Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głośniki ;)

Bartek9518
27-11-14, 17:42
witam! posiadam civika MB2 z sinikiem D14A8 z 1998 roku. glośniki juz niestety odmawiają posłuszeństwa (charczą), więc postanowiłem to zmienić. wiem że były tu pakowane głośniki o średnicy 16,5 cm (CHYBA), ale po co wymieniać całe głośniki skoro wystarczy wymienić samą membrane której koszt to ok. 3-4 zł ;). nie wie ktoś jakiej średnicy jest membrana w tych głośnikach bo chciałem sobie zamówić i wymienić? za odpowiedzi wielkie dzięki :D

cien3d
27-11-14, 18:03
Nie lepiej kupić używany głośnik ze szrotu.

Poll
27-11-14, 18:21
Kup nowe głośnki, bo to kupa nie głośniki co są w serii, chyba, że słuchasz wiadomości to jak wyżej. Kup HELIXy i będziesz zadowolony. Jak chcesz kiedyś wzmaka to HERTZ DSK.

cien3d
27-11-14, 18:27
Poll gość chce wymienić membrany a ty mu proponujesz głośniki za dużą kasę.

Bartek9518
27-11-14, 18:30
kupie uzywane i bedzie to samo, a tutaj bede mial jak nowe, tylko jaka jest srednica tej membrany? ;)

cien3d
27-11-14, 18:39
kupie uzywane i bedzie to samo, a tutaj bede mial jak nowe, tylko jaka jest srednica tej membrany? ;)

Kolego jak chcesz gimnastykować audio to faktycznie najlepszym wyjściem jest kupno nowych głośników.

Co do średnicy niestety nie pomogę bo mam auto w naprawie.

MichałCK
27-11-14, 18:47
Kup nowe głośnki, bo to kupa nie głośniki co są w serii, chyba, że słuchasz wiadomości to jak wyżej. Kup HELIXy i będziesz zadowolony. Jak chcesz kiedyś wzmaka to HERTZ DSK.

Oj bez przesady, nie ma jakiejś dużej tragedii jak i nie ma żadnej rewelacji, posłuchajcie serii w Polo 6N albo Fieście MK3 to zobaczycie co to znaczy lipny dźwięk.
Ja słucham na co dzień muzyki typu trance i jest spoko, chyba że ktoś wymaga dużego basu to owszem nie ma go :D pomijam kwestię wygłuszenia i stanu głośników w danym egzemplarzu..
Podobno te OEM głośniki to Pioneer ;p u mnie gra na radiu Sony CDX-GT-201C. Gdy nie miałem Tweeterów to dźwięk był bez szału, lecz od kiedy je mam jest dużo lepiej.
Na przyszły rok planuje wymiane na DLS Magnesium i wtedy zobaczymy co to będzie :)
Co do problemu twórcy tematu to ja bym sobie dał spokój z naprawą ewentualną tych głośników co masz seryjnie, magnes i cewka już swoje lata świetności mają za sobą i nie ma sensu inwestować w nie nawet kilka złotych.

Bartek9518
27-11-14, 19:36
dobra panowie.. nie pytalem jaki sprzet wkladac do hondy bo o tym to doskonale wiem, o to bym nie pytal. dalej nie wiem jaka jest srednica tych mambran. ktos pomoze? ;)

MM63
27-11-14, 20:22
dobra panowie.. nie pytalem jaki sprzet wkladac do hondy bo o tym to doskonale wiem, o to bym nie pytal. dalej nie wiem jaka jest srednica tych mambran. ktos pomoze? ;)

Tego się nie da zmierzyć?

cien3d
27-11-14, 20:37
Masz

dobra panowie.. nie pytalem jaki sprzet wkladac do hondy bo o tym to doskonale wiem, o to bym nie pytal. dalej nie wiem jaka jest srednica tych mambran. ktos pomoze?

Dobra jak już trochę sobie jedziemy po bandzie to powiem tak. W aucie masz dwa głośniki to sobie sam zmierz ten drugi i sprawę masz załatwioną.

