PDA

Zobacz pełną wersję : D15Z8 płyn do wspomagania i chlodnicy

Typiszcz
04-12-14, 12:26
Witam.
Takie szybkie pytanie.
Czy do wspomagania w Civic MB9 D15Z8 mogę kupić i wlać płyn który mi poleca w Inter cars czy trzeba coś konkretnego?
I to samo pytanie odnośnie płynu do chłodnicy?

Pozd...

fakir
04-12-14, 13:07
do wspomagania zalać lepiej "power stearing fluid" oryginalny płyn hondy, zajdziesz na allegro albo w haparts.
a do chlodnicy już któryś raz zalewam płyn prestone, bo ma najwyższą temperaturę wrzenia

Typiszcz
04-12-14, 13:19
Czyli do wspomagania proponujesz coś takiego:
http://allegro.pl/oryginalny-olej-wspomagania-honda-psf-s-i4813623402.html
90pln do dobra cena? Wiesz może ile to kosztuje w ASO?

A ten do chłodnicy "prestone" jest mieszalny z innymi?
W opisie aukcji gość pisze że tak ale czy to prawda?
http://allegro.pl/prestone-plyn-do-chlodnic-gotowy-warszawa-37-c-4l-i4774050306.html

"Płyn do chłodnic Prestone może być bezproblemowo mieszany z każdym innym płynem
(na bazie glikolu etylenowego) nie zmieniając jego właściwości ochronnych i koloru."

Ja mam płyn na bazie glikolu etylenowego czy to nie jest takie oczywiste?
Nie wiem co jest wlane i nie mam kasy żeby wymienić całość wiec
dolewka i dlatego wolałem zapytać żeby nie pogorszyć sytuacji.

fakir
04-12-14, 22:45
Cena za ten płyn jest ok - on jest dość drogi, niby zalecają lać właśnie taki, bo np zalewając inny można uszkodzić pompę a te są czułe w Hondach.

płyn chłodniczy wymieniłbym cały - to parędziesiąt złotych, a jak masz dolać setkę albo dwie to dolej wody destylowanej, wtedy bez różnicy jaki masz płyn wcześniej zalany

cien3d
04-12-14, 22:52
Kup jakikolwiek koncentrat do chłodnic wszystkie teraz są na tej samej bazie. Zrób roztwór koncentratu z wodą destylowaną w proporcji 1:1 otrzymasz płyn do -37 albo 2:1 ;) i po sprawie. Ja zalałem koncentratem firmy K2

Wszystkie są teraz na bazie glikolu etylenowego

Typiszcz
05-12-14, 08:24
Dobra, a jeżeli wymiana całości to ile tego tam wejdzie?

Aaa i czy kupowanie tego płynu do wspomagania na allegro jest bezpieczne?
Słyszałem ze teraz podrabiane jest wszystko: oleje silnikowe i inne płyny eksploatacyjne do samochodów.
Podobno chińczycy podrabiają nawet ser żółty i jajka kurze.

Ooo ale teraz dopiero zobaczyłem ze ten płyn sprzedaje Honda Plaza to mam nadzieje że lipy nie będzie.

paavo
15-12-14, 13:42
Kupowanie na allegro jest bezpieczne jeśli sprawdzisz komentarze. Możesz też kupić na stronie co kolega wyżej podał. Ja miałem taki problem bo pompa trochę wyje tzn na zimnym silniku słychać świst czasem głośny lub nie a po czasie ten świst jest mniejszy lub zanika. Myślałem, że to przez niedostatek płynu w zbiorniku tak więc po szukaniu informacji pojechałem do ASO na dolewkę. Dolali jakieś 100 ml ale ku mojemu zdziwieniu nic nie płaciłem. Jednak pompa dalej wyje i czekam za nowym łożyskiem i płynem z haparts.

Bartko
15-12-14, 14:16
Dobra, a jeżeli wymiana całości to ile tego tam wejdzie?
W manualu na stronie 17-15 napisano, że 1 litr płynu do wspomagania. Tam też znajdziesz instrukcje wymiany tego płynu.

Poll
15-12-14, 14:23
Możesz też poszukać zamiennika do hondy. Są producenci, którzy piszą, że płyn do wspomagania do hond żółty.

cien3d
15-12-14, 14:43
Moim zdaniem na płynie do wspomagania nie ma co oszczędzać więc "power stearing fluid" będzie najlepszy zalecany jest nie tylko przez hondę ale i VW, Adi, Seat. Co do płynu chłodzącego to polecam koncentraty firma nie gra roli kupujesz 5 litrów robisz z tego 8 litrów i masz płyn który w naszych warunkach nigdy nie zamarznie a cena 70 + 5 zł za wodę destylowaną.

Kloch
15-12-14, 18:42
Aaa i czy kupowanie tego płynu do wspomagania na allegro jest bezpieczne?
Słyszałem ze teraz podrabiane jest wszystko: oleje silnikowe i inne płyny eksploatacyjne do samochodów.
Podobno chińczycy podrabiają nawet ser żółty i jajka kurze.

Odnosze wrażenie, że zerwałeś się z choinki :) Ale to może dlatego, że święta idą...

Płyn do wspomagania powinien być ASO dla bezpieczeństwa układu wspomagania. Nie są to wielkie koszta więc Twój budżet domowy nie będzie zrujnowany. :)
www.jarusnet.pl

cien3d
15-12-14, 23:22
Płyn do wspomagania powinien być ASO dla bezpieczeństwa układu wspomagania.

A z normalnego sklepu motoryzacyjnego będzie niebezpieczny czy tylko tańszy?

Kloch
16-12-14, 08:52
Powinien mieć takie parametry jak fabryczny bo szybciej zużyje się przekladnia jeśli bedzie pracowała z niewłaściwym rodzajem oleju do wspomagania.

Poll
16-12-14, 10:17
Te przekładnie to i tak paździerz. Był ori PSF a i tak leci z niej, bo uszczelniacze do dupki. Teraz leje czerwony i wątpie, że zatrze przekładnie z rovera, do której nie leje się Honda PSF ; ) Chociaż chyba zmienie płyn na żółty nie hondowski, a FUCHSA.

Typiszcz
19-12-14, 08:56
Dla pewności pojechałem do ASO na Arkuszową i kupiłem litr PSF-S. Cena 104pln.

cien3d
19-12-14, 16:08
Gratulacje :cool:

Poll
20-12-14, 12:52
104 zł za litr? Tyle to wyczynowe silnikowe nie kosztują, albo super kozaki. Na pewno tyle warty nie jest ten płyn.