Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EM2 Pływa po drodze

surian
09-12-14, 10:47
Witam,
Od jakiegoś czasu mój Civic zaczął pływać (myszkować) po drodze. Jak go kupiłem to nie było takiego problemu. Nie prowadzi się stabilnie nawet na prostej drodze beż ubytków.
Problem pojawił się jakiś czas temu. Pojechałem na szarpaki i stopniowo powymieniałem co trzeba było:

- sworznie wahaczy przednich
- wszystkie łączniki stabilizatora
- tulejki wahaczy przednich

Zbieżność ustawiona na stacji po naprawach.

Nie wiem tez w jaki sposób mogę sprawdzić w jakim stanie są górne mocowania amortyzatorów.
Wszystkie inne elementy nie wykazywały żeby był na nich luz, ani na szarpakach, ani jak sprawdzałem ręcznie np. łyżką do kół.
Samochód dalej myszkuje.

Zmieniłem również koła na zimowe, wyważyłem i też nic nie pomogło.
W zawieszeniu nic nie stuka, maglownica tez nie puka.

Spotkał się ktoś z was z takim zjawiskiem?
Proszę o pomoc bo już wariuje.

Zjawisko pojawiło się z dnia na dzień, w nic nie uderzyłem, nic wtedy nie zmieniałem. Nikt inny nie jeździł samochodem od momentu kiedy go kupiłem więc jakieś zdarzenia drogowe też wykluczam.

rafal86
09-12-14, 12:20
nie wiem czy to Cie naprowadzi ale w preludzie auto mi pływało powyżej 100km/h, zmieniłem amory, przetrzepałem cały zawias i nic nie znalazłem. Magiel też nie pukał, błyskawicznie koła reagowały na ruch kiery także luzów wydawało mi się że tez nie ma...pojechałem na stacje daignostyczną i na podniesionym przodzie auta gdy koła swobodnie wiszą poszarpałem na nie i dopiero usłyszałem stukot magla. Tak na drodzie nie było tego czuć, słychać. Diagnosta powiedział że jeszcze nie ma tragedii więc przejeździłem tak zime ale na wiosne już zmieniłem przekładnie bo zaczynało pływac auto przy coraz niższych prędkościach. Po wymianie problem ustał...z tym że nie sugeruj się moim przypadkiem bo wiadomo że przyczyn może byc wiele :)

surian
10-12-14, 13:28
Będę jutro u znajomego, więc pojawia możliwość podniesienia całego samochodu i spędzenia pod nim trochę czasu.
Podpowiedzcie na co powinienem zwrócić uwagę i co sprawdzić.

kurak91
10-12-14, 13:33
mi tez zaczęła pływać trochę emka ale jak jest koleina albo jak studzienka czy dziura na prostej oki ale po zmianie opon na zimowe duży balon bo 65 a letnie 45 wiec może być odczucie z tego powodu samochód obniżony na h&r sprężynach ? czy to normalne czy znowu cos nie tak wczoraj jak jechałem wieczorem nie wiem czym to może być spowodowane parę kilometrów samochód zaczął pływać po drodze ale chyba było ślisko bardzo bo mróz + mgła opadająca i marzło wszystko ale po przejechaniu np. 5 km było później normalnie wiec jak myślicie jest cos na rzeczy czy to tak powinno być ?

bunkerites
10-12-14, 17:59
Surian jedz do Adama na Kokotow !.Nie ma lepszego mechanika od Japoncow w Malopolsce :)