Bartek9518
27-11-14, 20:48
da sie zmierzyc ;) tak zrobie, sam jutro wyciagne i zmierze bo widze ze chyba nikt nie robil takiej operacji :D

Genax
27-11-14, 20:57
Nikt nie robił bo nie ma sensu. Rozebranie 1 drzwi - 5 min więc nie wiem w czym leży problem :p

kuster
28-11-14, 01:21
Nie, nie rozbieraj tego... Ja mam "stare" głośniki BOSE z accorda... Mam je na zbyciu... Opłać transport to Ci je wyśle (2szt na przód) po co się bawić w wymianę membrany...

MichałCK
28-11-14, 09:25
Nie, nie rozbieraj tego... Ja mam "stare" głośniki BOSE z accorda... Mam je na zbyciu... Opłać transport to Ci je wyśle (2szt na przód) po co się bawić w wymianę membrany...

Dobrze grają Łukaszu te BOSE Accord'owskie? :D jest wyczuwalna róznica między tymi z Civica? Może sobie też takie trzasnę do siebie jeżeli warte toto zmiany

T0mekk1
28-11-14, 12:05
Brat ma w swoim Accordzie audio Bose i powiem szczerze, że rewelacyjnie to to nie gra.

kbzzz
28-11-14, 12:31
Szkoda czasu na wymiane membran, na bank nie wkleisz ich równo i cewka będzie ocierać, z resztą ori głośniki to kupa jakich mało

Bartek9518
28-11-14, 17:06
ok zmierzyłem, z tylu membrana ma 13 cm srednicy, z przodu 15cm. juz wiem czemu tak charczaly.. srubki sie poluzowaly i drgania zrobily swoje. ile chcesz Łukasz za te głosniki BOSE? :D

kruczekvu
30-11-14, 22:10
Brat ma w swoim Accordzie audio Bose i powiem szczerze, że rewelacyjnie to to nie gra.
Bo radia są do doopy a głośniki dają radę i przy odpowiednim radiu jest ok

Genax
30-11-14, 22:19
Nie żebym bronił ale u siebie w EM2 mam jeszcze głośniki fabryczne i nawet dają radę ale to zapewne dużą rolę gra u mnie radio Alpine'a CDE-180R. Jak ktoś ma radio JVC z media expertu za 180zł to nie ma co się dziwić, że to nie gra :p

MichałCK
30-11-14, 22:46
Bo radia są do doopy a głośniki dają radę i przy odpowiednim radiu jest ok

No właśnie, myślę że to powinno jako tako grać w końcu to BOSE a nie jakieś Sanyo i przy sensownym radiu powinno to jakoś grać.
Ciekaw jestem czy odczułbym jakąś różnicę jak bym zamontował u siebie takie BOSE z Accorda w zamiast tych z Civica po za chudszym portfelem :D
Nie wiem czemu ale chodzi mi po głowie kupić dla testu takie głośniki, BOSE w Accordzie mają membranę papierową?

Yoyo
01-12-14, 15:13
Mam głośniki seryjne w bagażniku za 2h kończę robotę to Ci powiem ile ma ta membrana. Ale nie wiem czy jest sens i czy to taka tania operacja będzie I jakie będą efekty. Ale zawsze jakby Co kupisz używki na szrocie

Seryjne głośniki to seryjne głośniki. Nie ma różnicy civic accord. I tak kupa. Ewentualnie zależy czy wytłumaczę drzwi dystanse itp. I tak będzie slabizna. Podglosnisz i wszystko zacznie kaszlec

kuster
03-12-14, 10:52
No właśnie, myślę że to powinno jako tako grać w końcu to BOSE a nie jakieś Sanyo i przy sensownym radiu powinno to jakoś grać.
Ciekaw jestem czy odczułbym jakąś różnicę jak bym zamontował u siebie takie BOSE z Accorda w zamiast tych z Civica po za chudszym portfelem :D
Nie wiem czemu ale chodzi mi po głowie kupić dla testu takie głośniki, BOSE w Accordzie mają membranę papierową?

zgłoś nie na pw. Wyśle Ci je tylko sobie transport opłacisz

Typiszcz
04-12-14, 12:36
W temacie nagłośnienia w Hondzie gorąco polecam założenie sopranów z VTI.
Jeżeli ktoś nie jest bardzo wymagający tylko lubi jak ładnie gra muzyka
poleca oryginalne w drzwiach i właśnie soprany z VTI plus oczywiście dobre radio i gra taki zestaw naprawdę ładnie.

