Zobacz pełną wersję : Stuki w zawieszeniu przód
Witam,
W lewym przednim kole od jakiegoś czasu słysze głuche stukanie, czy to na nierównościach czy na dziurach.
Dodam, że amor był przymocowany do kielicha na 1 śrube bo w drugiej był gwint zjechany, ale to zostało już ogarnięte a problem dalej nie zniknął.
Staba nie mam, i na stacji diagnostycznej kierownik stwierdzil,że cała zawiecha jest ok..
Wydziergane z S III
Na stacji diagnostycznej sworznie tego typu jak w EJ9 nie wychodzą, pod obciążeniem się zakleszczają, mimo że mają luz... Trzeba wziąć śrubokręt, czy niewielki łom i sprawdzić czy nie mają luzu... Może być również do wymiany amortyzator, lub jest coś nie dokręcone...
Ale tym łomem to na podniesionym kole tego sworznia ruszać?
Sworzeń góra dół, jak obciążony to po prostu będzie ciężej, ja to zawsze robię na podniesionym wozie... Na stacjach diagnostycznych niestety brakuje ludzi z doświadczeniem zawodowym, a później mówi się, że honda jest kiepska konstrukcyjnie, bo sworzeń wypada na drodze...
Warto też sprawdzić od razu łączniki stabilizatora, podpory drążka stabilizatora, i tuleje gumowe tylne dolnych wahaczy...
Ogólnie w tego typu zawieszeniu, trudno czasami wybadać niewielkie, czy o małej sile stuki. często również słychać skrzypienie przerwanej gumy, szczególnie jak jest zimno i pojazd chwilę stał...
Ja dodam od Siebie że u mnie dolny sworzeń miał luz taki że mogłem 3-4 mm podnieść zwrotnicę a nie było go słychać chociaż wydawało mi się że czasami np zjeżdżając z krawężnika na skręconych kołach stuknął. Ale głównym powodem stuków okazał się krzyżak.
U mnie najbardziej słychać te stuki jak sie jedzie po wybojach powoli, i podczas zjazdu z krawężnika też
Wydziergane z S III
Zdiagnozowane, amortyzator ma już dość. I teraz pytanie, z jakiej firmy kupić 2 amory na przód żeby nie było za drogo? Teraz są Delphi i sprężyny eibach -35mm na nich
Wydziergane z S III
Zdiagnozowane, amortyzator ma już dość. I teraz pytanie, z jakiej firmy kupić 2 amory na przód żeby nie było za drogo? Teraz są Delphi i sprężyny eibach -35mm na nich
Wydziergane z S III
Amortyzator ma jakieś wycieki??? Mam takie same stuki, amortyzator suchy, zawieszenie po remoncie, obstawiałem przegub.
Wlasnie, ze amor nie ma wycieku. Ale kumpel w Hondzie miał tak samo, że amor był do wymiany a wcale nie ciekł
Wydziergane z S III
I teraz pytanie, z jakiej firmy kupić 2 amory na przód żeby nie było za drogo?
Kup Kayaby i będzie ok
Kup Kayaby i będzie ok
Kayaby troche kosztują:D
A co sądzicie o amorach Daco/ OYODO?
Wydziergane z S III