PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana języka w oryginalnej nawigacji

MarioP
25-11-14, 20:22
Witam właśnie zakupiłem Civica Ufo z silnikiem 2.2 Diesel, autko bardzo mi się podoba bogata wersja wyposażenia, posiada oryginalną navi i zestaw fabryczny w bluetooth sterowany w kierownicy i tu mam pytanie, przeczytałem poprzednie linki jak zmienić język na angielski, auto przyjechało z Włoch i jest ustawiony właśnie ten język. Po zmianie języka z włoskiego na angielski na liczniku komunikaty są po angielsku ale na wyświetlaczu w nawigacji nadal został Włoski, obsługa radia i nawiewów również w języku włoskim, kiedy chciałem sparować telefon z autkiem również miła Pani "przemówiła" po Włosku, czy ktoś mi powie jak zmienić język w nawigacji, myślałem że zmiana dokona się automatycznie po zmianie języka w liczniku. Czy ktoś poda mi lokalizację gdzie mogę znaleźć linki z mapami abym wgrał z Polską, niestety wszystkie jakie znalazłem do tej pory są nie aktualne. Pozdrawiam Mariusz i dziękuję za podpowiedzi.

Tommi01
26-11-14, 20:42
Witam właśnie zakupiłem Civica Ufo z silnikiem 2.2 Diesel, autko bardzo mi się podoba bogata wersja wyposażenia, posiada oryginalną navi i zestaw fabryczny w bluetooth sterowany w kierownicy i tu mam pytanie, przeczytałem poprzednie linki jak zmienić język na angielski, auto przyjechało z Włoch i jest ustawiony właśnie ten język. Po zmianie języka z włoskiego na angielski na liczniku komunikaty są po angielsku ale na wyświetlaczu w nawigacji nadal został Włoski, obsługa radia i nawiewów również w języku włoskim, kiedy chciałem sparować telefon z autkiem również miła Pani "przemówiła" po Włosku, czy ktoś mi powie jak zmienić język w nawigacji, myślałem że zmiana dokona się automatycznie po zmianie języka w liczniku. Czy ktoś poda mi lokalizację gdzie mogę znaleźć linki z mapami abym wgrał z Polską, niestety wszystkie jakie znalazłem do tej pory są nie aktualne. Pozdrawiam Mariusz i dziękuję za podpowiedzi.

najlatwiejsza opcja to odlacz aku na 10 min i wtedy masz wybor jezyka bez szukania po menu hehe

MarioP
27-11-14, 13:15
Tak też zrobiłem i menu zmieniło mi język na angielski ale bluetooth nadal gada po włosku jest na to jakiś patent czy trzeba w naci włożyć nowe mapy z innym językiem?

Silent
27-11-14, 15:52
Trzeba wygrać soft z angielskim językiem.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

MarioP
27-11-14, 17:35

A możesz bardziej precyzyjnie albo gdzie jest jakiś opis jak to zrobić

filipfm
28-11-14, 07:43

Skad to info? Wystarczy zmienic jezyk w blutooth. Nie mam instrukcji pod reka, ale na bank jest to opisane w sekcji o zestawie glosnomowiacym

shinoda
28-11-14, 08:26
Skad to info? Wystarczy zmienic jezyk w blutooth. Nie mam instrukcji pod reka, ale na bank jest to opisane w sekcji o zestawie glosnomowiacym

dokladnie - mam skan instrukcji (tego fragmentu), bo wysylalem Kali1987 - wiec jak cos to adres email na PW i podesle.

