PDA

Zobacz pełną wersję : [Poradnik] Naprawa lusterka.

MM63
07-12-14, 17:53
Z racji, że taka fotorelacja pojawiła się w moim wątku, ale raczej nikt nie szuka tam poradnika naprawy lusterka - umieszczam to w bardziej odpowiednim dziale.

Dzisiaj naprawimy składające się lusterko bez użycia trytytek i taśmy izolacyjnej ;)
Czas pracy: 30 minut.

Zaczynamy od ściągnięcia tapicerki, ale to na pewno potraficie.
Odłączamy wtyczkę od lusterka, odkręcamy trzy śruby trzymające lusterko widoczne na zdjęciu i je ściągamy.

http://www.resizer.pl/pliki/15465.jpg

Kolejnym krokiem będzie demontaż wkładu lusterka. Trzyma jest śruba widoczna od spodu lusterka - 2-3 obroty i wkład powinien wyjść.

Później rozkręcamy obudowę i zabieramy się za uszkodzony mechanizm składania. Powodem usterki jest podkładka zsuwająca się z tulejki, przez co sprężyna nie trzyma sztywno mechanizmu.

Na tulejce znajduje się rowek, w którym siedzi podkładka. Pogłębiamy nieco ten rowek brzeszczotem.

Kolejnym krokiem będzie ściśnięcie sprężyny i nasunięcie podkładki na pogłębione wyżłobienie na tulejce. Potrzebny do tego będzie ścisk stolarski:

http://www.resizer.pl/pliki/14540.jpg

Uzyskujemy coś takiego:

http://www.resizer.pl/pliki/14541.jpg

Żeby uniknąć powtórki, rozklepujemy nieco tulejkę. Zwyczajnie młotkiem.
Jeśli nie przesadzicie, to przez tulejkę zmieszczą się jeszcze kiedyś dwa przewody do mat grzewczych, u mnie nie było z tym większego problemu.

http://www.resizer.pl/pliki/14542.jpg

Właściwie po robocie. Pozostaje poskładać wszystko do kupy i cieszyć się z naprawionego lusterka :cool:

Poll
07-12-14, 18:22
No git majonez. Dawać do sam naprawiam ; ))

fakir
07-12-14, 18:25
a co jak mam pęknięty sworzeń gdzieś w połowie?

MM63
07-12-14, 18:30
a co jak mam pęknięty sworzeń gdzieś w połowie?

To inny problem i nie zrobisz tego w 30 minut.
Właściwie najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana lusterka/mechanizmu, bo raczej nie pospawasz.

No i jak Ty to zrobiłeś ^^

Poll
07-12-14, 18:37
Wtedy tylko zostaje zignorowanie: "Dzisiaj naprawimy składające się lusterko bez użycia trytytek i taśmy izolacyjnej" ; D

lookaty
07-12-14, 20:54
Sam robiłeś czy tata pomógł? ;)

Miałem dokładnie to samo dwa lata temu, naprawione działa do dzisiaj :)

MM63
07-12-14, 21:04
Sam robiłeś czy tata pomógł? ;)

Tato mi tylko śliniaczek poprawiał :cool:

fakir
07-12-14, 21:04
To inny problem i nie zrobisz tego w 30 minut.
Właściwie najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana lusterka/mechanizmu, bo raczej nie pospawasz.

No i jak Ty to zrobiłeś ^^

u mnie już tyle razy to naprawiałem w ten sposób że już jedynie wymiana tego zawiasu :)

lookaty
07-12-14, 21:25
Tato mi tylko śliniaczek poprawiał :cool:

I mleko spod nosa wytarł? ;)

Poll
08-12-14, 13:37
No dodany poradniczek to całości + lookatego z przyciskiem dla potomnych ; P

lookaty
08-12-14, 14:45
Jeszcze robiłem instalację halogenów wersja "final for all" i zmianę tarcz zegarów ;)

Poll
08-12-14, 15:41
Trzeba znaleźć i też dać ; D Przyda się, bo wiesz sam z watpku wyciągnąć potem.

Shcopek
08-12-14, 18:36
Dzięki za poradnik :D Zacząłem ogarniać, ale...

mam pęknięty sworzeń gdzieś w połowie

pafels
08-12-14, 19:05
kurna mnie czeka jednak wymiana lusterka, dzisiaj ktoś na parkingu mi je złożył a że było na taśmę to potem latało w każdą stronę, niestety mam tak zapieczone śruby w lusterku że nie ma bata żeby to odkręcić :( jakby ktoś miał czarne podgrzewane lusterko to proszę PW :D

Majkelo
10-12-15, 08:37
Rozklepanie młotkiem to po prostu tluczenie od góry aż się rozejdzie na boki?

Shcopek
10-12-15, 23:06
Rozklepanie młotkiem to po prostu tluczenie od góry aż się rozejdzie na boki?

http://i106.photobucket.com/albums/m267/basiulek/lopata.png
Barbórka już była ^^

Majkelo
19-12-15, 19:05
Dziękuję. Mniejsza o rozklepanie. Jak wypiąć przewód od sterowania lusterkami z silniczka? Muszę jakoś nałożyć nakrętkę na sprężynę którą docisnę ściskiem ale nie jest to możliwe przez kable. Proszę o pomoc

pafels
19-12-15, 19:53
nie da się, musisz rozłozyć kostkę, z niej wyjąc kabelki i potem przeciągnac je przez sprężynkę

Majkelo
19-12-15, 20:22
a jak się rozpina tą kostkę? Nie chcę nic pourywać

Kubuniek
20-12-15, 07:53
I mleko spod nosa wytarł? ;)

Mleko... jaaasne. To gęste takie to nie mleko;)

PS. Rok czasu to jeszcze nie wykopaliska. Po co zaśmiecać forum, jak można kontunować temat? Skoro temat naprawy lusterka znów jest u kogoś na czasie. I zamiast 4 waątków mamy jeden konkretny. Takie jest moje zdanie.

Majkelo
20-12-15, 10:55
Zgadzam się, a jak wypiąć tą kostkę?

pafels
20-12-15, 13:09
ciezko to dokladnie opisac, na zewnatrz kostki masz takie plaskiki ktore podważasz, a konektorli sa trzymane przez takie plaskikowe cienkie wąsy ktore trzeba podważyć np szpilka i potem kabelek wycigasz

Majkelo
20-12-15, 13:10
Takie okragłe plastiki?

pafels
20-12-15, 13:25
podwazasz na krawędzi od strony ktora wpinasz kostkę

Majkelo
20-12-15, 14:35
Jak mam to podważyć skoro od drugiej strony(od strony szkla) są śruby które trzymają ten plastik razem?

Jest opcja odpięcia tego panelu od szybki lusterka?

pafels
20-12-15, 15:19
kurde człowieku, czytaj ze zrozumieniem, napisałem Ci że
nie da się, musisz rozłozyć kostkę, z niej wyjąc kabelki
nie wyjmujesz kabli z żółtego silniczka tylko z kostki którą wypiąłeś z drzwi.

Jest opcja odpięcia tego panelu od szybki lusterka?
tak jest, tylko po co chcesz to robić? potem będziesz miał tylko problem z ponownym złożeniem

Majkelo
20-12-15, 15:27
Aaaaa. Okej, ze złej strony podjąłem temat :D

Majkelo
20-12-15, 17:33
Pokazalbys na zdjeciu kostki które plastiki podważać? Bo ciężko mu znaleźć cokolwiek

Udalo sie!