Zobacz pełną wersję : Spalanie D15Z8 aero
Hej, mam pytanie do posiadaczy silników D15Z8 - ile Wam palą? Słyszałem, że potrafią być bardzo oszczędne w trasie, ale niekoniecznie w mieście. U mnie wygląda to tak, że po mieszanie (70% poza-30% wmieście) zwykle mi wychodzi 8-8,5 przy normalnej jeździe, jak cisnę bardziej to do 9 dochodzi... jednak w trasie jadąc 110-120 na "econo" mam 7,5-8. Raz się wlokłem, bo był sznurek ciężarowych, więc tempo 70-80 to mi zszedł gdzieś w okolice 7-7,5. Dodam tylko, że jeżdżę na LPG i to są wartości liczone tylko przy jeździe na gazie - nie liczę ile PB spala na rozruch. W aucie jest wywalony katalizator i wstawiony kolektor 4-2-1. Ogólnie mnie to nie boli jakoś, póki jest poniżej 10L LPG :P ale jak czytam nieraz, że komuś koło 6 w trasie pali to się zastanawiam czy się nie wybrać na jakiś kurs eco-drivingu :P
ale jak czytam nieraz, że komuś koło 6 w trasie pali to się zastanawiam czy się nie wybrać na jakiś kurs eco-drivingu :P
Beznyny, 6 litrów benzyny.
Ty masz lpg, więc bierze nieco więcej.
A z tym eco-drivingiem to niegłupie, zawsze to jakiś przypływ emocji przy tankowaniu, bo "może coś urwałem".
wiesz czytałem takie komentarze, że podobno do 5L schodzą, ja nie mogę do 7 zejść, wiem też, że gazu idzie nieco więcej. Chcę porównać wyniki i dowiedzieć się jak to wygląda u innych posiadaczy tego silnika.
tak jak kolega pisal.. LPG 5l chyba nie możliwe :) mnie się udało na oponach 175 prędkości poniżej 100 zejść prawie do 5 litrów przy D14A2 jak mam 195 opony i nie wleke sie to 6-7 l ale benzyny
jak pali Ci 7 - 8 LPG to wydaje mi się ze to dobry wynik wychodziło by ze w granicach 6l benzyny powinien Ci spalic
Gazu nie mam , ale na PB przy obecnych temperaturach w cyklu mieszanym (70% trasa 30% miasto w tym sporo krótkich około 2 kilometrowych odcinków wychodzi mi 6,82 , latem przy praktycznie tym samym formacie jazdy spalanie miałem około 6.3L/100km mimo dużo częściej używanej klimatyzacji) Za to na samej trasie zaraz po kupnie auto gdy wracałem z Krakowa (miedzy innymi przez Częstochowę) spalił na trasie 5.3L/100km . Ostatni rekord z września to 4,93 ale taka jazda to nie jazda więc nie mam zamiaru już tego powtarzać. Ogólnie mówiąc , w mieście pali jak każdy podobny mu silnik (długie biegi nie pomagają) , za to na trasie nadrabia . Chciałem kiedyś zakładac LPG ale zrezygnowałem z tego pomysłu. Z ciekawostek to Pug 206 1.1 60km mojej lepszej połówki spala w tych samych warunkach 7.2 a na trasie około 6 a jedyne co ma elektrycznego to 2 przednie szyby, jest dużo lżejszy , ma węższe opony itd a pali więcej przy prawie 60km mniej ... :)
nie no ze do 5 lpg to nawet nie myślę, ale sądziłem, że 6,5-7 będzie osiągalne, ale w sumie opony - może przez to, bo jeżdżę na 195/45R16, od niedawna na zimówkach dopiero, więc pomiary mało miarodajne.
