PDA

Zobacz pełną wersję : kupno civic coupe po lifcie

djnero
03-07-08, 21:52
Witam. W niedługim czasie przymierzam się do kupna Civic VII ge. coupe po liftingu czyli od roku 2004. Auto będę ściągał z zachodu na pewno (bo u nas cieniutko z tym). Aha i wersja europejska a nie amerykańska i napewno z manualna skrzynią biegów.
Męczy mnie taka rzecz. Wersje LS czyli te uboższe są sporo tansze od wersji ES czyli autek z silnikiem Vtec. Różnica często sięga 2tys euro więc jest to już spora sumka jak dla mnie.
Czy warto dopłacać tyle pieniążków żeby mieć Vtec na pokładzie? Czy różnica podczas jazdy jest tak bardzo odczuwalna między silnikiem bez i z Vtec ? Mocowo są te silniki w sumie bardzo podobne - czym różni się jazda z Vtec - nie miałem nigdy okazji jeździć żadna Hondą z Vtec.
Bardzo proszę o wasze opinie.

Alchemiq
04-07-08, 14:52
bez VTec = 120 KM, a VTec = 125 KM
do tego troszkę większe spalanie przy VTec, i osiągi lepsze o 0,1 sek (0-100km/h)
Warto?

lepiej skup się na wyposażeniu, stanie technicznym, przebiegu, itp...

osobiście miałem ten sam dylemat kilka m-cy temu i po dyskusjach na forum jednak wybrałem LS
no i jestem zaje****ie zadowolony !

djnero
04-07-08, 18:45
o fuck jeśli różnica jest tylko o 0,1 s to naprawde chyba nie warto.Myślałem że różnica jest typu 3-4 sekundy. A tych 5 KM to i tak nie odczuję.
Dzięki Alchemiq za odpowiedź. Skupię się na wersji LS ale to już za jakieś 2-3 miesiące po powrocie do kraju.

can
04-07-08, 20:44
skad zes taka roznice cenowa znalazl??? rozumiem 500€, ale 2tys??? moze roczniki rozne:D

djnero
04-07-08, 21:07
popatrz na mobile.de soi aktualnie jakaś ES wcześniej była też podobna i w tej samej cenie a LS jest sporo w sumie i ceny od 11k Euro

hyperek
08-07-08, 21:36
Heh, przeleciałem dzisiaj w pracy cały wątek Alchemika dot. kupna Hondy VII gen. no i jednym słowem gratuluję cierpliwości, a zarazem decyzji. @djnero: Jak będziesz miał chwilkę, to rzuć też sobie okiem jak to Alchemiq kupował samochód, warto poczytać - chłopaki doradzali, sprawdzali i wyszło bardzo dobrze. Ja w innym temacie wspomniałem, że rozglądam się i badam rynek, to od razu mi zaproponowano tamten temat. Przyglądam się i przyglądam, ale na razie mam coupe VI gen. i będę chciał gdzieś za pół roku zacząć sprzedawać, a że to nie tak hop-siup...

Pati_crx
09-07-08, 17:34
Obczajcie sobie tę: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5407680. Ja już trzeci raz takiego samego auta nie kupie :P Jeżeli chodzi o jej osiągi to nie liczcie na jakieś super fajerwerki bez K20 jest to zwykłe komfortowe autko miejskie :D

can
10-07-08, 01:03
bez K20 jest to zwykłe komfortowe autko miejskie :D

ale z k20 to jest za to COŚ przez duże C :D

can
10-07-08, 01:05
o fuck jeśli różnica jest tylko o 0,1 s to naprawde chyba nie warto.Myślałem że różnica jest typu 3-4 sekundy. A tych 5 KM to i tak nie odczuję.
Dzięki Alchemiq za odpowiedź. Skupię się na wersji LS ale to już za jakieś 2-3 miesiące po powrocie do kraju.

a propos jeszcze tej roznicy to nie wiem czy dotarles do tego w postach ale trzaskalismy sie non-vtec vs vtec, ten sam rocznik, przebieg i buda EM2 i przy naszych umiejetnosciach roznica naprawde nie powalila:) (na pewno nie na 1-2 tys €)

djnero
10-07-08, 19:24
dzięki can :) również uważam że tyle kasy nie warte jest tak niewielkiej różnicy, której i tak przy normalnej jeździe przecież się nie wykorzystuje na maksa (jedynie sporadycznie lubię depnąć obok jakiegoś buraka jeżdżącego starym golfiną po wsio tuningu).

zaraz się biorę do szukania tematu Alchemiqa co do kupna auta.

Can zarzuć link jakbyś mógł do tematu z tym porównaniem non-vtec i vtec jakbyś mógł.

