Zobacz pełną wersję : Zużycie oleju
Witam
Mam takie pytanie czy sonda lambda może mieć wpływ na większe zużycie oleju? Przed awarią sondy na 7k tys km auto nie wzięło ani grama oleju,na aktualny stan 10k tys km ubyło jakieś 300ml. Silnik D17A8
Nie przesadzasz - 300 ml na 10 000 km, ciekawy jestem jak to zmierzyłeś i czy w ogóle to można nazwać zużyciem oleju????? Może, bo jak jeździłeś z uszkodzoną, to była bogata mieszanka i rozrzedzałeś olej paliwem. Obecnie już tego nie robisz. Może też być tak, że jak lejesz na maksa, to nie zauważasz tego ubytku, bo miska w Hondzie się rozszerza. Każde auto bierze olej, a to 300ml na 10 000 to jest zużycie "fabryczne".
Gdzieś kiedyś wyczytałem ze pomiędzy min a max na bagnecie jest około 1l oleju wiec taka metoda sobie zmierzylem
300ml to zadne zuzycie :) w ogole bym sobie tym nie zawracal glowy :)
Mój D14Z6 praktycznie od nowości wciąga 100ml/1000km, czyli 1 litr na 10 tysięcy.
Jest to całkowita norma.
LeszekCIVIC
10-12-14, 14:49
mam tak samo jak klubowicz , nie przejmuj sie bidek takimi duperelami.
bunkerites
10-12-14, 17:55
zacznij go katowac i wtedy napisz ile bierze ci oleju na 1000 km :)
Między wymianami (co 8tyś km) bierze mi 0,5-1,5l oleju. A co do miarki oleju, to wdł. moich "obliczeń"xD od 1/4 poniżej minimum na bagnecie do stanu dokładnie między dziurkami tj. między minimum a maximum jest prawie dokładnie jeden litr. Olej czasami zniknie nie wiadomo kiedy, a nie puszcza dymka i silnik jest suchy. Kolejna rzecz do pokochania w tych autach i tyle;p
Przede wszystkim mierz dobrze - na płaskim gruncie. Drugie nalej sobie więcej, tak mm, 2 ponad stan, żeby nie jeździć z za małą ilością oleju, bo będzie potem znikać jeszcze szybciej. Trzecie jaki olej lejesz?
Raz znika, a raz nie, bo pewnie jest to zależne od jakości oleju, ale też od tras. W mieście będzie więcej paliwa, potem wyjedziesz w trasę i paliwo odparuje z oleju. Co więcej w Hondach się miska rozszerza w okolicach maska i stąd czasem wyniki są przeinaczone, jeżeli chodzi o dolewki, czy sprawdzanie. 200ml/1000 km to jeszcze nie tragedia.
cosmo-pl co masz na myśli pisząć, że w Hondach miska się rozszerza? Możesz coś więcej na ten temat napisać? Pzdr.
Ściągnij, to zobaczysz o co chodzi ;) rozszerza się, więc lustro oleju jest większe i objętość na danym poziomie również. Wystarczy spojrzeć na jej kształt.
http://www.hdmot.pl/galerie/m/miska-olejowa-honda-3805_9603.jpg