętrza PROBLEM POMOCY

Franekk
15-12-14, 09:55
Witam chciałbym poprosić o pomoc w sprawie podświetlenia kabiny, dostałem od kolegi panel LED 3 diodami i dwomo kabelkami (+) (-) fajnie swieci jak sprawdzalem i chcialem podpiąć go w mojej hani do podsufitki. Pierw wyciągnełem oryginalna zarowke i zaczelem probowac podpiac panel dotykaja przewodami w blaszki . Jedna z kombinacji zaswiecila ledy ale slabo , probowalem dalej az trafilem ledy swiecily tak jak mialy była to bodajze masa + blaszka po lewej stronie lecz swiecily one caly czas czy mialem przelacznik na ON OFF czy po srodku , i tu pierwsze pytanie jak podlaczyc by swiecily tak jak maja czyli na ON OFF i na drzwi tak jak stara zarowka, wczoraj postanowilem znow powalczyc lecz ledy wogole sie nie zaswiecily go gorsze wlozylem spowrotem zarowke i ona tez niestety juz nie swieci , w czym popelnilem blad bepicznik poszedl czy co sie moglo stac , prosze o pomoc i rade jak poprawnie podlaczyc by swiecily tak jak naleza , Sorka za bledy i tresc moze byc troche zakrecona ;) temat juz mogl byc ale niestety nie moge znalesc;\ jestem tu nowy GÓRY DzIEKI zA JAKAKOLWIEK POMOC POzDRAWIAM!

PlushaQ
15-12-14, 10:48
Czasami jestem pod wrażeniem jak faceci aktualnie potrafią mieć lewe ręce, naprawdę......
Sprawdź żarówkę, sprawdź bezpiecznik (po co nas pytasz czy to bezpiecznik? wsadź łeb pod kierownicę i sprawdź, nikt czarodziejem nie jest), wyjmij lampkę z podsufitki i ją obejrzyj, zmierz miernikiem czy są przejścia. No podstawowe rzeczy człowieku.

sebawo
16-12-14, 11:31
A co do podłączenia leda zamiast żarówki, to niestety nie jest takie proste o ile pamiętam. Żarówka ma to do siebie, że świeci niezależnie od polaryzacji, ledy już nie.
A o ile pamiętam to własnie w lampce jest taki myk, że raz się masa pojawia po jednej stronie a raz po drugiej (plus analogicznie).
Ale nie jestem pewien czy tak to było :)