MarioP
28-11-14, 15:54
Dziękuję koledze shinoda za instrukcję, podchodziłem kilka razy ale tracę cierpliwość chyba coś źle robię zmieniał ktoś język w Włoskiego na angielski kiedy wydaje komendę zmiana języka czy to po angielsku czy po włosku według instrukcji głos powinien mnie zapytać o wybranie języka tak przynajmniej mówi instrukcja a ta FRANCA znowu po włosku pyta mnie i wylicza coś po czym telefon się wyłącza, jakieś propozycje? Bo zacznę szukać jakieś włoszki z którą się "zaprzyjaźnię" jak tak dalej pódzie

filipfm
28-11-14, 16:10
Dziękuję koledze shinoda za instrukcję, podchodziłem kilka razy ale tracę cierpliwość chyba coś źle robię zmieniał ktoś język w Włoskiego na angielski kiedy wydaje komendę zmiana języka czy to po angielsku czy po włosku według instrukcji głos powinien mnie zapytać o wybranie języka tak przynajmniej mówi instrukcja a ta FRANCA znowu po włosku pyta mnie i wylicza coś po czym telefon się wyłącza, jakieś propozycje? Bo zacznę szukać jakieś włoszki z którą się "zaprzyjaźnię" jak tak dalej pódzie

Ja dzisiaj z ciekawosci kliknalem talk (czyli sluchawke odbioru) i po sygnale powiedzialem English. Odpowiedzialo mi pytanie czy potwierdzam zmiane jezyka. Wprawdzie mam ustawiony angielski wiec nawet jakbym potwierdzil to nie byloby wielkiej zmiany, ale zakladam, ze jak chcesz zmienic na dany jezyk to potwierdzenie powinno byc w jezyku docelowym a nie biezacym.

MarioP
28-11-14, 21:08
Próbowałem w języku angielskim ale bez zmian jakby nie miał wgrane innego języka oprócz włoskiego nawet w google trnsaltor siedziałem w z laptopem i po włosku włączałem tłumacza ale bez efektu a najbardziej mi zalezy na tym zestawi głośnomówiącym

Kasio
29-11-14, 08:29
google translator to nie angielski tylko jakaś odmiana "amerykańsko/angielski" spróbuj z bing translator ,a od siebie powiem tak- że system rozpoznawania mowy tylko z lokalnym akcentem,czyli lokalny włoski lub lokalny angielski.Odłączenie aku też nic nie daje,sprawdzałem,resetuje sie tylko NAVI.Też miałem problemy przy parowaniu tel.(ponad godzine tłukłem...) lub wprowadzaniu numerów telefonów do pamięci HFT zwłaszcza gdy w numerze była cyfra "2" , to samo jest z sterowaniem głosowym np. Fan Speed Two lub zmiana stacji radiowej na drugą,nasz angielski bardzo się różni od lokalnego i stąd może te problemy ,bo jeżeli postępujesz wg instrukcji i nic z tego to wina spada na Twój akcent,niestety.Zmiana języka odbywa się w języku aktualnie ustawionym, czyli u Ciebie po włosku i musisz spikać po wlosku żeby zmienic na Inglese

zerknij jescze TU
Electrics How do you reset the HFT (http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.civinfo.com%2Fforum%2Felectroni cs%2F87522-how-do-you-reset-hft.html)

Reset Honda HFT (https://www.google.com/search?q=honda+hft&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb#rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&q=reset+honda+hft)

Honda "Hand Free Telephone" (HFT) User Guide (http://hondakarma.com/threads/honda-hand-free-telephone-hft-user-guide.390/)

agrttc
29-11-14, 15:04
jakby to coś pomogło to mogę pomóc z wymową, znam troche włoski ;)
piszesz "inglese" ale wymawiasz "ingleze"

MarioP
30-11-14, 17:51
Jutro spróbuję pobawić się może w końcu uda mi się, a mam do was jeszcze jedno pytanie jak macie oryginalna nawigację, uaktualniłem navi do ostatnich map aktualnych wszystko zrobiłem jak się nalęzy według opisu z forum accorda, no i nawigacja ładnie zaktualizowała się nowe mapy weszły i wszystko ok zaczełem się nią bawić i wszystko ładnie chodzi, już miałem banana na twarzy a tu nagle pojawił się napis błąd dysku skontaktuj się z dilerem, wyłączyłem samochód ponownie uruchomiłem i nawigacja znowu bez problemu uruchomiła się pojechałm potestować w terenie i znowu po 10 min błąd dysku i już nie da się jej ponownie włączyć znowu trzeba wyłączyć auto i uruchomić, czy też mieliście takie przypadki nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania może źle się wypaliła w którymś momencie.