Pozd...

Poll
04-12-14, 13:16
Mi nie wystarczają OEM głośniki bo, po prostu nie dają rady. Dasz głośniej to zaczynają się męczyć starszliwie i grają jak kupsko ; )

Typiszcz
04-12-14, 13:32
Rozumiem Twoje nie zadowolenie.
Jak dla mnie jest ok, bardziej mnie martwi ze jak biorę głośniej to gdzieś coś brzęczy.
Ja to chętnie bym wykleił czymś drzwi w środku dla wygłuszenia.

Poll
04-12-14, 14:00
To podstawa wygłuszyć drzwi. GMS robi fajne maty, drogie, ale nie są tak grube i ciężkie jak bitumiczne ; P

Typiszcz
04-12-14, 14:20
No właśnie wiem ze taka zabawa nie jest tania :/
Orientujesz się jaki to jest koszt żeby wykleić drzwi przednie?

Poll
04-12-14, 14:30
Około 120-140 zł. Jedna mata 10 zł a trzeba 14 na jednei drugie drzwi, żeby było profi ; P

cien3d
05-12-14, 00:06
Około 120-140 zł. Jedna mata 10 zł a trzeba 14 na jednei drugie drzwi, żeby było profi ; P

Jak już wygłuszysz te drzwi to daj znać spotkamy się w mieście i pokażesz efekt.

Co do oryginalnych głośników to jak dla mnie grają dobrze jeden mi zaczął charczeć to kupiłem inny komplet na szrocie za 5 zł i już jest ok. Co prawda mam jeszcze subwoofer w bagażniku.

Typiszcz
05-12-14, 08:18
NO tuba na pewno robi robotę :)
A masz soprany z VTI albo jakie inne dodatkowe?

cien3d
05-12-14, 13:20
A masz soprany z VTI albo jakie inne dodatkowe?

Jeszcze nie mam ale będę montował w trójkąty drzwi sopran hertz

Poll
05-12-14, 18:02
Jak już wygłuszysz te drzwi to daj znać spotkamy się w mieście i pokażesz efekt.

Co do oryginalnych głośników to jak dla mnie grają dobrze jeden mi zaczął charczeć to kupiłem inny komplet na szrocie za 5 zł i już jest ok. Co prawda mam jeszcze subwoofer w bagażniku.

Spoko ; ) Ale to dopiero marzec, kwiecień, bo teraz ciągnie po nerach i plastiki twarde ; P

cien3d
05-12-14, 18:59
Bez garażu ogrzewanego nic teraz się nie zrobi to prawda.

Angielka
05-12-14, 23:32
W radiach samochodowych nie ma dobrych wzmacniaczy, bo jak miały by się tam zmieścić ? Te wszystkie 4x 50 W, to sobie można między bajki włożyć. Za pomocą samego radia i tak mocne głośniki będą wydawać paskudne dźwięki, gdy pogłośnimy trochę bardziej niż zwykle i taki sam efekt da sytuacja odwrotna gdy mamy dobry wzmak i słabe głośniki. Jeśli ktoś potrzebuje odczuwać super czyste dźwięki na całej skali głośności, to musi przede wszystkim dopasować głośniki (np. 2+subwoofer) do wzmacniacza, czyli takiego dokupionego do radia, a nie w radiu :)

cien3d
06-12-14, 00:34
Dokładnie tak jak kolega pisze żadne radio nie potarga dobrego audio. Najlepiej jak wzmak jest kilku kanałowy wtedy mamy sprawę załatwioną podłączasz subwoofer i wszystkie głośniki i nie ważne jak rozkręcisz głośność głośniki zawsze będą wydawać super dźwięk.

Poll
07-12-14, 12:14
Bez wzmaka na pewno nie ma co liczyć na urwanie dupska, ale dobre głośniki bez wzmaka będą lepsze niż seria - a potwierdzi to kilku ludzi stąd. W radio jest chyba 25 RMS, gdzie np. Hertz to chyba 70 RMS - to samo za siebie przemawia.

woPo
09-12-14, 19:56
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?13739-Jakie-radio-g%B3o%B6niki-wzmacniacz-wybra%E6