PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 7g 1.6 nie odpala bez użycia pedału gazu

Bonio86
26-11-14, 00:19
Witam, pojawił się dziś problem, Civic 01' pojemność 1.6 110km rano odpalił bez problemu, z pracy wrócił też bez problemu, po ok 4 godzinnym postoju auto nie chciało odpalić.
Lampki typu check engine gasną. Auto odpala tylko jak się doda gazu i trzyma na nim nogę, jak zdejmę nogę z gazu auto automatycznie gaśnie.
Bez gazu kręci i na tym koniec, jak tylko przyciśnie się gaz odpala bez problemu i przy wciśniętym gazie silnik chodzi równo i wkręca się na obroty jak się gazu dokłada i nic nie przerywa, popuszczając nogę z gazu też jest ok ale jak ją zdejmę całkowicie to tak jakbym mu zabrał albo paliwo albo powietrze...
Co obstawiacie?

kurak91
26-11-14, 11:00
ja bym obstawiał z paliwem jak to jest ep nie wiem gdzie masz pompkę jak w zbiorniku to warto zajrzeć może po zgaszeniu paliwo schodzi nie trzyma tam zaworek ???:/ chyba ze inaczej jest niż w em ce

Bonio86
26-11-14, 11:50
Tylko co mialby zaworek zwrotny do pedalu gazu. Jestem w stanie gazem zejsc do nawet 500obr. A jak puszcze noge to sie gasi i wylacza sie pompka paliwa bo nie jest slyszalna wtedy.
moze cos z silniczkiem krokowym ? Zamknal sie jakis zaworek i blokuje dostep powietrza i dlatego nie ma jalowych obr?

kurak91
26-11-14, 12:12
może i brak powietrza gdzieś?:confused: nie mam pojęcia

cyborgwrc
26-11-14, 14:38
Zobacz czy z przepustnicą wszystko ok a szczególnie za zaworem FITV (silniczek na przepustnicy odpowiedzialny za wolne obroty). Mógł się zasyfić tak że się zaciął...
Przeczyścić go to nic skomplikowanego.

Drugi temat to sprawdzić co z paliwem (jakość paliwa, filtr paliwa, pompa).

Bonio86
26-11-14, 15:27
Cyborg dzieki za podpowiedz. Wlasnie probowalem znowu odpalic auto i bez gazu ani rusz. Zagrzalem nawet silnik trzymajac auto na obrotach ale po puszczeniu gazu auto zdychalo natychmiast. Wiec raczej tez obstawiam cos przy przepustnicy.
Co do paliwa to pompa chodzi. Wczoraj zalane z bańki 5l swiezej wachy bo benzy bylo 2mm przed wskaznikiem rezerwy.

Bonio86
01-12-14, 21:12
Nie wiem dalej o co chodzi ale po kilku dniach postoju auto odzyskało przytomność. Dostało też trochę litrów 98oktanowej benzy i narazie działa.