Zobacz pełną wersję : Zagadka tylnego zawieszenia
Witam, mam bardzo dziwną zagadkę ;P A mianowicie po wymianie tulei tylnego zawieszenia+LCA+Stabilizator+rozpórka +sprężyny obniżające, coś mi puka od prawej stony, ale dziwne jest to że tylko jak jest duża wilgotność np deszcz no i kilka dni po nim jak jest bezsłonecznie, ściągnąłem wszystko, nasmarowałem, problem nie zniknął.... Jakieś pomysły ?
jeden do kanału, a jakiś gruby niech kładzie dupę do bagażnika i niech buja autem, to ten ziom z kanału może zobaczy co puka :p
Raczej nikt tu nie jest wróżbitą po godzinach, tak jak pisze Grzegunio musisz sam sprawdzić, albo jedź na stacje diagnostyczną, tam wytrzepią całe zawieszenie.
PIMPEK_EJ2
07-12-14, 19:22
sprężyny obniżające
Ja myśle że to springi:) Poczekaj jakiś czas pewnie z drugiej zacznie "pukać"
Kurcze myślałem że może wróżbita Maciej się zainteresuje ;P
A tak na serio, byłem na szarpakach i cisza.... teraz czekam na jakieś obfite opady i znowu sobie podjadę, a zastanawiam się czy może być to np amortyzator ?
Wsadź grubasa do bagola i niech skacze, a nie po diagnostach będziesz jeździł... :rolleyes:
Potrafią amortyzatory w środku stukać, wraz z dużym przebiegiem wewnątrz wyrabiają się części i stuka.
Ja miałem taki przypadek z przodu, że kamień wpadł między wahacz a stabilizator i utknął, jak przejeżdżałem przez nierówności to tak stukało głośno jakby się miało coś urwać, okazało się że to tylko kamyk, więc spokojnie przyglądaj się wszystkiemu aż zauważysz coś podejrzanego ;)
Najbardziej zastanawia mnie to ze tylko przy duzej wilgoci wystepuje...
I co, odkryłeś powód? Mam to samo, też tylko jak mokro jest to czasami coś stuka, nie wiem co.
Wiesz co na razie to za bardzo czasu nie miałem, ale teraz po nowym roku jeszcze raz zrzucę cały zawias, znowu wszystko przesmaruję... A no i wcześniej amortyzatora nie wykręcałem, więc teraz to zrobię na nowo go złoże... może to coś da....
dziś ściągnąłem tylny głośnik, i moim oczom ukazał się bardzo nie fajny widok... a mianowicie, ta poduszka w którą wchodzi amortyzator wpada do środka... (tą gumę ) wcisnęło do środka.... więc na amortyzatorze chyba gwint się rozjebał ....
Właśnie miałem napisać abyś sprawdził górne mocowania amorów. Mam identyczny problem w moim ek3. Kiedy jest sucho słychać na delikatnych nierównościach postukiwanie metaliczne natomiast jak popada deszcz czy śnieg to jest nie tyle stukanie co strzelanie jb skręcać blachę :) obstawiam od roku właśnie tulejki górnych mocować. zabiorę się za to w sobote przy okazji zmienię amorki
PIMPEK_EJ2
14-01-15, 22:37
A jaki to dźwięk? Stuaknie czy strzelanie? U mnie też się pojawił dziwny dźwięk który ciężko opisać. Występuje rzadko jak auto bujnie sie lewo prawo na jakichś uskokach. Bujanie autem nic nie daje:/
sprawdź sobie te mocowanie górne amortyzatora jeżeli ma luz to może być to