Zobacz pełną wersję : Terktotanie przy skrecaniu na maxa w lewo..
Witam.Mam taki problem. Otoz przy skrecaniu na maxa w lewo w prawym kole slychac takie charaktrystyczne terkotanie...takie "tryk,tryk,tryk" az do wyprostowania kol... wyczytalem gdzies ze moze byc to przegub..ale teraz pytanie jaki? zewnetrzny czy wewnetrzny? a moze to np. lozysko lub cos innego.. juz mialem kupic przegub zewn. ale teraz sam nie wiem czy zle nie zrobie..
prosze o pomoc
pozdrawiam
Przegub zewnętzrny na 100%.
Przegub -nic dodać nic ująć (zewnętrzny) :P
dobra,trzymam Was za slowo:] zamowie za chwile.oby to nie bylo cos innego:)
dzieki za pomoc
pozdrawiam
a jakie ceny tego przegubu :?:
120zl. ten kupilem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67167111 . jeszcze nie dotarl ale chyba ok:)
pozdrawiam
Ja mam podobny problem.Słyszę dziwne trykanie przy max kręceniu kół na postoju - przy wbitym biegu (1-ce lub wstecznym).Przegub zewn. wymieniałem w zeszłym roku (+ manszety na drugim)i było to inne doznanie słuchowe-w czasie jazdy rytmiczny stukot.Tu mam cos zupelnie innego.Pytałem mechanika - i mowil że niby może to być jakieś ocieranie o sprężynki,ogranicznik czy coś takiego.
Co wy na to?
Pozdrawiam
jezeli ociera na postoju to chyba nic powaznego i moga to byc wlasnie te ograniczniki ;)
Jak to ociera na postoju?? Jak koła są w bezruchu to nic nie może przycierać ani stukać w zawieszeniu czy w przegubach itp :D Może CI łożysko oporowe hałasuje?? wciśnij sprzęgło i wbij bieg, jak przestanie hałasować to to. Aha, nie doczytałem że przy wbitym biegu i skręconych kołach, to pewnie coś w skrzyni w takim razie. O jakie sprężynki, ograniczniki chodzi??
Traper2000
12-10-05, 14:21
Witam...
Podłączę się do tematu bo i u mnie podczas ruszania na skręconych kołach "tryka" i mam pytanie co może się stać jeśli naprawę odsunie się na jakiś czas? Czy jazda z wyrobionym przegubem może niszczyć łożysko, półoś itp?
Pozdr...
no chyba jak twoj przegub strzeli to pojedziesz juz tylko na lawecie..
przegub zewnatrzny, zeby uszkodzic wewnaetrzny trzeba sie juz troszke nameczyc. Tak jak pisze barni w pewnym momencie bedziesz wracal na lawecie, jak bedziesz jezdzil delikatnie to mozna sie troszke na tym bujac.
zeby uszkodzic wewnaetrzny trzeba sie juz troszke nameczyc
Wcale nie trzeba, wystarczy że manszeta pęknie, a tak często się dzieje ze starości, jak guma parcieje i w zimowe chlapy przegub momentalnie się popsuje....
Wcale nie trzeba, wystarczy że manszeta pęknie, a tak często się dzieje ze starości, jak guma parcieje i w zimowe chlapy przegub momentalnie się popsuje....
wlasnie w ten sposob rozpizgalem zewnetrzny. ale spoko, bujalem sie na nim ponad miecha i lawety sie nie doczekalem :lol:
Jak to ociera na postoju?? Jak koła są w bezruchu to nic nie może przycierać ani stukać w zawieszeniu czy w przegubach itp :D Może CI łożysko oporowe hałasuje?? wciśnij sprzęgło i wbij bieg, jak przestanie hałasować to to. Aha, nie doczytałem że przy wbitym biegu i skręconych kołach, to pewnie coś w skrzyni w takim razie. O jakie sprężynki, ograniczniki chodzi??
Co dziwne jest to zauważalne tylko podczas ruszania i nie zawsze. Generalnie nie narzekam na jakieś dziwne odgłosy podczas jazdy. Fakt że już czas wymienić olej w skrzyni, ale to chyba nie jest przyczyną?
pozdrawiam
bylem u mechanika dzisiaj z nowo zakupionym przegubem zewn..i co sie okazalo? ze to nie ten przegub tylko wewnetrzny..bylo w nim praktycznie zero smaru.przegub nasmarowany i na razie dobrze ale moze byc tez do wymiany.mam nadzieje ze jednak smarowanie ostatecznie zalatwi problem:]
pozdrawiam
barni