Jeśli masz gaz to trzeba liczyć, że będzie spalał go 20 - 30% więcej niż PB. Z gazem bywa różnie miałem passata b4 i jak go zalałem do pełna PB - 100l i gazu 70l to spalanie przy 160 miałem 17litrów na 100km.
ja przy prędkościach 90-110kmh w trasie schodze do równych 5 litrów na setkę, ale benzyny
silniki mamy podobne, więc Twoje spalanie gazu 7 litrów na 100km przy emeryckiej jeździe jest odpowiednie.
przy zimowych 175 spalił mi na trasie(trasa, przez miasto Poznan-Gdansk) 4,8l benzyny, a przy papciach 205 6,5l benzyny. Tankowane do odbicia
Mój na trasie (Poznań-Międzyzdroje) przy prędkościach 100-140km/h spalił 5,8l/100km. . Średnio nie przekroczyłem jeszcze 7l/100km. Fakt, że w większości poruszam się poza miastem.
Po za miastem to i mój D16B2 się zmieści w 7,5l.
8l LPG/100km to przecież marzenie. Koszty takie jakbyś wlókł się malutkim dieslem, a drogie naprawy takich wynalazków cię nie dotyczą. Po prostu marzenie jeśli chodzi o ekonomię - 20zł/100km w praktycznie bezawaryjnym aucie.
mnie się udało na oponach 175 prędkości poniżej 100 zejść prawie do 5 litrów przy D14A2 jak mam 195 opony i nie wleke sie to 6-7 l ale benzyny
OMG, mi w lżejszej budzie EJ9 1.4 spaliło 6l ale przy emeryckiej - męczącej dla mnie jeździe. Na kołach 14". Jesteś pewny swojego pomiaru?
Mi D15Z8 + LPG tylko że w EH9 pali po mieście 8, na trasie da się zjeść do 6,4 przy zamulaniu, a ostatnio z przyczepką spaliło mi 9,6/100 :D
Niby na gazie przy sekwencji nie powinien palić więcej chociaż opinie są różne ale ja mam takie wyniki przy d14a8: wcześniejszy z lpg trasa 9L gazu (dało się zejść do 8), miasto 10L + benza na rozruch.
Teraz mam ten sam silnik bez lpg: trasa 6L, miasto 8-8,5. Ale jak teraz temp spadła do ok -5 i robiłem małe odcinki po kilka km że ledwo się rozgrzał i gasiłem to wyszło koło 12 ale to nie dziwne akurat
U mnie D15Z8 w Aerodecku pali 7,5 - 8,5 LPG, jeżdżę głównie na trasie. Max spalanie było 9,5 ale z klimatyzacją i załadowany po dach.
Mój rekord na trasie nieco ponad 1000 kilometrów to 6,1 l/100 km. Głównie trasa, ale miałem po drodze Częstochowę, Łódź, Płock, Warszawę i Radom. W międzyczasie kilka od 1 do 4 osób na pokładzie i gdzieniegdzie rower na tylnej klapie.
Tak, D15Z8 bez problemu może zejść do poziomu 6.5 l w cyklu mieszanym. Rekord odnotowany na moim samochodzie to 5.86 l/100, no ale jest pewna różnica w stylu prowadzenia moim i mojej mamy :D
Średnie spalanie jakie mam, to około 6.4 - 6.8 litrów na 100
Cały czas piszę o bezołowiowej 95 oktanów
Pytanie bardziej do gaziarzy:D. Ile robicie na butli ?
D15z8 AEROdeck
Butla 45l
Na max wchodzi 30/31l
trasa: krótkie odcinki i ze 80 km autostrady
Wynik: 320/330 km
czyli nieco poniżej 10l więc norma mi się wydaje.
Pytanie bardziej do gaziarzy:D. Ile robicie na butli ?
D15z8 AEROdeck
Butla 45l
Na max wchodzi 30/31l
trasa: krótkie odcinki i ze 80 km autostrady
Wynik: 320/330 km
czyli nieco poniżej 10l więc norma mi się wydaje.
