Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Upływ prądu

PIMPEK_EJ2
09-12-14, 21:08
Siema!

Jaki powinien być upływ prądu w 6gen? Macie jakieś info ktoś coś mierzył?
Na początku miałem 90mA okazało się że radio jest podłączone bez stacyjki. Zrobiłem jak trzeba po stacyjce i upływ prądu spadł do 65-70mA. Dla mnie wydaje się to i tak za dużo

rooter666
09-12-14, 21:44
kiedyś mierzyłem to wyszło 25mA ale trzeba brać poprawke na lipny miernik za 10 z marketu ;]

MarcinWL
10-12-14, 09:23
Siema!

Jaki powinien być upływ prądu w 6gen? Macie jakieś info ktoś coś mierzył?
Na początku miałem 90mA okazało się że radio jest podłączone bez stacyjki. Zrobiłem jak trzeba po stacyjce i upływ prądu spadł do 65-70mA. Dla mnie wydaje się to i tak za dużo

Żeby rozładować do zera akumulator 45Ah takim natężeniem, musiałbyś zostawić auto na 642,8h (45/0,07) więc pobór jest mały.

sebawo
10-12-14, 10:26
Żeby rozładować do zera akumulator 45Ah takim natężeniem, musiałbyś zostawić auto na 642,8h (45/0,07) więc pobór jest mały.

teoria :)
w praktyce pobór 200mA (cewka jednego przekaźnika) zabija sprawny aku po 4-5 dniach, wiem z autopsji. niemniej 70mA to nie jest wybitnie sporo, jak Ci auto z takim poborem nie stoi długo i jeździsz nim 2-3 razy w tygodniu, to nic temu nie będzie :)

MarcinWL
11-12-14, 08:40
Z tego co pamiętam to mierzyłem po wymianie aku i było to ok. 40-50mA. Najgorsze co może być w zimę to częste kręcenie krótkich tras - zabiłem tak akumulatory w dwóch poprzednich autach :P

sebawo
11-12-14, 14:57
najgorsze, to wiara w 'bezobsługowy' akumulator :) mam auto w rodzinie, 14 lat, drugi aku i ma się świetnie. jak się wali krótkie trasy, lub długo auto stoi, to nie ma się co czarować, trzeba regularnie pod prostownik podpinać.
Fizyki nie przeskoczysz :P

PIMPEK_EJ2
11-12-14, 22:33
najgorsze, to wiara w 'bezobsługowy' akumulator mam auto w rodzinie, 14 lat, drugi aku i ma się świetnie. jak się wali krótkie trasy, lub długo auto stoi, to nie ma się co czarować, trzeba regularnie pod prostownik podpinać.
Fizyki nie przeskoczysz :P

Auto mojej Panny kupine w marcu:P o aku nie wiem za dużo ale na mierniku wychodzi oki że sprawny jest. Więc szukam przyczny. Auto użytkowane regularnie czyli codzień no może w jakiś week zdarzy się że nie jeżdzone ale nie powinno to rozładowywać aku. Jeżdzone ok. 30 km dziennie
Co do fizyki to mam to na codzień:P moja mama jest fizyczką;)

sebawo
11-12-14, 22:35
mernikem uja sprawdzisz:)
napięcie na aku to najmniej istotny parametr;)
spytaj mamy:P

MarcinWL
12-12-14, 08:41
Auto mojej Panny kupine w marcu:P o aku nie wiem za dużo ale na mierniku wychodzi oki że sprawny jest. Więc szukam przyczny. Auto użytkowane regularnie czyli codzień no może w jakiś week zdarzy się że nie jeżdzone ale nie powinno to rozładowywać aku. Jeżdzone ok. 30 km dziennie
Co do fizyki to mam to na codzień:P moja mama jest fizyczką

Napisz dokładnie w czym problem :P Może alternator klęka, sprawdź ładowanie - do tego wystarczy miernik.