Kasio
30-11-14, 18:30
Tak mieliśmy... :D u mnie pomagało otworzenie szuflady napędu i ponowne zamknięcie ale to tyczy się poprzedniej wersji mapy ,no może nie samej mapy tylko wypalonej płyty DVD z mapą.Teraz już nie pamiętam ale na pewno w menu serwisowym navi (guys przypomnijcie gdzie to było, nie chce mi się teraz lecieć do samochodu bo w dupe zimno ) jest opcja do sprawdzania błędów, miałem tego kilkanaście stron,wszystko skasowałem,nową wersje 3.80 wypaliłem już sobie w zewnętrznej nagrywarce i nie na Verbatim tylko na Esperanza (laptopowe nawet firmowe to badziew) no i same płyty Verbatim to tez juz nie to samo.Dla zainteresowanych wykres poprawnie wypalonej płyty Klick (https://drive.google.com/file/d/0B0T16Ake_fIibDZmV1BLU1hIVHc/view?usp=sharing)

MarioP
30-11-14, 20:53
Czyli wina wypalenia płyty spróbuję nagrać jeszcze raz zmienię prędkość może x2 to pomorze coś nagrywam na Verbatimach według instrukcji z forum a nagrywarkę mam dość dobrą nie z laptopa tylko w stacjonarnym ale wiadomo różnie to bywa z wypaleniem

sicer
01-12-14, 11:51
proponuję kupić płytę DVD+R DL - domyślnie wypalają się jako dvd-ram, przez co np. nawigacja w audi wykrywa to jako oryginalną płytę :). działa nawet na płytach no-name.

Kasio
01-12-14, 14:07
sicer zamykanie sesji i ustawienie płyty BookType na DVD-ROM akurat nie ma nic wspólnego jakością wypalenia.Domyślnie płyta -R +R nie jest tłoczona jako DVD-ROM bo nigdy byś na czymś takim niczego nie nagrał ,taki typ nadaje mu oprogramowanie. A już DVD-RAM to trochę inna bajka :)

sicer
03-12-14, 12:34
tak jak mówię - nie wiem jak jest w hondzie, ale w audi działa: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/kopia-plyt-nawigacyjnych/strona2.php - u mnie zadziałało zwykłe wypalenie z małą prędkością na dvd+r dl nawet bez zmiany book-type

MarioP
03-12-14, 13:44
Ok od nowa wypaliłem sobie płytkę i na razie nie mam problemu z tym komunikatem więc może będzie ok a co do zmiany języka w bluetooth z włoskiego nadal nici, kolega również próbował jak będę miał trochę więcej czasu postaram się znaleźć kogoś kto umie włoski bo sam osobiście nie mam cierpliwości do urządzenia, nie reaguje na komendy a dla ciekawości zadzwoniłem do ASO w Radomiu i Kielcach i powiem szczerze że oni wogle nie mają pojęcia twierdzą że jak się zmienia język w menu na angielski to i komendy głosowe w bluetooth też powinny się zmienić, szkoda gadać ręce opadają.

Kasio
03-12-14, 17:56
MarioP to może nagraj komunikaty te które wymawia bluetooth i wstaw gdzieś,agrttc pisał ze zna włoski to może nagra Ci odpowiedzi ?.Jak chcesz wstawic komunikaty przeslij do mnie na pocztę w jakimkolwiek formacie zrobie Ci konwert i wstawie na mój dysk,w PW masz adresy

MarioP
07-12-14, 09:17
MarioP to może nagraj komunikaty te które wymawia bluetooth i wstaw gdzieś,agrttc pisał ze zna włoski to może nagra Ci odpowiedzi ?