9,375 litrów na 100 kilometrów
Obliczone tutaj: http://spalanie.formuly.pl/index.php
Przy wpisaniu w odpowiednie okienka:
Spalone paliwo w litrach - 30l
Ilość przejechanych kilometrów - 320 km
coś mało wchodzi tobie do tej bulti, przy tej pojemności powinno wejść 36litrów
Yhmmm, akurat uwierzę. Skoro moje D14A8 spala minimum 6l/100 BARDZO ŁAGODNIE traktowane, a mam tu na myśli jazdę na trasie w 2 osoby, w lecie z prędkościami max 110km/h , trasa i tylko trasa, w sumie 500km, to większy 1.5 nie może wypić ponad litr mniej.
Mam takiego kumpla, który wpierał mi, że jego Focus 1.6 na trasie spala mu 4,5 jak jedzie 90tką
W zeszłym roku miałem wyjazd po samochód do Niemiec i właśnie z tym kumplem jechałem, właśnie tym Focusem.
Trasa 1500km w dwie strony. Jechaliśmy wolno, do 110max, bo chciał mi udowodnić, że spali poniżej 5ciu.
Bardzo mocno się przejechał, bo średnia z tankowań do pełna wyszła 6,2l/100km.
Więc albo nie umiał liczyć spalania do tej pory albo się nie przyznał, ze kieruje się wyłącznie wskazaniami kompa (który pokazywał w trasie średnią 5,5)
W butli pewnie wielozawór źle zamontowany albo trzeba pływak podgiąć :)
OMG, mi w lżejszej budzie EJ9 1.4 spaliło 6l ale przy emeryckiej - męczącej dla mnie jeździe. Na kołach 14". Jesteś pewny swojego pomiaru?
pod korek plus bledy na dystrybutorze.. 6 litrow to z palcem w nosie osiagam i nie przy emeryckiej jezdzie.. normalne trasy 6l autostradowa jazda przu 170km/h kolo 7l a to z 5l to jak jechalem cala droge 80 - 90km/h i oszczedzajac na maxa jak tylko sie dalo hamowanie silnikiem brak wyprzedzania itd.
normalne trasy 6l autostradowa jazda przu 170km/h kolo 7l
to chyba moge wsadzic w mity i bajki:D nie jest wstanie ma czy mb lub mc przy 170km/h spalic 7l raczej 10l lub 12l bo to juz meczarnia dla silnika.
to chyba moge wsadzic w mity i bajki:D nie jest wstanie ma czy mb lub mc przy 170km/h spalic 7l raczej 10l lub 12l bo to juz meczarnia dla silnika.
to chyba mam cos popsute :)
w tym roku jechalem z lodzi do wladka caly czas autobanem jak wyjezdzalem do lodzi tankowanie pod korek dokladnie wyszlo 7.1 i ani grama oliwy.. jeszcze nigdy to auto nie przekroczylo mi spalania 10l paliwska nawet w miescei przy butowaniu..
Yhmmm, akurat uwierzę. Skoro moje D14A8 spala minimum 6l/100 BARDZO ŁAGODNIE traktowane, a mam tu na myśli jazdę na trasie w 2 osoby, w lecie z prędkościami max 110km/h , trasa i tylko trasa, w sumie 500km, to większy 1.5 nie może wypić ponad litr mniej.
A czytałeś o tym, że D15Z6, D15Z8 a już D15Z8E w ogóle są bardziej ekonomiczne niż D14? No a poza tym od kiedy jest tak, że ZAWSZE im większa pojemność silnika tym większe spalanie?
A czytałeś o tym, że D15Z6, D15Z8 a już D15Z8E
a sa d15z6 i z8 nie econ?
Niedługo Wam wyjdzie ze D15Z8 będzie paliło w mieście 5L a na trasie 3,5L przy 130km/h...ludzie.
Jak czytam takie rzeczy o spalaniu to z każdym z Was chciałbym wsiąść, przejechać się i policzyć ile pali samochód.
Mowie teraz o silnikach D15Z8 bo inne economy w budzie MB/MC będą paliły troszkę mniej.
