Zobacz pełną wersję : Głośniki ;)
Bartek9518
27-11-14, 17:42
witam! posiadam civika MB2 z sinikiem D14A8 z 1998 roku. glośniki juz niestety odmawiają posłuszeństwa (charczą), więc postanowiłem to zmienić. wiem że były tu pakowane głośniki o średnicy 16,5 cm (CHYBA), ale po co wymieniać całe głośniki skoro wystarczy wymienić samą membrane której koszt to ok. 3-4 zł ;). nie wie ktoś jakiej średnicy jest membrana w tych głośnikach bo chciałem sobie zamówić i wymienić? za odpowiedzi wielkie dzięki :D
Nie lepiej kupić używany głośnik ze szrotu.
Kup nowe głośnki, bo to kupa nie głośniki co są w serii, chyba, że słuchasz wiadomości to jak wyżej. Kup HELIXy i będziesz zadowolony. Jak chcesz kiedyś wzmaka to HERTZ DSK.
Poll gość chce wymienić membrany a ty mu proponujesz głośniki za dużą kasę.
Bartek9518
27-11-14, 18:30
kupie uzywane i bedzie to samo, a tutaj bede mial jak nowe, tylko jaka jest srednica tej membrany? ;)
kupie uzywane i bedzie to samo, a tutaj bede mial jak nowe, tylko jaka jest srednica tej membrany? ;)
Kolego jak chcesz gimnastykować audio to faktycznie najlepszym wyjściem jest kupno nowych głośników.
Co do średnicy niestety nie pomogę bo mam auto w naprawie.
Kup nowe głośnki, bo to kupa nie głośniki co są w serii, chyba, że słuchasz wiadomości to jak wyżej. Kup HELIXy i będziesz zadowolony. Jak chcesz kiedyś wzmaka to HERTZ DSK.
Oj bez przesady, nie ma jakiejś dużej tragedii jak i nie ma żadnej rewelacji, posłuchajcie serii w Polo 6N albo Fieście MK3 to zobaczycie co to znaczy lipny dźwięk.
Ja słucham na co dzień muzyki typu trance i jest spoko, chyba że ktoś wymaga dużego basu to owszem nie ma go :D pomijam kwestię wygłuszenia i stanu głośników w danym egzemplarzu..
Podobno te OEM głośniki to Pioneer ;p u mnie gra na radiu Sony CDX-GT-201C. Gdy nie miałem Tweeterów to dźwięk był bez szału, lecz od kiedy je mam jest dużo lepiej.
Na przyszły rok planuje wymiane na DLS Magnesium i wtedy zobaczymy co to będzie :)
Co do problemu twórcy tematu to ja bym sobie dał spokój z naprawą ewentualną tych głośników co masz seryjnie, magnes i cewka już swoje lata świetności mają za sobą i nie ma sensu inwestować w nie nawet kilka złotych.
Bartek9518
27-11-14, 19:36
dobra panowie.. nie pytalem jaki sprzet wkladac do hondy bo o tym to doskonale wiem, o to bym nie pytal. dalej nie wiem jaka jest srednica tych mambran. ktos pomoze? ;)
dobra panowie.. nie pytalem jaki sprzet wkladac do hondy bo o tym to doskonale wiem, o to bym nie pytal. dalej nie wiem jaka jest srednica tych mambran. ktos pomoze? ;)
Tego się nie da zmierzyć?
Masz
dobra panowie.. nie pytalem jaki sprzet wkladac do hondy bo o tym to doskonale wiem, o to bym nie pytal. dalej nie wiem jaka jest srednica tych mambran. ktos pomoze?
Dobra jak już trochę sobie jedziemy po bandzie to powiem tak. W aucie masz dwa głośniki to sobie sam zmierz ten drugi i sprawę masz załatwioną.
Bartek9518
27-11-14, 20:48
da sie zmierzyc ;) tak zrobie, sam jutro wyciagne i zmierze bo widze ze chyba nikt nie robil takiej operacji :D
Nikt nie robił bo nie ma sensu. Rozebranie 1 drzwi - 5 min więc nie wiem w czym leży problem :p
Nie, nie rozbieraj tego... Ja mam "stare" głośniki BOSE z accorda... Mam je na zbyciu... Opłać transport to Ci je wyśle (2szt na przód) po co się bawić w wymianę membrany...
Nie, nie rozbieraj tego... Ja mam "stare" głośniki BOSE z accorda... Mam je na zbyciu... Opłać transport to Ci je wyśle (2szt na przód) po co się bawić w wymianę membrany...
Dobrze grają Łukaszu te BOSE Accord'owskie? :D jest wyczuwalna róznica między tymi z Civica? Może sobie też takie trzasnę do siebie jeżeli warte toto zmiany
Brat ma w swoim Accordzie audio Bose i powiem szczerze, że rewelacyjnie to to nie gra.
Szkoda czasu na wymiane membran, na bank nie wkleisz ich równo i cewka będzie ocierać, z resztą ori głośniki to kupa jakich mało
Bartek9518
28-11-14, 17:06
ok zmierzyłem, z tylu membrana ma 13 cm srednicy, z przodu 15cm. juz wiem czemu tak charczaly.. srubki sie poluzowaly i drgania zrobily swoje. ile chcesz Łukasz za te głosniki BOSE? :D
Brat ma w swoim Accordzie audio Bose i powiem szczerze, że rewelacyjnie to to nie gra.
