Zobacz pełną wersję : CIVIC VII COUPE swap silnika NON V TEC
Gaz Hamulec
28-11-14, 12:17
Witam. Jestem posiadaczem EM2, w której zatarł się silnik w związku z czym, jestem zmuszony zrobic swap'a na inny motor. Jest to silnik 1.7i (nie ma vteca). Od jakiegos czasu szukam ofert gdzie tylko się da, lecz nie mogę się doszukać (wszędzie roi się od v-tec'ów). I tu pojawia sie moje pytanie: gdzie najbardziej prawdopodobne będzie znalezienie takiego silnika? Oraz bardziej złożony temat - co trzeba będzie zrobic, po wstawieniu V-tec'a i w jakich granicach PLNów się to mieści. Dodam, ze auto jest bezcenne, dlatego nie ma opcji "nie opłaca się". Ewentualnie jeśli ktoś coś znajdzie, proszę o link. Zalezy mi tylko na tym by dostać ten silnik w miare możliwości jak najszybciej, nie gra roli lokalizacja na naszej pięknej planecie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
załóż sobie dół od d16 od sedana większość osób tak robi jak się przekręcą panewki w d17
d 16 jest ich więcej i sa stosunkowo tańsze silniki i mniej zawodne z tego co słyszałem ;)
Gaz Hamulec
28-11-14, 15:10
załóż sobie dół od d16 od sedana większość osób tak robi jak się przekręcą panewki w d17
d 16 jest ich więcej i sa stosunkowo tańsze silniki i mniej zawodne z tego co słyszałem ;)
Nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie, gdyby mechanik się podjął to wporządku. Orientujesz sie ile by mniej wiecej kosztowało zrobienie go na v-tec'a, jeżeli kupiłbym ten silnik z USA w v-tec'u? I co by trzeba bylo pozmieniać w aucie?
Szukaj D16V1 blizniaczy silnik D17x
Zarówno D16V1 jak i D17A2/9 to namiastki prawdziwego VTEC'a (wersja ECONO). Przy przejściu na silnik ze zmiennymi fazami rozrządu trzeba zmienić ECU i zmodyfikować wiązkę aby zawór VTEC miał prawo działać.
Gaz Hamulec
04-12-14, 11:53
Dałem radę. Znalazłem taki sam D17A8. Do zamknięcia. :cool:
Zarówno D16V1 jak i D17A2/9 to namiastki prawdziwego VTEC'a (wersja ECONO). Przy przejściu na silnik ze zmiennymi fazami rozrządu trzeba zmienić ECU i zmodyfikować wiązkę aby zawór VTEC miał prawo działać.
A jak z immobilizerem jeśli damy inny komputer?
A jak z immobilizerem jeśli damy inny komputer?
Przy zmianie ECU trzeba programować albo przerzucić resztę gratów :P
Gdzie można znaleźć taka firmę i jaki mniej więcej koszt?
Mogę wykonać usługę przepisania kodu IMMO do nowego ECU/ECM. Zapraszam na PW.