Dla przykładu moja w mieście, w Warszawie - tak to istotne bo jeśli ktos nazywa spalanie w mieście a mieszka w Białobrzegach ( bez urazy oczywiście ) to nie jest to żadne spalanie w mieście - w lato spalala 7,8-8L przy normalnej jeździe a nogę mam w miarę ciężko, czasem Klima itd. Teraz przy tych temperaturach jakie mamy spala mi ok 8,2-8,6L w mieście.
Mówiąc miasto mam na myśli korki, dużo świateł, dużo zmian pasów, redukcje, hamowania i inne rzeczy które wpływają na spalanie wyższe - to jest spalanie w mieście.
Nie dziwię się ze jeśli ktos mieszka w małej miejscowości albo nawet średniej gdzie nie ma korków to mu teraz samochód pali 7,2L powiedzmy. Nic dziwnego, nie stoi co chwila w korku, hamuje dopiero jak podjedzie do pracy itd.
Moja ma takie spalanie przy dosyć częstej odcince jak trzeba wyprzedzić także uważam ze jak na takie osiągi spalanie w mieście jest super.
Na 70% trasie cały czas 120-140 bo jechałem do lodzi autostrada i z powrotem a później reszta w Warszawie spaliła mi jak liczyłem 6,7L wiec przy jeździe w trasie myślę ze do uczciwych 6,2-6,3L można zejść.
Ja cały czas mowie o normalnej jeździe.
Jeśli ktos lubi testy i jedzie w trasie 60km/h na 5tce i włączonym econo to moze my spali te 5L ale i tak chciałbym się z taka osoba przejechać i zobaczyć czy mu krew z mózgu nie odchodzi jak porusza się z prędkością ślimaka.
Przy katowaniu bo w wakacje miałem taki tydzień ze non stop byłem spóźniony i powinienem być w 2 miejscach naraz wiec jak tylko się zagrzał samochód wiec w lato szybko to widziała odcinke non stop i rzadko kiedy 5tke wrzucałem.
Wtedy spalanie skoczyło do 9,6L. Była to jazda na pełnym palniku i jeśli ktos mi nie wierzy to mogę posadzić z boku i przewieźć z Białołęki na Stegny w Warszawie czyli około 26km w ciągu 15minut wtedy zrozumie co to była za jazda.
Zwyczajnie denerwuje mnie jak ktos pisze ze jemu spaliła tyle i tyle, okej ale niech jeszcze powie w jakim mieście i ile przejeżdża mniej więcej plus liczenie średniej ze spalania patrząc ze dobra dopiero się zaświeciła rezerwa ale jeszcze bym na pewno zrobił 60km wiec wlicze to w obliczenie spalania to śmiech na sali. Podjechales pod dystrybutor to jest moment zerowania licznika.
Tyle odemnie bo jest masa podobnych wątków na forum a chyba nikt nie może się zdobyć na tak życiowego posta.
Peace.
jak tak wolisz to trasa poznan-gdansk spalanie przy prekdosci do 120km\h spalił mi w 2 dorosłe osoby i 2 letnie dziecko 4,8l (tankowane do odbicia dopiero jak przyjechałem do poznania czyli ponad 650km) a w miescie Poznan jak poruszam sie tylko po nim, czyli praca-dom spala mi 8,5-9l (poznan nalezy do nabardziej zakorkowanego miasta nawet bardziej niz warszawa)
Czyli trasa cały czas na econo :) co i tak jest dla mnie zaskakująco małym wynikiem i spróbuje zobaczyć ile mi spali jak będe jechał w góry niedługo.