Bo radia są do doopy a głośniki dają radę i przy odpowiednim radiu jest ok
Nie żebym bronił ale u siebie w EM2 mam jeszcze głośniki fabryczne i nawet dają radę ale to zapewne dużą rolę gra u mnie radio Alpine'a CDE-180R. Jak ktoś ma radio JVC z media expertu za 180zł to nie ma co się dziwić, że to nie gra :p
Bo radia są do doopy a głośniki dają radę i przy odpowiednim radiu jest ok
No właśnie, myślę że to powinno jako tako grać w końcu to BOSE a nie jakieś Sanyo i przy sensownym radiu powinno to jakoś grać.
Ciekaw jestem czy odczułbym jakąś różnicę jak bym zamontował u siebie takie BOSE z Accorda w zamiast tych z Civica po za chudszym portfelem :D
Nie wiem czemu ale chodzi mi po głowie kupić dla testu takie głośniki, BOSE w Accordzie mają membranę papierową?
Mam głośniki seryjne w bagażniku za 2h kończę robotę to Ci powiem ile ma ta membrana. Ale nie wiem czy jest sens i czy to taka tania operacja będzie I jakie będą efekty. Ale zawsze jakby Co kupisz używki na szrocie
Seryjne głośniki to seryjne głośniki. Nie ma różnicy civic accord. I tak kupa. Ewentualnie zależy czy wytłumaczę drzwi dystanse itp. I tak będzie slabizna. Podglosnisz i wszystko zacznie kaszlec
No właśnie, myślę że to powinno jako tako grać w końcu to BOSE a nie jakieś Sanyo i przy sensownym radiu powinno to jakoś grać.
Ciekaw jestem czy odczułbym jakąś różnicę jak bym zamontował u siebie takie BOSE z Accorda w zamiast tych z Civica po za chudszym portfelem :D
Nie wiem czemu ale chodzi mi po głowie kupić dla testu takie głośniki, BOSE w Accordzie mają membranę papierową?
zgłoś nie na pw. Wyśle Ci je tylko sobie transport opłacisz
W temacie nagłośnienia w Hondzie gorąco polecam założenie sopranów z VTI.
Jeżeli ktoś nie jest bardzo wymagający tylko lubi jak ładnie gra muzyka
poleca oryginalne w drzwiach i właśnie soprany z VTI plus oczywiście dobre radio i gra taki zestaw naprawdę ładnie.
Pozd...
Mi nie wystarczają OEM głośniki bo, po prostu nie dają rady. Dasz głośniej to zaczynają się męczyć starszliwie i grają jak kupsko ; )
Rozumiem Twoje nie zadowolenie.
Jak dla mnie jest ok, bardziej mnie martwi ze jak biorę głośniej to gdzieś coś brzęczy.
Ja to chętnie bym wykleił czymś drzwi w środku dla wygłuszenia.
To podstawa wygłuszyć drzwi. GMS robi fajne maty, drogie, ale nie są tak grube i ciężkie jak bitumiczne ; P
No właśnie wiem ze taka zabawa nie jest tania :/
Orientujesz się jaki to jest koszt żeby wykleić drzwi przednie?
Około 120-140 zł. Jedna mata 10 zł a trzeba 14 na jednei drugie drzwi, żeby było profi ; P
Około 120-140 zł. Jedna mata 10 zł a trzeba 14 na jednei drugie drzwi, żeby było profi ; P
Jak już wygłuszysz te drzwi to daj znać spotkamy się w mieście i pokażesz efekt.
Co do oryginalnych głośników to jak dla mnie grają dobrze jeden mi zaczął charczeć to kupiłem inny komplet na szrocie za 5 zł i już jest ok. Co prawda mam jeszcze subwoofer w bagażniku.
NO tuba na pewno robi robotę :)
A masz soprany z VTI albo jakie inne dodatkowe?
A masz soprany z VTI albo jakie inne dodatkowe?
Jeszcze nie mam ale będę montował w trójkąty drzwi sopran hertz
Jak już wygłuszysz te drzwi to daj znać spotkamy się w mieście i pokażesz efekt.
Co do oryginalnych głośników to jak dla mnie grają dobrze jeden mi zaczął charczeć to kupiłem inny komplet na szrocie za 5 zł i już jest ok. Co prawda mam jeszcze subwoofer w bagażniku.
Spoko ; ) Ale to dopiero marzec, kwiecień, bo teraz ciągnie po nerach i plastiki twarde ; P
Bez garażu ogrzewanego nic teraz się nie zrobi to prawda.
W radiach samochodowych nie ma dobrych wzmacniaczy, bo jak miały by się tam zmieścić ? Te wszystkie 4x 50 W, to sobie można między bajki włożyć. Za pomocą samego radia i tak mocne głośniki będą wydawać paskudne dźwięki, gdy pogłośnimy trochę bardziej niż zwykle i taki sam efekt da sytuacja odwrotna gdy mamy dobry wzmak i słabe głośniki. Jeśli ktoś potrzebuje odczuwać super czyste dźwięki na całej skali głośności, to musi przede wszystkim dopasować głośniki (np. 2+subwoofer) do wzmacniacza, czyli takiego dokupionego do radia, a nie w radiu :)
Dokładnie tak jak kolega pisze żadne radio nie potarga dobrego audio. Najlepiej jak wzmak jest kilku kanałowy wtedy mamy sprawę załatwioną podłączasz subwoofer i wszystkie głośniki i nie ważne jak rozkręcisz głośność głośniki zawsze będą wydawać super dźwięk.
Bez wzmaka na pewno nie ma co liczyć na urwanie dupska, ale dobre głośniki bez wzmaka będą lepsze niż seria - a potwierdzi to kilku ludzi stąd. W radio jest chyba 25 RMS, gdzie np. Hertz to chyba 70 RMS - to samo za siebie przemawia.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?13739-Jakie-radio-g%B3o%B6niki-wzmacniacz-wybra%E6