Witam ostatnio się nie odzywałem, duży natłok pracy ale wczoraj w sobotę posiedziałem w garażu i nagrałem komunikaty te po włosku pierwszy mówi coś o zblokowaniu i trzeba podać cyfry ale nie wiem jakie a następny nie mam pojęcia obydwa komunikaty nagrałem ale nie wiem gdzie je wrzucić na forum aby jak ktoś umie włoski i małby ochotę posłuchać może by pomógł. Napiszcie gdzie można wrzucić te dwa pliki głosowe.
A przy okazji pochwalę się bo ostatnio stukało mi w zawieszeniu zamówiłem z olkusza gumy na stabilizator i tuleję tylną wahacza wymiana niecałe dwie godziny a ile zadowolenia i satysfakcji.

shinoda
07-12-14, 09:48
Wrzuta? Google dysk? YouTube? ;)

blejz
07-12-14, 10:19
MarioP wrzuć te kominikaty, to Ci pomogę dogadać się z francą po włosku.

Sent from my iPhone using Tapatalk

MarioP
07-12-14, 10:26
https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRQ1lhZ2QyZDhfN0k/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRWENfMFh6MER6SkU/view?usp=sharing

wrzuciłem na dysk ale nie wiem czy działa udostępniłem dajcie znać jak coś to wrzucę na YouTube

https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRWENfMFh6MER6SkU/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRN3NiLWZRR2xLcFE/view?usp=sharing

agrttc
07-12-14, 11:00
niestety "W dokumentach google wystąpił błąd..." mnie sie nie otwiera.

MarioP
07-12-14, 11:05
tak myślałem powinno się otwierać ale nie wiem czemu, głos z komunikatów nagrałem dyktafonem i plik ma dziwne rozszerzenie może w tym problem bo na YouTube też nie moge wrzucić, będę musiał pójść do auta i nagrać jeszcze raz bo nie wiem czym przekonwertować plik z rozszerzeniem - 3GPP (.3gp)

https://drive.google.com/open?id=0B2F75I4tbbqRNDNDSjVtM0ZkNG8&authuser=0
https://drive.google.com/open?id=0B2F75I4tbbqRWkNDMjRDeGtUNE0&authuser=0

Teraz powinno działac

Dobra nadal nie działa jakis błąd wstawię później

jest problem z rozszerzeniem pliku więc jeszcze raz muszę nagrać i wstawię ale pokażę wam wczorajszą swoją robotę
https://drive.google.com/open?id=0B2F75I4tbbqRSHNORldCOVVKR3M&authuser=0
https://drive.google.com/open?id=0B2F75I4tbbqRZXp3ZzFPQzNUUGM&authuser=0

filipfm
07-12-14, 11:36
Cos kombinujecie z ta zmiana jezyka.
Az zszedlem do auta sprobowac.

Zminilem dwukrotnie jezyk, i tak:

Mam ustawiony angielski - wybieram "zielona sluchawke" i mowie Deutsch (a wiec w jezyku docelowym) - odzywa sie do mnie glos po niemiecku i chwile pozniej po angielsku, tlumaczac, ze etykiety glosowe nagrane dla danego jezyka nie beda dzialac z innym, naciskam ponownie "zielona" i potwierdzam w jezyku docelowym - "Ja" i zadzialalo. Mam zmieniony jezyk na niemiecki.

No i teraz powrot. "zielona" i mowie "English" w sensie po angielsku :), znowu odzywa sie glos, tym razem najpierw niemiecki, potem angielski, i na koniec "zielona" i mowie "yes"

Wiec, zeby sie przestawic z wloskiego na angielski nie trzeba nic mowic po wlosku.

