PDA

Zobacz pełną wersję : Spadek temperatury silnika honda 1.5 v-tec ls

Cvntvs
01-12-14, 18:14
Serdecznie wszystkich witam.

Po zmianie oleju u mechanika tuz przed okresem spadku temperatury powietrza zauwazylem ze spada mi temperatura silnika albo przynajmniej tak wskazuje miernik temperatury. Wczesniej nie widzialem problemu z uwagi na wysokie temperatury w ostatnich miesiacach. Poczatkowo wskazowka sie podnosi aby zaraz opasc i tak do jakis 10 km po ktorych miernik wskazuje prawidlowa temperature dla pracujacego silnika. Nie wiem czy problem ma nature mechaniczna czy to ze jezdze na zyda bo nie przekraczam 2,5 k obrotow. Obroty na biegu jalowym mimo wskazywanej temperatury niskiej sa ponizej 1000 obrotow na minute. Czy ktos ma moze jakies pomyslyy o co moze chodzic? Czy mechanik cos poruszal czy moze cos sie po prostu zepsul‚o. A moze winna jest moja technika jazdy? Dziekuje za odpowiedzi.

GizY
01-12-14, 20:11
popraw tekst bo nie idzie ogarnac co ty chcesz..

Cvntvs
01-12-14, 20:49
Myslalem ze tylko na telefonie mi sie krzaczy.

Szczery
01-12-14, 21:23
Fakt. Jakieś kwadraty zamiast liter :(

a z tego co udało się rozszyfrować to chyba termostat siada. Jak jedziesz to temp spada a jak staniesz na dłużej to rośnie i utrzymuje się? Jak jedziesz i jest za nisko i przełączysz ogrzewanie z zimnego na cieple (nawiew bez zmian) to wskazówka lekko opada?

Cvntvs
01-12-14, 22:32
Zgadles szczery. Sam bym lepiej tego nie opisal. Orientujecie sie jaki to bedzie koszt?

morcin123
02-12-14, 05:16
Honda oem termostat to koszt około 100pln

siara87
02-12-14, 05:35
Zamiennik ok 45zl

Szczery
02-12-14, 06:40
I tu niespodzianka.
99% przypadków to termostat.
Ale!
Czy jak jedziesz (co najmniej 6km pokonałeś już) i masz włączony nawiew ciepłego powietrza ma max ciepło (suwak max na czerwone a moc nawiewu na 1 lub 2 bieg) to powietrze leci gorące z kratek czy raczej tylko cieple?

Jak temp powietrza z nawiewów rośnie gdy długo stoisz na światłach a spada gdy spokojnie jedziesz 80-90km/h to termostat.
Jeśli nie zmienia się zbytnio i jest w miarę stała, to może być to mój przypadek czyli uszkodzony czujnik temp cieczy chłodzącej (ten na głowicy).

Cvntvs
03-12-14, 14:40
Bardzo dziekuje za pomoc i glosy w dyskusji. Dzisiaj Mechanik wymienil mi termiostat I wszystko dziala jak nalezy. Szczegolnie dziekuje Szczeremu.

Wszystkiego dobrego