Pati_crx
10-07-08, 19:45
Ale wersje VTEC-owe mają szyber i spryskiwacze na reflektory, a no i klimę automatyczną :P

djnero
10-07-08, 20:01
szyber - jak dla mnie mało przydatna rzecz, jakoś nie przepadam, wolę uchylić sobie okno i zimny łokieć
klima automatyczna - ręczna w sumie też dobra bo dostosujesz temp pod siebie jak ci pasuje
spryskiwacze na reflektory - no fakt przydały by się :)

can
11-07-08, 08:10
to jest ten link, mysle ze juz go masz.

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/sho...light=alchemiq

a jak faktycznie sie zastanawiasz nad em2 to poczytaj jeszcze na civicforums.com i www.honda-tech.com i pytaj nas:)

djnero
11-07-08, 19:15
dzięki na pewno poczytam i poprzeglądam :) em2 bardzo mi się podoba i raczej tak na 90% go kupię. Tylko kolor najlepiej jak by się czarna trafiła bo wtedy to już całkiem wypas :D ale nie ma co za dużo wymagać :D

ps a co sądzicie np o takiej ---> http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=57431986&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=11000&makeModelVariant1.modelId=3&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=85&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=97&maxPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&minFirstRegistrationDate=2004-01-01&transmission=MANUAL_GEAR&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&customerIdsAsString=&doorCount=TWO_OR_THREE&lang=pl&pageNumber=1 tylko tak z ciekawości bo do kraju wracam za jakiś miesiąc max dwa a ta hania aż w Austrii stoi i to otoczenie na tych fotkach nie zachęca :D

djnero
15-07-08, 20:08
dobra a tak się zapytam z ciekawości - który kolor wam się bardziej podoba - szary metalik (nie mylić ze srebrnym) czy niebieski metalik - bo ja sam już nie wiem :D

can
16-07-08, 10:29
niebieski ladniejszy, wczoraj scigalem goscia przez pol warszawy zeby w koncu laskawie :) stanal i zebysmy pogadali - niebieski wyglada naprawde ladnie jesli nie jest zerzniety w myjniach automatach :))) zwlaszcza na bardzo jasnych felach :)

djnero
16-07-08, 19:36
im dłużej przeglądam ogłoszenia tym bardziej nie jestem pewny który mi się bardziej podoba :D oczywiście czarny i biały rządzi ale niebieski kontra szary nie mogę się zdecydować.
Do niebieskiego to bym chętnie zapodał jakieś białe albo żółte felgi :D:D

can
17-07-08, 10:15
kup sobie taki ceglanozłoty, wymiata - naprawde kozak a jeszcze takiego w PL nie widzialem .

hyperek
17-07-08, 13:08
Ten fajny: http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vdikicrwhgdf&asrc=fa :)

djnero
17-07-08, 19:49
can na pewno wymiata ale gdzie takiego dorwać :P:P a ten co podał hyperek fajny ale felgi zupełnie mi nie leżą jakoś do tego auta :D wole sam jakieś fajne jdm wybrać :P

can
18-07-08, 21:48
w takim kolorze? prosze bardzo - wymiata:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=60612888&__lp=5&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=11000&makeModelVariant1.modelId=3&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Car&segment=Car&minFirstRegistrationDate=2001-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&customerIdsAsString=&categories=SportsCar&lang=de&pageNumber=1

a z ciekawostek - ten to juz jak cl500 bardziej wyglada :)
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=ld3juxefgywt

djnero
18-07-08, 22:00
no kolorek nienajgorszy jednak ja chcę po lifcie czyli od 2004 :D

djnero
20-07-08, 21:08
tak szczerze chodzi mi jeszcze po głowie Honda Accord ta po roku 2002 - wiem że nie powinienem o to tu pytać ale co o niej myślicie? (wersja 155KM)
Na kupno Civica VII Coupe jestem przekonany w tym momencie na 90%. Jego przewaga to bardziej sportowy charakter, lepsze przyspieszenie i oczywiście fakt posiadania tylko dwóch drzwi.
Jeśli chodzi o Accorda VII to to że jest super ładny, sporawy i wygodny jakby nie patrzeć ale przyspieszenie gorszę od Civici o 2sekuny, spory już silnik a więc i większe opłaty (mój wiek :D) i większe spalanie (student :D).