MarioP
07-12-14, 11:51
tez tak próbowałem ale za każdym razem mówi mi po włosku że system jest zablokowany i trzeba podać 4 cyfry co dla mnie jest niezrozumiałe dlaczego mówi mi że system zablokowany, jak podaje 4 cyfry w różnych konfiguracjach widocznie nie trafione odpowiada że nie prawidłoa kombinacja. Rozumiem że wystarczy podać zmiana języka lub wypowiedzieć jaki język i się przestawia, wiesz mi póbowałem na niemiecki, francuski i za każdym razem nic nie pomaga, mam wrażenie że u mnie jest coś zblokowane i póki nie podam kombinacji 4 cyfr nie będę mógł nic zrobić. Zaraz pójdę do auta odłączę akumulator aby wszystko zresetować bo jeszcze tego nie robiłem i może to coś pomorze jak coś dam znać

filipfm
07-12-14, 11:58
Znalazlem w instrukcji opis.
Faktycznie do HF mozna wprowadzic haslo. Na koniec jest adnotacja

W przypadku zapomnienia hasla i braku mozliwosci uaktywnienia zestawu glosnomowiacego, nalezy zglosic sie do ASO Honda celem anulowania hasla

MarioP
07-12-14, 12:13
No i to by mogło być przyczyną jeżeli poprzedni właściciel założył takowe hasło to ja nic nie zrobię kombinacji 4 cyfr jeszcze po włosku może być nie do przejścia, póki nie odblokuje systemu szkoda że pozostaje wizyta w ASO chyba że znajdę jakieś inne rozwiązanie zresetowania całego systemu maże macie jakieś sugestie , najbliżej za jakieś dwa tygodnie będę przejeżdżał koło któregoś z ASO Honda dzięki filipfm

filipfm
07-12-14, 12:26
Swoja droga ciekawe zabezpieczenie, jakie jest logiczne uzasadnienie tej funkcji to nie wiem :) W Warszawie chyba po to, zeby zlodziej nie mogl sobie ustawic HF jak jedzie ukradzionym autem do dziupli

JB_MK_III
08-12-14, 23:41
do MarioP - jak masz smartphona z systemem android - zobacz czy masz lub zainstaluj tłumacza google i on ci przetłumaczy mówione słowa po włosku i jak powiesz po polsku to ci powtórzy po włosku. - jeśli masz to sprawdź

Kasio
09-12-14, 21:18
MarioP nic nie zresetujesz bo wtedy hasło by było niepotrzebne ,pamietasz podałem Ci linki ,na szybko je przeczytałem ponownie i nie ma możliwości zresetowania bez wizyty w ASO i o ile sie nie mylę w celu resetu hasła jesli ASO nie posiada odpowiedniego sprzetu moduł jest wysyłany do producenta.
A błąd Dysku Google masz bo wsadziłeś pliki dzwiekowe w dokumenty ,załóż sobie folder na głównym dysku i tam wrzuć pliki lub przeslij mi na email w jakimkolwiek formacie,adresy masz na PW

Swoja droga ciekawe zabezpieczenie, jakie jest logiczne uzasadnienie tej funkcji to nie wiem :) W Warszawie chyba po to, zeby zlodziej nie mogl sobie ustawic HF jak jedzie ukradzionym autem do dziupli

może chodzi o ochrone danych osobowych,w tym przypadku nr.tel nie zdajecie sobie sprawy ile takie dane sa warte !!!

filipfm
10-12-14, 07:57
może chodzi o ochrone danych osobowych,w tym przypadku nr.tel nie zdajecie sobie sprawy ile takie dane sa warte !!!

Ale przeciez do ksiazki mozna wejsc przez navi, no chyba, ze to haslo tez to blokuje

butler.gdansk
10-12-14, 08:04
Ale przeciez do ksiazki mozna wejsc przez navi, no chyba, ze to haslo tez to blokuje

Tylko w polifcie. W przedlifcie na ekranie navi nie ma obsługi zestawu głośnomówiącego.

filipfm
10-12-14, 08:36
Tylko w polifcie. W przedlifcie na ekranie navi nie ma obsługi zestawu głośnomówiącego.
No to sie ciesze ze mam polifta ;)

Kasio
10-12-14, 21:12
Ktoś sprawdzał czy po założeniu hasła jest dostęp do książki ?

