Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ograniczniki w drzwiach

jackon
04-07-08, 12:04
Witam,
Od 2 lat mam 5D z 2003.
już kilka razy drzwi przycieły mi rękę, albo dostałem nimi w głowę lub nogę przy przy wsiadaniu. W innych samochodach takie rzeczy się nie zdarzają. Wszystko przez to, że ograniczniki drzwiach są za słabe i nie trzymają pozycji. Wystarczy lekki przechył lub wiaterek i zaczynają się zamykać.

Też tak macie? Może wystarczy pogłebić nieco rowki na ogranicznikach?
Jestem zdeterminowany żęby coś z tym zrobić bo jak ostatnio przycisnęło mi rękę na przednim słupku, to myślałem, że dzień później pozbędę się tego pojazdu....

Pozdrawiam
Jacek

Hoze
06-07-08, 20:22
Ja takich problemów u siebie nie mam,aż dziwne,bo ja myślałem,że drzwi w VII gen chodzą nawet lekko "przyciężko"

Art
06-07-08, 22:14
U mnie niestety zauważyłem to samo, przy nawet lekkim wietrze drzwi się same zamykają.
Jednak dla mnie nie jest to tak dokuczliwe aby coś z tym kombinować.

Mr_Harry
07-07-08, 09:11
Potwierdzam, zamykają się same. Trochę to bywa wkur.., zwłaszcza jak wiatr powieje, ale co zrobisz?

civikus
13-10-12, 12:23
Czy ktoś poradził sobie z opisanym problemem bo też u mnie on występuje?

mloodzian
13-10-12, 16:29
nowe ograniczniki trzeba kupić bo stare się wytarły i po problemie

tomsoo
13-10-12, 21:38
Orientuje się ktoś, ile takie ograniczniki kosztują? Z jednej strony fajnie, jak po wyjściu z samochodu drzwi nie trzeba kłapać, bo zamykają się same, ale z drugiej strony, przy wkładaniu dziecka można już dostać szału ciągłym kontrowaniem drzwi nogą.

piero77
24-10-12, 17:06
około 120 zł komplet w aso

lukash4
05-12-12, 20:12
To fakt - ograniczniki sa bardzo słabe i puszczają drzwi przy lekkim wietrze. Fajne byłyby takie otwierane na 2.

Pixjava
11-12-12, 20:04
Mam to samo w każdych drzwiach. Z tym ze mnie denerwuje jak ktoś wysiada nie przyzwyczajony to trzaska nimi niemiłosiernie...

dawidbud1
27-07-17, 13:08
Sory za odkopanie tematu. Niestety w ASO cęnę jaką podali mi to 150 netto za szt. Jakiś skandal. Istnieją jakieś nowe zamienniki? Ktoś namierzył?
EDIT:
Może pasują z kolejnych generacji UFO albo IX ? Wyglądają bardzo podobnie...

grzymu
29-07-17, 00:53
Dobrze, że temat odkopałeś bo też musiałbym coś w końcu z tymi drzwiami zrobić a Ty tylko dorzuciłeś mi kolejną rzecz na listę "do zrobienia" :P

pieciak
22-08-17, 09:31
witam, zeby wymienić ograniczniki trzeba demontować plastiki drzwi????

grzymu
23-08-17, 20:34
witam, zeby wymienić ograniczniki trzeba demontować plastiki drzwi????

No niestety trzeba się jakoś do tego dostać więc tak... Ja u siebie na tyle często je demontowałem (a bo to głośniki na lepsze, a to siłownik zamka i znów głośniki...) że są do tego stopnia zmolestowane plastiki, że więcej wole się nie podejmować :P

adrianekk
03-10-17, 14:16
u mnie niestety to samo :mad: same się zamykają i jak ktoś wcześniej wspomniał szczególnie denerwuje przy wkładaniu dziecka do fotelika jak również stwarza zagrożenie gdy dziecko stoi przy otwartych drzwiach. Ceny nowych odstraszają, używane podejrzewam, że będą w podobnym stanie. Czy ktoś ma zdjęcia takiego ogranicznika, jego budowy? czy można go np. w jakiś sposób zregenerować? Myślę że jeśli jest to część zbudowana z jakichś podzespołów które się zużywają można by coś pokombinować z regeneracją (dotoczenie czegoś itp.). Przymierzam się do rozebrania tapicerki drzwi z tym że samochód ciągle potrzebny i zostają tylko weekendy a jeśli są to elementy nierozbieralne to szkoda zachodu z rozbieraniem tapicerki

maciooZD
04-10-17, 12:11
Kiedyś myślałem nad tym aby lekko je napawać punktowo spawarką a potem zeszlifować na odpowiednią grubość, z tego co zauważyłem to ogranicznik wyjmowany lub wkładany jest od strony drzwi czyli na bank do zdjęcia idzie boczek, teraz nie wiem czy to co jest przykręcone do karoserii przejdzie przez otwór w drzwiach czy raczej trzeba wybijać ten "nit"

siara87
04-10-17, 14:02
Nic nie trzeba wybijac, wychodzi luzno po odkreceniu dwoch srub. Jedyny problem tego ogranicznika jest taki ze czesc ktora sie slizga i blojuje drzwi jest powleczona plastikiem ktory poprostu z czasem sie wyciera

adrianekk
05-10-17, 14:46
pierwsze drzwi zrobione. Rozebrałem boczek z problemami ale dotarłem do ogranicznika. Ogólnie to kijowo ktoś go zaprojektował nie przewidując zużycia materiału. Ręczna rzeźba i drzwi do 100 km/h pewnie się same nie zamkną;). Dziś może wezmę się za drugie.

