Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swap silnika :)

Zycio
11-12-14, 17:49
Witam. Obecnie mam w hondzie d16y3, skrzynia s20 z tego co pamietam. Mozna znalezc watek gdzie nie poszlo mi z remontem, lecz teraz silnik kompletnie sie nie nadaje do remontu, gdyz bedzie stal rozebrany w szopce przez zime z powodu mojego wyjazdu. Jednakze jak to zycie, matuli psuje sie auto i musze zmienic silnik. I tutaj pytanie, czy d16y3 jest dobra jednostka? Czy jest jakas lepsza? Probowalem szukac tutaj na forum, ale nie za bardzo mam ochote zmieniac poloski sprzeglo hamulce i reszte. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi :)

cien3d
11-12-14, 19:47
I tutaj pytanie, czy d16y3 jest dobra jednostka?

Szeroko pojęte pytanie jedni napiszą że bobra jednostka inni że są lepsze, a co za tym idzie wszyscy będą mieli rację. Jeśli ma nim jeździć twoja mama to pewnie w grę wchodzą koszty. Jeśli zmienisz na tą samą jednostkę koszta będą znacznie mniejsze niż wsadzanie innej jednostki.

Szczur[R]
12-12-14, 11:54
Obecnie mam w hondzie d16y3, skrzynia s20 z tego co pamietam. Mozna znalezc watek gdzie nie poszlo mi z remontem
a to ci niespodzianka :) czy to nie wątek w którym zamiast mnie posłuchać, bluzgałeś od teoretyków, cwaniaków i "dałnów" ? Jak widać życie nas weryfikuje.

silnik kompletnie sie nie nadaje do remontu, gdyz bedzie stal rozebrany w szopce przez zime
jeśli jest w częściach miej na uwadze że wszystko pordzewieje (tuleje, pierścienie, zawory, prowadnice), więc po zimie raczej tylko na złom będzie się kwalifikował

I tutaj pytanie, czy d16y3 jest dobra jednostka?
Jest okej, przede wszystkim koszta niewielkie i roboty będziesz miał mało.
Natomiast lepiej było by na d16z6 bo ciut mocy więcej, ewentualnie na w4 lub y8 z tym że one mają osprzęt na obd2 więc musiał byś swój założyć. Dodatkowo zmiana na vtec'a pociągnie konieczność wymiany kompa, dołożenia przewodu do zaworu i czujnika ciśnienia. Wszystko generalnie jest opisane w dziale Turbo NA Swap

/edit nagłówka cytatu

cien3d
12-12-14, 14:20
;2422797]a to ci niespodzianka czy to nie wątek w którym zamiast mnie posłuchać, bluzgałeś od teoretyków, cwaniaków i "dałnów" ? Jak widać życie nas weryfikuje.

Zacznijmy od tego że w żadnym z moich postów nikogo nigdy nie obraziłem a na pewno nie nazwałem daunem jeśli znajdziesz moją wypowiedz z tym obraźliwym Daunem to w przeprosiny wyślę flakon wódki. Co do remontu to uważam że jeśli kolega nie będzie sam tym jeździł to nie warto w to ładować tylu pieniędzy a jego mama na bank nie będzie kręciła auta do odcinki. Więc w tej sytuacji sensowniejsza jest wymiana silnika.

Cytat Zamieszczone przez cien3d Zobacz posta
Obecnie mam w hondzie d16y3, skrzynia s20 z tego co pamietam. Mozna znalezc watek gdzie nie poszlo mi z remontem

Nie mam takiego wątku i nie wiem skąd to wziąłeś tu znajdziesz wszystko w temacie mojej hondy http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?227848-D14A8-by-Cien3d

Szczur[R]
12-12-14, 15:52
Cien3d zobacz że cytowany tekst nie jest Twój tylko Zycio :P ale napiję się z Tobą chętnie - tylko trochę daleko :)
Swoją drogą czemu "cytuj selektywnie" wkleiło nick ostatniego posta a nie osoby cytowanej, nie wiem :confused:

Co do remontu to uważam że jeśli kolega nie będzie sam tym jeździł to nie warto w to ładować tylu pieniędzy a jego mama na bank nie będzie kręciła auta do odcinki. Więc w tej sytuacji sensowniejsza jest wymiana silnika.
zależy od mamy :D moja lubi zap...ć :D no ale generalizując - tak jak napisałem, najmniejsze koszta i najmniej roboty będzie z y3 lub y7

siara87
12-12-14, 16:12
A nie lepiej podjechac jakims slupeczkiem d 15 i przelozyc kolektory ?

Zycio
12-12-14, 20:50
Autko bedzie uzytkowala mama ale tylko do czasu gdy nie kupi swojego, a auto dalej bedzie moje :)

Czyli i tak 2tysie musze miec i tak na sprzet i robote ;)

Zycio
13-12-14, 14:43
;2422797']a to ci niespodzianka :) czy to nie wątek w którym zamiast mnie posłuchać, bluzgałeś od teoretyków, cwaniaków i "dałnów" ? Jak widać życie nas weryfikuje.

hm, z powodu wyjazdu musialem przelozyc dokonczenie wszystkiego, wiec dalej zostaje przy swoim. :) W silniku zostal blok i wal korbowy, reszte mam w pokoju, ale i tak raczej nie bedzie sensu. Tylko teraz jest ryzyko by kupic dobry silnik :)

cien3d
13-12-14, 16:06
;2422908]napiję się z Tobą chętnie - tylko trochę daleko

Możemy spotkać się w połowie drogi i opracować flakona.

Szczur[R]
14-12-14, 10:45
Tylko teraz jest ryzyko by kupic dobry silnik
CZASEM w naszym dziale sprzedam pojawia się ogłoszenie od pewnego forumowicza - pewnego czyli takiego co jest na forum długo i ma konkretny feedback.