Wyraźcie swoją opinię na temat porównania tych dwóch aut :)

Pati_crx
20-07-08, 23:06
Akurat tak się składa, że moj dziadek jest posiadaczem accorda VII :P Powiem szczerze, że nie jest to jakieś szybkie auto i do szaleństw, jest stworzone idealnie do jazdy w trasie. Od 100 do 200 przyspiesza niewiele gorzej jak od 0 do 100 i jest *****iscie wyposażony w różne udogodnienia związane z podróżą (cup holdery, schowek na okulary, automatyczne wycieraczki, ksenony, kontrola trakcji, podłokietniki, dodatkowe gniazda 12v itp. itd.). Ma inaczej zestrojone zawieszenie no i jest też wiekszy, jeżeli chodzi o spalanie to jak narazie caly czas utrzymuje sie w granicach 9.1l trasa i głównie miasto. Moim zdaniem nie da się porównać EM2 do accorda bo to są dwa skrajnie inne auta (chociaż ja tam wolałem moje EM2 :P)

djnero
20-07-08, 23:27
wolałeś? to już nie posiadasz? sory że pytam ale krótko jestem na forum a jeśli tak to czym sie wozisz

czyli generalnie Accord rodzine wozidupsko a EM2 ma lekkią sportową duszę ?

can
21-07-08, 00:09
generalnie to jesli chciales sobie jakies mody robic z radoscia, to jesli kupisz accorda to polecam jako kraj zamieszkania singapur albo cos z wysp japonskich :D tylko tam sa czesci, a i to w wiekszosci jakies custom-made :D

poza tym to coby nie powiedziec i jakby optymistycznie nie patrzec, to jednak jest wciaz spora roznica w cenie miedzy em2 a accordem vii.

Pati_crx
21-07-08, 09:37
Posiadałem dwie em2 jedna byla z usa z automacie pozbylem sie glownie przez automat, a druga okazała się pospawana z dwoch i komis odkupil ja odemnie za taka cene za jaka ja kupilem i zostaly mi jeszcze opony :P. Obecnie jezdze EK3 mojej dziewczyny, a w miedzyczasie poluje na Acure rsx type-s, może zastanów się nad takim autkiem tym bardziej, że cena dolca poszła strasznie w dół :)

djnero
21-07-08, 19:38
zastanawiałem się nad Acurą bardzo poważnie jednak nie ma co ukrywać ale boję się ciągnąć auto z ameryki bo to sporo roboty przy tym a ja nie mam niestety nikogo znajomego w hameryce :P Autko jest konkret ale i części do niego w sumie to wszystko tylko pozostaje ściąganie z usa. Najlepiej jakby było do kupienia w Polsce już albo chociaż w na Zachodzie to bym sie nie zastanawiał ale USA odpada.

Accorda 2003 można już w sumie wyrwać w cenie Civic 2004 na mobile.de czyli po lifcie ale chyba jednak dam sobie z nim spokój :)

Pati_crx
21-07-08, 20:06
Części do acury są dostępne w polsce i dużo gratów pasuje od EP3

djnero
21-07-08, 20:30
jednak i tak mimo wszystko mam obawy bo to sporo pieniążków i ciężko na nie musiałem pracować i nie chciałbym wtopić je w coś czego nie mogę obejrzeć, przetestować i zobaczyć na żywo przed kupnem

a swoją drogą EM2 po lekkim (nie wiejskim!!!) tuningu również wygląda rewelacyjne że aż małolaty mało gaci nie pogubią :D:D :P generalnie każda honda ma w sobie coś niezwykłego co przyciąga spojrzenia innych :)

djnero
02-08-08, 16:31
a mam jeszcze takie pytanko, może ktoś się orientuje. Czy w sprzedaży były EM2 w różnych odcieniach niebieskiego (np granatowy i jaśniejszy zwykły niebieski) i czerwonego czy jakieś tam różnice ewentualnie na zdjęciach wynikają tylko z chwilowego oświetlenia i ekspozycji ?

fazer1985
10-09-08, 23:02
Witam jako ze mam juz od jakiegos czesu szukam Hody EM2 czyli coupe po 2001 roku ale przed liftem znalazlem pare ciekawych aut w rozsadnej cenie
http://www.motoallegro.pl/item428966899_czarna_honda_civic_coupe_2001r_1_7i_ klima_alu.html
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6199580
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6245681
czy ktoś z was mogl by sie odniesc do tych ofert? ktora byla by warta zainteresowania, zwrocilem tylko uwage na to ze niektore maja naklejke na progu po stronie kierowcy tak bardziej od przodu czyli od strony zawiasow czy wszystkie powinny miec tam takie naklejki i jak wyglada z nimi sprawa i czy sam w razie jak pojade je sprawdzic moge zobaczyc czy kompie od srs czy sa czy tez nie ma poduszek? Prosil bym o pare porad co moge samsprawdzic we wlasnym zakresie i gdzie takie EM'ki mialy rozne naklejki. Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam jesli byl wczesniej podobny post :)