maciooZD
06-10-17, 07:07
noo cieszymy sie ale co tam uskuteczniłeś?

kurak91
06-10-17, 19:45
No pisz co zrobiłeś? Jakieś foto?

adrianekk
10-10-17, 14:56
ogranicznik jest zbudowany z tej szyny prowadzącej. na końcu ma taką metalową cześć przykręcaną na dwie śruby
w niej znajdują się dwie gumowe kostki które dociskają takie małe podwójne teowniczki z plastiku. środkiem teowniczków jak były nowe był brzuszek który miał za zadanie wpaść w pierwszy i w drugi stopień przy otwieraniu drzwi. niestety z biegiem czasu plastik się wyciera i nie następuje blokada w tych wycięciach na szynie prowadzącej. mam foto jak to wygląda postaram się tu wrzucić tylko nie za bardzo mam czas

maciooZD
10-10-17, 20:10
Oki oki Ty nam lepiej powiedz co zrobiles ze brzuszek znow wpada w pierwszy i drugi stopien :)

adrianekk
17-10-17, 12:43
miałem taki plastik szary w kształcie walca fi jakieś 5 cm. stara kostka na wzór posłużyła ale tylko i wyłącznie co do szerokości i wysokości bo brzuszka już nie było więc rzeźba na oko.uciąłem kawałek dłuto do rzeźbienia w drewnie zwykła piła z brzeszczotem i do dzieła. Najwięcej trudności to zdjęcie boczków i te ujowe plastiki w których siedzą spinki całych boczków trwałość jednorazowa:/ale przy składaniu posmarowałem spinki wazeliną techniczna żeby nie połamać przy wciskaniu

marcin_T
18-10-17, 06:36
Pokazesz jakies foto? :)

Siny83
19-06-20, 07:18
może minęło 2,5 roku ale myślę że problem nadal występuje i to pewnie w szerszym stopniu, może coś zaradzimy?

ja rozebrałem ogranicznik, wytarcie ślizgów poliamidowych było znaczne. Frezowanie ręczne ząbka aby odbudować jego kształt, podcięcie boków styku dwuteowniczków ze sobą tak aby doszły bliżej siebie przy ściskaniu cięgna, podkładki z jakiegoś cienkiego materiały z obu stron pod gumki i trochę pomogło. Czuć opór ale przydałoby się to jeszcze poprawić.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/38fd447de93b.jpg (https://naforum.zapodaj.net/38fd447de93b.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4a0e069814b3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/4a0e069814b3.jpg.html)

czy ktoś dopadł jakiś inny patent? może nowy zamiennik albo coś? a może z innego auta jakieś lepsze rozwiązanie? myślę że więcej niż 50zł inwestować w to to już przesada, zwłaszcza x4 jak u kogoś wszystkie padły

maciooZD
23-06-20, 07:34
ja to już olałem, nie mam do tego zdrowia. Mam wrażenie że to auto ma więcej mankamentów niż zalet...

Siny83
24-06-20, 13:23
ja to już olałem, nie mam do tego zdrowia. Mam wrażenie że to auto ma więcej mankamentów niż zalet...

też miałem wcześniej angielkę, walczmy dalej.

Gregu
17-10-20, 13:18
Dodam parę słów od siebie dla potomnosci, bo też mialem ten problem i wydaje mi się, że go rozwiązałem. Kupiłem wcześniej używkę ale też ogranicznik nie trzymał drzwi i sie juz wkur... Rozebralem ogranicznik i wyjalem z niego opisywane przez was 2 plastikowe białe teowniki. Na oko bylo widac ze jeden z nich byl mocno wytarty. Podjechalem do znajomego, ktory spawa plastiki i uzupełnił mi wytarte zaglebienie plastikiem POM. Nastepnie malym diaksem podszlifowalem nadlany plastik w ksztalt zblizony do oryginalu (cos ala romb), tak żeby teownik w miarę dobrze ukladal sie na zaglebieniu slizgu i stykal z drugim teownikiem i tyle. Poskladalem ogranicznik i drzwi sie trzymają. Pozdrawiam i zycze powodzenia w dłubaniu😉

pablo.see
17-10-20, 20:44
Dalej się męczycie z ogranicznikami w drzwiach? U mnie już dawno po regeneracji i chodzą ciaśniutko jak fabryczne. Tak to jest jak rosyjskich for się nie czyta.

https://plastik-avto.ru/product/remkomplekt-ogranichiteley-dverey-civic-3d-4d-5d-vii-kuzov-eu-es-4-dveri-tip-8-2000-2003?lang=en

https://www.youtube.com/watch?v=PbiLQNjdJ4A
https://www.youtube.com/watch?v=PbiLQNjdJ4A

Bez problemu zapłacone kartą revolut. Doręczone w 18 dni. Dziwię się, że w Polsce tych zestawów nikt nie sprzedaje. Zapłaciłem 73 zł, ale znając życie w Polsce to by były spekulanckie ceny typu 150 zł za komplet.

