PDA

Zobacz pełną wersję : Zagadka tylnego zawieszenia

monstes
06-12-14, 22:49
Witam, mam bardzo dziwną zagadkę ;P A mianowicie po wymianie tulei tylnego zawieszenia+LCA+Stabilizator+rozpórka +sprężyny obniżające, coś mi puka od prawej stony, ale dziwne jest to że tylko jak jest duża wilgotność np deszcz no i kilka dni po nim jak jest bezsłonecznie, ściągnąłem wszystko, nasmarowałem, problem nie zniknął.... Jakieś pomysły ?

Grzegunio
07-12-14, 10:32
jeden do kanału, a jakiś gruby niech kładzie dupę do bagażnika i niech buja autem, to ten ziom z kanału może zobaczy co puka :p

motoboy
07-12-14, 10:51
Raczej nikt tu nie jest wróżbitą po godzinach, tak jak pisze Grzegunio musisz sam sprawdzić, albo jedź na stacje diagnostyczną, tam wytrzepią całe zawieszenie.

PIMPEK_EJ2
07-12-14, 19:22
sprężyny obniżające

Ja myśle że to springi:) Poczekaj jakiś czas pewnie z drugiej zacznie "pukać"

monstes
13-12-14, 00:30
Kurcze myślałem że może wróżbita Maciej się zainteresuje ;P
A tak na serio, byłem na szarpakach i cisza.... teraz czekam na jakieś obfite opady i znowu sobie podjadę, a zastanawiam się czy może być to np amortyzator ?

HEG8
13-12-14, 00:35
Wsadź grubasa do bagola i niech skacze, a nie po diagnostach będziesz jeździł... :rolleyes:

motoboy
13-12-14, 09:34
Potrafią amortyzatory w środku stukać, wraz z dużym przebiegiem wewnątrz wyrabiają się części i stuka.

Ja miałem taki przypadek z przodu, że kamień wpadł między wahacz a stabilizator i utknął, jak przejeżdżałem przez nierówności to tak stukało głośno jakby się miało coś urwać, okazało się że to tylko kamyk, więc spokojnie przyglądaj się wszystkiemu aż zauważysz coś podejrzanego ;)

monstes
13-12-14, 13:24
Najbardziej zastanawia mnie to ze tylko przy duzej wilgoci wystepuje...

M-e-l-o-n
22-12-14, 00:19
I co, odkryłeś powód? Mam to samo, też tylko jak mokro jest to czasami coś stuka, nie wiem co.

monstes
24-12-14, 11:17
Wiesz co na razie to za bardzo czasu nie miałem, ale teraz po nowym roku jeszcze raz zrzucę cały zawias, znowu wszystko przesmaruję... A no i wcześniej amortyzatora nie wykręcałem, więc teraz to zrobię na nowo go złoże... może to coś da....

monstes
27-12-14, 13:34
dziś ściągnąłem tylny głośnik, i moim oczom ukazał się bardzo nie fajny widok... a mianowicie, ta poduszka w którą wchodzi amortyzator wpada do środka... (tą gumę ) wcisnęło do środka.... więc na amortyzatorze chyba gwint się rozjebał ....

Budziniak
14-01-15, 17:05
Właśnie miałem napisać abyś sprawdził górne mocowania amorów. Mam identyczny problem w moim ek3. Kiedy jest sucho słychać na delikatnych nierównościach postukiwanie metaliczne natomiast jak popada deszcz czy śnieg to jest nie tyle stukanie co strzelanie jb skręcać blachę :) obstawiam od roku właśnie tulejki górnych mocować. zabiorę się za to w sobote przy okazji zmienię amorki

PIMPEK_EJ2
14-01-15, 22:37
A jaki to dźwięk? Stuaknie czy strzelanie? U mnie też się pojawił dziwny dźwięk który ciężko opisać. Występuje rzadko jak auto bujnie sie lewo prawo na jakichś uskokach. Bujanie autem nic nie daje:/

monstes
15-01-15, 17:42
sprawdź sobie te mocowanie górne amortyzatora jeżeli ma luz to może być to