BTW 6,5 x 4,8L = 31,2L tylko tyle wlałeś do baku?
w miescie Poznan jak poruszam sie tylko po nim, czyli praca-dom spala mi 8,5-9l (poznan nalezy do nabardziej zakorkowanego miasta nawet bardziej niz warszawa)
I widzisz, tutaj w pełni jestem w stanie uwierzyć w takie spalanie. W 100% wierze co do słowa. :)
Do baku wlalem dokladnie 31l, dokladnie od domu mam 320km pod drugi dom. Wiec zrobilem 640km trasa i 10km w poznaniu bo jeszcze po wozek do matki musialem podjechac(godziny poranne nic na drogach) i z poznania obwodnica wyjezdzalem i caly czas glownymi drogami ( bez korkow w gnieznie i bez korkow w bydgoszczy,) jedyny postoj to jak podjezdzalem do bramek na autostradzie, ale cala trasa na zapalonym econ i gaz ledwie wduszony, moje pasazerki zadowolone a to najwazniesze:-) tylko dwa razy tak mi sie udalo. Podroz okolo 4h i 20min. A teraz jak jade normalnie nie "eksperymentalnie" to 6,8l i w gdansku jeste w 3h i 20min.
Dodam jeszcze ze opona to 175/60lub 65 nie pamietam. Na 205/45/16 spalanie 7,6l ta sama trasa i czas 3h20m
wyskrobane z andka na hd2
I to jest dla mnie uczciwy "raport", w który mogę uwierzyć. Brawo! :)
Ale niektórzy wiedzą lepiej ;)
Swojego czasu jak miałem pierwszego D15Z8 alias kopciuszek to jadąc po mieście te silnik mi spalał 6/100km :D ...miałem wtedy wyrąbaną UPG i opie^dalał oliwe, mocniejsze wciśnięcie kończyło sie chmurą dymu za mną. Zatem co by nie było wstydu jeździłem tak co by jak najmniej naciskać pedał gazu :D
Aktualny z wałkiem Y8 spala średnio koło 8l podczas normalnej jazdy.
Jest kilka aplikacji na Smartfona które pomagają liczyć średnią (ja używam apki MyCars). Wklepując każde tankowanie i tankując co jakiś czas do pełna po kilku tysiącach km masz prawidłowy obraz spalania.
Moje sugestie co do miarodajnego liczenia spalania:
- tankować zawsze do pełna i nie do 1szego "odbicia pistoletu" a do 3-ciego (bo na róznych stacjach jest różnie ustawione odbijanie pistoletu).
- zainstalować komputerek pokładowy, dobrze go skalibrować i od razu masz pewny obraz spalania.
Na windows phone jest "Koszty paliwa"(najbardziej polecana i ma najwięcej gwiazdek), własnie zainstalowałem, zobaczymy co z tego będzie :)
Nie popadajmy w paranoje z tym mierzeniem spalania!!! Tez miałem kiedyś jazdę z tą jazdą eko, mierzyłem, liczyłem. Teraz rutynowo sprawdzam od czasu do czasu czy jakiejś awarii nie ma. Przestałem oszczędzać, jeżdzę normalnie, jak potrzebuje to cisnę. Nigdy nie jeżdzę na zbyt niskich obrotach, szkoda motoru. Przecież to są tak małe różnice, że śmiech na sali. Fajnie jak spala ileś tam mniej, ale nie świrować pawiana ;P
Mike: Nie namawiaj na walenie pod korek na 3 odbicia. Jak mówie, nie róbmy tego co szkodzi autu. Przerwa w baku musi być na opary paliwa. Jaki jest cel takich testów non stop? Widzieliście nowe auta i te lampki? Każą zmieniać biegi na za niskich obrotach. Silnik dostaje po dupie, ale za to mało pali...
Mike: Nie namawiaj na walenie pod korek na 3 odbicia. Jak mówie, nie róbmy tego co szkodzi autu. Przerwa w baku musi być na opary paliwa.
Drugie odbicie kończy się u mnie oblaniem butów i błotnika.
