Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stuki w zawieszeniu przód

UNK
13-12-14, 06:57
Witam,

W lewym przednim kole od jakiegoś czasu słysze głuche stukanie, czy to na nierównościach czy na dziurach.
Dodam, że amor był przymocowany do kielicha na 1 śrube bo w drugiej był gwint zjechany, ale to zostało już ogarnięte a problem dalej nie zniknął.
Staba nie mam, i na stacji diagnostycznej kierownik stwierdzil,że cała zawiecha jest ok..

Wydziergane z S III

ma1ster
13-12-14, 14:46
Na stacji diagnostycznej sworznie tego typu jak w EJ9 nie wychodzą, pod obciążeniem się zakleszczają, mimo że mają luz... Trzeba wziąć śrubokręt, czy niewielki łom i sprawdzić czy nie mają luzu... Może być również do wymiany amortyzator, lub jest coś nie dokręcone...

UNK
13-12-14, 22:57
Ale tym łomem to na podniesionym kole tego sworznia ruszać?

ma1ster
14-12-14, 17:42
Sworzeń góra dół, jak obciążony to po prostu będzie ciężej, ja to zawsze robię na podniesionym wozie... Na stacjach diagnostycznych niestety brakuje ludzi z doświadczeniem zawodowym, a później mówi się, że honda jest kiepska konstrukcyjnie, bo sworzeń wypada na drodze...
Warto też sprawdzić od razu łączniki stabilizatora, podpory drążka stabilizatora, i tuleje gumowe tylne dolnych wahaczy...
Ogólnie w tego typu zawieszeniu, trudno czasami wybadać niewielkie, czy o małej sile stuki. często również słychać skrzypienie przerwanej gumy, szczególnie jak jest zimno i pojazd chwilę stał...

kepa416
15-12-14, 22:49
Ja dodam od Siebie że u mnie dolny sworzeń miał luz taki że mogłem 3-4 mm podnieść zwrotnicę a nie było go słychać chociaż wydawało mi się że czasami np zjeżdżając z krawężnika na skręconych kołach stuknął. Ale głównym powodem stuków okazał się krzyżak.

UNK
16-12-14, 08:27
U mnie najbardziej słychać te stuki jak sie jedzie po wybojach powoli, i podczas zjazdu z krawężnika też

Wydziergane z S III

UNK
19-12-14, 09:00
Zdiagnozowane, amortyzator ma już dość. I teraz pytanie, z jakiej firmy kupić 2 amory na przód żeby nie było za drogo? Teraz są Delphi i sprężyny eibach -35mm na nich

Wydziergane z S III

Rafcik
19-12-14, 10:25
Zdiagnozowane, amortyzator ma już dość. I teraz pytanie, z jakiej firmy kupić 2 amory na przód żeby nie było za drogo? Teraz są Delphi i sprężyny eibach -35mm na nich

Wydziergane z S III

Amortyzator ma jakieś wycieki??? Mam takie same stuki, amortyzator suchy, zawieszenie po remoncie, obstawiałem przegub.

UNK
19-12-14, 11:42
Wlasnie, ze amor nie ma wycieku. Ale kumpel w Hondzie miał tak samo, że amor był do wymiany a wcale nie ciekł

Wydziergane z S III

kruczekvu
19-12-14, 11:54
I teraz pytanie, z jakiej firmy kupić 2 amory na przód żeby nie było za drogo?
Kup Kayaby i będzie ok

UNK
19-12-14, 12:14
Kup Kayaby i będzie ok

Kayaby troche kosztują:D

A co sądzicie o amorach Daco/ OYODO?

Wydziergane z S III