PDA

Zobacz pełną wersję : Silne drgania przy przyspieszaniu

unicorn
08-12-14, 12:50
Samochód: Civic 1.8 VTI 1999 Aerodeck

Scenariusz jest taki: Rano na zimnym silniku ruszam przez miasto i po kilku kilometrach dojeżdżam do obwodnicy i po ok minucie jazdy pow. 100km/h pojawia się wibracja na kołach/przeniesieniu napędu. Z czasem narasta i nasila się przy obciążeniu silnika (80km/h + 5 bieg + górka + gaz w podłogę) Ustępuje całkowicie po oddaniu gazu. Jak już się pojawi to stopniowo narasta i nawet przy zwolnieniu i ruszeniu z pod świateł trzęsie się koszmarnie, czasem aż jak by koło było jajowate. Tak już zostaje aż dojadę do celu, np do mechanika. Po chwili przerwy odpalam auto i już się franca nie pojawia, wszystko jest OK. (Mechanik patrzy jak na idiotę)

Wibracja jest podobna do podskakujących kół podczas buksowania przy ruszaniu na mokrej drodze. To jest taki luz "przód-tył" dający wrażenie, że cały silnik się telepie. Częstotliwość jest zgodna z obrotem kół, wiec to raczej nie silnik. Poza tym silnik nie przerywa, moc jest w normie.

U mechanika (Honda, Parowcowa) byłem już dwa razy, za każdym razem usterka nie występuje w towarzystwie mechanika, a zawieszenie nie ma luzów. Ja obstawiam nieśmiało przeguby wewnętrzne, ale mechanicy nie stwierdzili żadnych luzów i ogólnie wg. nich wszystko jest OK.

Aha, wibracje pojawiły się po wymianie opon na zimowe, wiec z początku myślałem że to one tak biją, no ale bicie jest nie zawsze i tylko przy obciążeniu układu przeniesienia napędu.

Moja nieśmiała teoria jest taka, że jest luz w okolicach półosi i przy dużej prędkości półoś wypada z osi obrotu i zaczyna bić. Jak postoi trochę to sama wraca na właściwą pozycję i potem znowu trzeba się rozpędzić żeby "wypadła". Tutaj pasował by luz na przegubach lub samej skrzyni.... nie wiem....

Macie może jakieś pomysły co to? Czasem jest OK, ale jak zacznie bić to nie da się jechać więcej niż 40km/h bo cała buda podskakuje i słychać stukanie.

BTW: http://allegro.pl/polos-nowa-lewa-honda-civic-vti-b16a2-b18c4-i4783956182.html - czy takie coś jest coś warte? Zamienników do mojej wersji brak, a to jest podejrzanie tanie, miał ktoś może styczność z częściami od tej firmy?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Bartko
09-12-14, 09:38
Ja bym jednak zaczął od kół. Takie objawy są typowe dla przekoszonej felgi lub opony. Nawet nieśmiało prawy przód obstawiam.
Zamień tył z przodem i zobacz.

Jedras
09-12-14, 09:42
Panie drogi przegub zewnętrzny się kończy :) a jak chcesz wew sprawdzić to rozpedz się delikatnie, wrzuć 5 bieg i gaz do spodu, jak bedzie szarpać to przegub wew się kończy ale to bardzo rzadka przypadłość

dezeRRter
09-12-14, 10:21
U brata w Accordzie jak zdechł wewnętrzny przegub to pomiędzy prędkością 20-40km/h trzęsło całą budą aż naprawdę było strach jechać, a przy wyższych prędkościach było już ok.

Civ dohc
10-12-14, 21:16
Też kiedyś to przerabiałem w moim aucie. Przegub "środkowy" lewej półosi był winny. Zakupiłem nowy firmy NTN i jak ręką odjął. Pasuje od Del Sol B16A2 Bardzo łatwo można to sprawdzić. Podnosisz te stronę, którą chcesz sprawdzić, wrzucasz 1 i próbujesz pokręcić kołem w górze, do przodu i do tyłu. Koło napotyka na opór i zaglądasz do wnęki lukając na przegub. Jeśli podczas tej próby przegub lub półoś w przegubie wew. "próbuje podnieść się do góry", lub na dół, w zależności w którą stronę kręcisz, to będzie do wymiany. Oba te elementy muszą kręcić się w osi. Jeśli coś się zużyje, powstaje mimośród i stąd te drgania, szczególnie podczas przyspieszania...

pawell007
17-12-14, 18:14
miałem ten sam problem przegub wewnetrzny

marcinkoziel2
08-04-15, 20:38
podłącze sie do tematu
z dnia na dzien pojawiło mi się telepanie kierownicy tak jak opisał kolega . zdjąłem koło złapałem za kielich i obracałem półosią wyczułem luz między obrotem półosi a kielichem . kielich w miejscu a półoś około 10-15 stopni luzu. szukam przegubu wewnętrznego ale jest tylko jeden na alledrogo i pewnie chinol.
gdzie dostanę naprawdę dobry przegub i jakiej firmy , nie chce zakładac chinola bo przy turbo to on moment padnie.

z góry dzięki za pomoc ;)