Kurczę, taka dyskusja się wywiązała. W skrajności nie ma co popadać. Za czasów studenckich to oszczędzałem jak się dało - wiadomo kasy zawsze brakowało. Teraz jeżdżę tak jak lubię, bo po to mam Hondę, żeby mi dawała jakąś frajdę z jazdy :D Z tego co zaobserwowałem (prowadzę "dziennik" wszelakich wydatków na auto w tym każdego tankowania) to jeżdżąc tak jak lubię, czyli bardziej agresywnie, nie wychodzi aż tak dużo więcej - w porywach jakiś litr/100km, w jednak gęba sama się uśmiecha i mnie i wierzę, że mojemu autku także jak się wkręca na obroty :) Z resztą przesiadając się ze służbowej fabii 1.6 na gnoju to domyślcie się tylko jakie to dobre uczucie.
I o to mi chodzi. Litr na 100 km - 4,70 za komfort jazdy lepszy, a nie mulenie i frustrację ; )
(poznan nalezy do nabardziej zakorkowanego miasta nawet bardziej niz warszawa)
http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/korki-w-lodzi-lodz-najwolniejszym-miastem-w-polsce,2467037,artgal,t,id,tm.html
Zwyczajnie denerwuje mnie jak ktos pisze ze jemu spaliła tyle i tyle
nie wiem czy to było skierowane do mnie.. i czy Cie zdenerwowałem :) napisałem tylko tyle ze 5 litrów jest osiągalne w benzynie bez LPG ale nie twierdze ze tak jeżdżę.. i wcale nie 60km/h na 5biegu.. i nie mam żadnego econo
Hondę zawsze tankuje pod korek i rzadko dopuszczam do sytuacji żeby rezerwa się zapalała robię 20tys rocznie po mieście Lodzi z czego kolo 40% z tego przebiegu są to "trasy"
Drugi mój samochód robi 40 - 50 tys tylko i wyłącznie po mieście jest to "zlotowa" wiec jeżeli chodzi o wyliczanie spalania to chyba jako tako to robię.. było pytanie ile pali napisałem 5 ze się da.. 6 litrów normalnie i 7 w trasie przy poginaniu.. na autostradzie. 8-9l w mieście Lodzi.
nie jest wstanie ma czy mb lub mc przy 170km/h spalic 7l raczej 10l lub 12l bo to juz meczarnia dla silnika.
10 - 12 litrów przy tego typu jeździe (autostradowej) jest dla mnie nie osiągalne.. i nie do przyjęcia .. Gdyby tak było sprzedałbym Hondę albo szukał przyczyny czemu tyle żłopie...
Ja napisalem o spalaniu jak jechalem eco a to nie znaczy ze przy 1,5tys. Obrotow zmieniam bieg, i tak na autostradzie nie jade wiecej niz 130km/h bo jest to dlamnie niekomfortowe:-)
wyskrobane z andka na hd2
Mój D15Z8 w serii pali aktualnie pali średnio od 6litrów do 6,8.. przy temperaturach do 5 stopni w plusie.
Jak we wrześniu go nabyłem to udało mi się zejść do 5,35 litrów ale też raz wyszło prawie 6,9 z klimatyzacją przy temperaturach powyżej 10 stopni na oponach 175/60/r14
Teraz mam zimówki 175/55/r14. Dodam, że te wyniki mam przy jeździe czasem do 130hm/h i trasy od 15km do 40km w jedną stronę. Najbliższa okazja by sprawdzić spalanie na trasie to będzie motorshow w Poznaniu bo dużych tras w jedną stronę jeszcze nie robiłem Civiciem :D
Także myślę, że takie spalanie jakie notuję przy przebiegu prawie 410k to bardzo zadowalające a i dodam, że staram się tankować na jednej stacji czyli bp i przyznam, że dużych różnic w spalaniu nie widzę bo na początku to tylko na lukoilu i moyej i statoilu nie tankowałem. I chyba jest też bardziej tolerancyjna dla paliwa z bp chodź z tymi paliwami to jeden pies :)
Gdybym ja miał na uczelnie te 23km, które mam ale trasą to pewnie też by mi paliła ok. 7L ale, że mam 23km i jadę 1h 40min w kochanych korkach to pali 8-8,5L :)
Nic nie poradzisz. Polecam Honde CB 600 Hornet na te korki ; ))
http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/k...l,t,id,tm.html
a ja wazorowałem sie na http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,16736687,Poznan_najbardziej_zakorkowanym_m iastem_Polski.html i wradiu tez tak gadali:D
a ja wazorowałem sie na http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,16736687,Poznan_najbardziej_zakorkowanym_m iastem_Polski.html i wradiu tez tak gadali:D
każde miasto ma swoje uroki..:) nie wiem czy doczekamy się dobrze rozbudowanej infrastruktury.. wysokiej kultury jazdy itd..
