PDA

Zobacz pełną wersję : Terktotanie przy skrecaniu na maxa w lewo..

barni
10-10-05, 22:12
Witam.Mam taki problem. Otoz przy skrecaniu na maxa w lewo w prawym kole slychac takie charaktrystyczne terkotanie...takie "tryk,tryk,tryk" az do wyprostowania kol... wyczytalem gdzies ze moze byc to przegub..ale teraz pytanie jaki? zewnetrzny czy wewnetrzny? a moze to np. lozysko lub cos innego.. juz mialem kupic przegub zewn. ale teraz sam nie wiem czy zle nie zrobie..

prosze o pomoc
pozdrawiam

Arv
10-10-05, 22:27
Przegub zewnętzrny na 100%.

nick__t
10-10-05, 22:35
Przegub -nic dodać nic ująć (zewnętrzny) :P

barni
10-10-05, 22:43
dobra,trzymam Was za slowo:] zamowie za chwile.oby to nie bylo cos innego:)

dzieki za pomoc
pozdrawiam

emg
11-10-05, 09:39
przegub zewnętrzny :D

Raptor
11-10-05, 19:45
a jakie ceny tego przegubu :?:

barni
11-10-05, 20:47
120zl. ten kupilem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67167111 . jeszcze nie dotarl ale chyba ok:)

pozdrawiam

Toth
12-10-05, 11:12
Ja mam podobny problem.Słyszę dziwne trykanie przy max kręceniu kół na postoju - przy wbitym biegu (1-ce lub wstecznym).Przegub zewn. wymieniałem w zeszłym roku (+ manszety na drugim)i było to inne doznanie słuchowe-w czasie jazdy rytmiczny stukot.Tu mam cos zupelnie innego.Pytałem mechanika - i mowil że niby może to być jakieś ocieranie o sprężynki,ogranicznik czy coś takiego.
Co wy na to?
Pozdrawiam

Raptor
12-10-05, 12:24
jezeli ociera na postoju to chyba nic powaznego i moga to byc wlasnie te ograniczniki ;)

Arv
12-10-05, 13:07
Jak to ociera na postoju?? Jak koła są w bezruchu to nic nie może przycierać ani stukać w zawieszeniu czy w przegubach itp :D Może CI łożysko oporowe hałasuje?? wciśnij sprzęgło i wbij bieg, jak przestanie hałasować to to. Aha, nie doczytałem że przy wbitym biegu i skręconych kołach, to pewnie coś w skrzyni w takim razie. O jakie sprężynki, ograniczniki chodzi??

Traper2000
12-10-05, 14:21
Witam...
Podłączę się do tematu bo i u mnie podczas ruszania na skręconych kołach "tryka" i mam pytanie co może się stać jeśli naprawę odsunie się na jakiś czas? Czy jazda z wyrobionym przegubem może niszczyć łożysko, półoś itp?
Pozdr...

barni
12-10-05, 20:48
no chyba jak twoj przegub strzeli to pojedziesz juz tylko na lawecie..

Toms
12-10-05, 22:22
przegub zewnatrzny, zeby uszkodzic wewnaetrzny trzeba sie juz troszke nameczyc. Tak jak pisze barni w pewnym momencie bedziesz wracal na lawecie, jak bedziesz jezdzil delikatnie to mozna sie troszke na tym bujac.

Arv
12-10-05, 22:55
zeby uszkodzic wewnaetrzny trzeba sie juz troszke nameczyc
Wcale nie trzeba, wystarczy że manszeta pęknie, a tak często się dzieje ze starości, jak guma parcieje i w zimowe chlapy przegub momentalnie się popsuje....

Dizzy
12-10-05, 23:47
Wcale nie trzeba, wystarczy że manszeta pęknie, a tak często się dzieje ze starości, jak guma parcieje i w zimowe chlapy przegub momentalnie się popsuje....

wlasnie w ten sposob rozpizgalem zewnetrzny. ale spoko, bujalem sie na nim ponad miecha i lawety sie nie doczekalem :lol:

Toth
13-10-05, 07:41
Jak to ociera na postoju?? Jak koła są w bezruchu to nic nie może przycierać ani stukać w zawieszeniu czy w przegubach itp :D Może CI łożysko oporowe hałasuje?? wciśnij sprzęgło i wbij bieg, jak przestanie hałasować to to. Aha, nie doczytałem że przy wbitym biegu i skręconych kołach, to pewnie coś w skrzyni w takim razie. O jakie sprężynki, ograniczniki chodzi??

Co dziwne jest to zauważalne tylko podczas ruszania i nie zawsze. Generalnie nie narzekam na jakieś dziwne odgłosy podczas jazdy. Fakt że już czas wymienić olej w skrzyni, ale to chyba nie jest przyczyną?
pozdrawiam

barni
14-10-05, 23:03
bylem u mechanika dzisiaj z nowo zakupionym przegubem zewn..i co sie okazalo? ze to nie ten przegub tylko wewnetrzny..bylo w nim praktycznie zero smaru.przegub nasmarowany i na razie dobrze ale moze byc tez do wymiany.mam nadzieje ze jednak smarowanie ostatecznie zalatwi problem:]

pozdrawiam
barni