Siny83
03-11-20, 09:59
nooo, panie, mistrzostwo , brawoo

nie każdy ogarnia rosyjski;p

Siny83
03-11-20, 11:05
zamówione;)

pablo.see piwo dla ciebie duuuże:)

pablo.see
03-11-20, 15:33
Po polsku opisy ode mnie
https://imgur.com/a/zkaW6Gw
Post wrzuciłem na civicforum.pl

maciooZD
14-12-20, 16:57
ooo a to Ci dopiero, nie zamówił ktoś dwoch więcej? odkupie dopłace nawet :D

Siny83
18-01-21, 21:00
ooo a to Ci dopiero, nie zamówił ktoś dwoch więcej? odkupie dopłace nawet :D

mam zamawiałem do jazza żony, u mnie juz nowy kpl 4d, ile dajesz?

Gohan111
19-01-21, 09:40
Wczoraj zamówiłem, ciekawe czy przyjdzie ;P Jakby ktoś chciał to mogę zamówić też dla niego, mi wyszło z przesyłką 76zł - 4 sztuki do sedana Viii gen.

maciooZD
19-01-21, 10:08
mam zamawiałem do jazza żony, u mnie juz nowy kpl 4d, ile dajesz?

no nie wiem za fatygę 100 + na inposta? potrzebuje 2 sztuki do EP2

Gohan111
19-01-21, 13:35
dobra, zrobimy tak, poczekam jak dojdzie moja sztuka, sprawdzimy czy w ogóle paczki dochodzą, czy wszystko jest jak należy itd. jeśli tak, to zrobimy listę chętnych i zamówimy wszystko za jednym razem, może znajdzie się jeszcze ktoś chętny. Zapłacisz tyle ile wyjdzie nie mam zamiaru na nikim nic zarabiać.

maciooZD
21-01-21, 07:05
dobra, zrobimy tak, poczekam jak dojdzie moja sztuka, sprawdzimy czy w ogóle paczki dochodzą, czy wszystko jest jak należy itd. jeśli tak, to zrobimy listę chętnych i zamówimy wszystko za jednym razem, może znajdzie się jeszcze ktoś chętny. Zapłacisz tyle ile wyjdzie nie mam zamiaru na nikim nic zarabiać.

bardzo miło z Twojej strony ale w takim wypadku to by sie chociaż przydało na dobre piwo doliczyć ! za fatygę i poświęcony czas!

Siny83
24-01-21, 21:39
no nie wiem za fatygę 100 + na inposta? potrzebuje 2 sztuki do EP2

2 sztuki, tzn na dwoje drzwi chcesz tak? pisz na priv to się dogadamy, jeszcze sprawdze ale w jazzie chyba jednak w jazzie żony nie konieczne są wszystkie 4 do wymiany.

maciooZD
29-01-21, 06:59
2 sztuki, tzn na dwoje drzwi chcesz tak? pisz na priv to się dogadamy, jeszcze sprawdze ale w jazzie chyba jednak w jazzie żony nie konieczne są wszystkie 4 do wymiany.

jak beda pasowały do ep2 i nie zedrzesz to chetnie przygarnę na dwoje drzwi.

Siny83
01-02-21, 10:44
jak zrobie to wróce tu dam znać czy wykorzystałem wszystkie czy nie, w EV1 zrobiłem wszystkie i super, ojcy też do Daihatsu dopasowałem komplet i też niebo a ziemia, nawet zbyt ciężko chodziły to tam w zalezeniach ruskie podają żeby silikonowym smarem liznąć i dużo lepszy efekt, bo zupełnie na suchym smarze to hamuje że hej.

Gohan111
17-02-21, 23:05
Zestawy naprawcze doszły, sprzedawca w porządku, jeśli ktoś chce zamówić to dać znać na PW, ogarniemy.

marini23
18-02-21, 22:20
Zestawy naprawcze doszły, sprzedawca w porządku, jeśli ktoś chce zamówić to dać znać na PW, ogarniemy.
Podmieniłeś już? Jest ok?

Gohan111
02-03-21, 22:00
Nie, jeszcze nie, jest z tym trochę roboty przy sedanie mam 4 drzwi ; P w weekend powinienem to ogarnąć, dam znać.

marini23
02-03-21, 23:37
Ok, ja tez "sedanowy" i się właśnie zastanawiałem jak szybko i czy Ci to podpasowało wszystko.
Czekam na wieści :)
Pozdr

Gohan111
15-03-21, 13:14
Polecam, jestem już po montażu, wszystko pasuje drzwi chodzą jak w nowym aucie albo nawet lepiej, nie musiałem stosować podkładek z zestawu bo wszystko ładnie i sztywno pasowało.