wczoraj miałem okazje jechać do Swarzędza.. Honda spisała się wyśmienicie z Lodzi do Swarzędza czas nie cale 2h z fajrantem na dymka potem jazda po Swarzędzu Kostrzyniu do Srody Wlkp. Wrzesni i do Lodzi dystans 500km (50km po lodzi). Jazda bez zamulania.. Autostrada kolo 4.5tys obr. jazda pomiędzy tymi mieścinami częste redukcje i butowanie .. trzeba było sprawdzić czy zakup auta dla kolegi był trafny:) 1.4 vs 1.9TDI 130km.. Wyjazd na pełnym baku.. Wróciłem ponad 1/4 zbiornika po zatankowaniu do pełna weszło 32.23l x 4.64 :) = 149,55zl.
podsumowując nasze auta pala tyle ile wlejemy :) i życzę każdemu żeby jego auto dawało radość z jazdy :D
W mojej rodzinnej mieścince byłeś, Środzie Wlkp :)
Ja wkleję tylko to:
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/29806
Teraz to trasa głównie, dojazdy do pracy po 22km w jedną stronę, czasem but czasem z przepisami. Totalna trasa to było zawsze 1l mniej niż na dojazdach do pracy. Był okres wiekszego spalania spowodowany baaardzo słabą jakością gazy na stacji BP Brzesko, na którym robiłem czasem 100km mniej na jednym tankowaniu w porównaniu z Krakowskim BP. Teraz tankuję na Statoil koło Tarnowa, paliwo trochę lepsze, jednak nie tak dobre jak w Krakowie.
A mi D15Z3 spaliło 9 litrów PB95 na 100km przy prędkości 80-90kmh
Ciągnąłem 500kg przyczepę + 3 os. na pokładzie
Coś Wam zademonstruje. Spalanie 100% jazdy teraz zimową porą po centrum zakorkowanej Łodzi na krótkich odcinkach. Dojazdy do pracy głównie.
http://images68.fotosik.pl/511/43ee33900f98713a.jpg
Warto zwrócić uwagę na średnią prędkość. 4 godziny na przejechanie 70 km. :(
Dodam, że codzienne poranne skrobanie szyb na uruchomionym silniku.
Wolałbym jakimś PKSem jechać chyba ; P Odstawiać auto i wsiadać w komunikację.
Ile by nie paliło to i tak trzeba lać do baku.
takie spalanie na poziomie 16l, to ja bym wolal sankami zima jezdzic :D
Takie spalanie to może niedogrzany silnik.
A ja się zastanawiałem nad D16B2 przy takim spalaniu musiał bym co drugi dzień w rosji być. To lepiej jeździć D14.
E tam, normalnie d16b2 spala podobnie jak d14a8, tutaj zaważyły warunki jazdy i jak rozumiem krótkie odcinki bez dogrzania silnika. Inaczej to można by szukać usterki :) 16 po mieście nawet moim subaru nie tak prosto wykręcić ale w korkach nie stoję :)
A ja się zastanawiałem nad D16B2 przy takim spalaniu musiał bym co drugi dzień w rosji być. To lepiej jeździć D14. Przeczytaj raz jeszcze w jakich warunkach osiągnąłem takie spalanie. Generalnie ten silnik średnio pali do max 10l/100km. No i na LPG ładnie śmiga.
No i na LPG ładnie śmiga.
Gazowanie benzyny nie wchodzi w grę w moim przypadku.