PDA

Zobacz pełną wersję : Przewody hamulcowe i ręczny

limit3d
02-12-14, 13:11
Witam. Po przewertowaniu forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, może coś przeoczyłem. Większość tematów dotyczy cen robocizny lub innych modeli.
Do rzeczy jeden z przewodów przekorodował mniej więcej w połowie długości auta (standard),wiadomo jakie są tego skutki. Ile byś nie wlał płynu,tyle samo po jakimś czasie znajdzie się pod autem...
Jestem ugadany z mechanikiem,niestety materiały muszę kupić sam. I tu pytanie ile metrów i o jakiej średnicy kupić? Auto z 4 tarczami+ABS. Mechanik po oględzinach "przy latarce" stwierdził,że ok 5m powinno wystarczyć. Nie będzie za mało? Chyba,że chce wymienić tylko przekorodowane fragmenty,tutaj już nie znam szczegółów wymiany.
Drugie pytanie dotyczy hamulca ręcznego. Na przeglądzie wyszło,że jedna strona nie łapie,druga też bez fajerwerków. Muszę to poprawić. Czy są jakieś zestawy do regeneracji / naprawy hamulca ręcznego? Przejrzałem kilka katalogów,ale nic takiego nie rzuciło się w oczy.

kbzzz
02-12-14, 13:24
Robiłem tylne przewody hamulcowe w tamtym miesiącu. Kupiłem 10m przewodu miedzianego o średnicy 4,75mm. Końcówki zostały stare. Po wymianie zostało mi na oko ze 2-3m przewodu. Zobacz czy przewody paliwowe jeszcze się nadają, skoro hamulcowe są skorodowane to paliwowe pewnie też. Już widziałem kilka hond na awaryjnych z kałużą paliwa pod spodem.
Co do hamulców wymieniłem z tyłu wszystko (no może bez jarzm) a ręczny na jednym kole łapie dwa razy mocniej niż na drugim więc się nie będe wypowiadał