PDA

Zobacz pełną wersję : klapa na pilota HB 5gen. alarm podaje 'słaba mase' pomocy !!!

airman
02-07-08, 22:21
Witam. Szukałem troche, ale nic na tem temat nie ma. Zamontowałem siłownik, alarm ma drugi kanał na otwieranie klapy i daje wtedy impuls masy. Problem w tym, że masa jest za słaba:confused:, siłownik po wciśnięciu przycisku pilota rusza się ale ma mało siły, jak kabelek masy zetkne z buda na chwile to wszystko działa jak trzeba. Alarm to jakis magicar po taniości ale działa już ok 2lata!
Co moge wykombinować? Jakieś przekaźniki? Co dokładnie kupić??

qba1983
02-07-08, 22:35
impuls masy i masa to nie to samo, musisz dokupic sterownik do tego silownika, mialem tak samo pojechalem do sklepu z alarmami i pan wreczyl mi taki sterownik...dziala:)

airman
02-07-08, 23:35
Hmm a jakaś nazwa tego sterownika?? Póki co znalazłem chyba rozwiązanie : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=732864&postdays=0&postorder=asc&highlight=otwieranie+klapy+pilota&start=0

Musze założyć przekaźnik odpowiedni.Akurat temat dotyczy dokładnie takiego alarmu jak mój.

voxuran
03-07-08, 12:41
Witam, też mam centralny i alarm magicar ale nie podłączyłem klapy pod centralny, bo nie wiem jaki to ma być siłownik, taki zwykły jak przy drzwiach czy musi to być siłownik elektromagnetyczny który pociąga linką do otwierania bagażnika?

MacK
03-07-08, 15:25
Jakieś przekaźniki?
dokładnie, alarm podaje impuls masy o za małym natężeniu żeby ruszyć siłownikiem ale o wystarczającym żeby sterować przekaźnikiem a ten już poda odpowiednie natężenie (nawet do 40 A) na silownik
kup przekaźnik NO czyli normalnie otwarty, będzie sie zwierał i podawał masę dzięki impulsowi z centralki alarmu, koszt z podstawką ok 15-20 pln
pozodzenia

Bodzlo
03-07-08, 20:09
Dokładnie tak ,z przekażnikiem wsio będzie działac poprawnie ;) u mnie to nawe klapa sie sama unosi :D zamknąć niestety musze sam :(

airman
05-07-08, 19:28
Zrobione i śmiga jak trzeba, siłownik w klapie to zwykły slave za 9-12zl. Przekaźnik akurat miałem jakiś pod ręka. W EG tylko troche mało miejsca na ten siłownik, i troche się namęczyłem żeby nie likwidować opcji otwierania z kluczyka:)