MarioP
14-12-14, 10:13
Witam sorki że się nie odzywałem ale cały tydzień w pracy poza domem za bardzo nie miałem czasu pobawić się tym zestawem jedyne co to w wolnej chwili zadzwoniłem do ASO Hondy i pan na serwisie bardzo zdziwiony tym że jest założone hasło ale powiedział że musi sprawdzić w instrukcji serwisowej jak owe hasło znieść powiedział mi że koszt wyniesie 150zł jak to zrobi dałem mu czas na znalezienie sposobu i zadzwonię po niedzieli czy jest w stanie to zrobić więc napiszę do was jak mi się uda coś ustalić ale niestety święta już niedługo i straszny natłok w pracy

Kasio wysłałem Ci mailem komunikaty
Jak macie jeszcze jakieś propozycje to dajcie znać

Kasio
14-12-14, 18:53
Komunikaty HFT od MarioP

Głos00009.wav (https://drive.google.com/open?id=0B0T16Ake_fIiaUw0TlhyNHBsdTA&authuser=0)

Głos00014.wav (https://drive.google.com/open?id=0B0T16Ake_fIidkZRbHpCSjRzTEk&authuser=0)

Pobierz plik lub u góry strony (jesli masz Dysk Google) "Otwórz" --- Music Player for Google Drive

agrttc
14-12-14, 22:27
Pierwszy: "System jest zablokowany. Podaj 4-cyfrowe hasło"
Drugi: "Wprowadź hasło... powtórz... dostępne opcje: cofnij, anuluj, pomoc hands free"
Faktycznie wychodzi na to że masz zablokowany system.
Poza tym ten gość z ASO twierdzi że nie wie gdzie jest przyczyna i jak to rozwiązać ale wie że to bedzie kosztować 150zł.... jasnowidz?...

viwaldi
14-12-14, 22:58

To są dwie różne NAVI, czy można ewentualnie upgrade zrobić do tej z polifta? Trochę jest to wkurzające, gdy wyświetla się tylko napis tel. bez nr połączenia przychodzącego. Nie mówiąc już brakującej książce adresowej. Samo wgrywanie głosowe też trochę zajmuje, zwłaszcza podawanie nr telefonu i jego rozpoznawanie przez system :).

filipfm
14-12-14, 23:22
Pierwszy: "System jest zablokowany. Podaj 4-cyfrowe hasło"
Drugi: "Wprowadź hasło... powtórz... dostępne opcje: cofnij, anuluj, pomoc hands free"
Faktycznie wychodzi na to że masz zablokowany system.
Poza tym ten gość z ASO twierdzi że nie wie gdzie jest przyczyna i jak to rozwiązać ale wie że to bedzie kosztować 150zł.... jasnowidz?...

Z ciekawosci sprawdzilem w serwisowce i nie znalazlem nic o kasowaniu hasla do navi :( ale pewnie w serwisie uzywaja czegos bardziej wyrafinowanego

MarioP
13-01-15, 13:09
Witam wszystkich dawno się nie odzywałem mało czasu w pracy ale wracając do tematu, udało mi się rozwiązać problem, w tamtym tygodniu znalazłem trochę czasu zadzwoniłem umówiłem się w serwisie, za 2 godziny podjechałem i diagnosta skasował kod zabezpieczający podpinając komputer serwisowy HONDY i reset systemu, no i mogę się cieszyć DZIAŁAJĄCYM zestawem głośnomówiącym. Koszt 150zł od razu sparował mi telefon, teraz tylko pozostało mi wprowadzić do pamięci trochę kontaktów, niestety trzeba to zrobić na piechotę w moim modelu, nie da się tego zrobić w inny sposób jak pytałem elektryka w serwisie. W zasadzie to mogę być zadowolony gdyż za płytkę do navi diagnosta w pełni sprawdził mi autko, historię przebiegu, wymiany serwisowe , stan diagnostyczny silnika. Mogę spać spokojnie wszystko z moim autem OK żadnych błędów, technicznie auto sprawne w 100%, licznik w 99% nie kręcony, mój egzemplarz przeszedł wszystkie akcje serwisowe jakie były, no i po dłuższej rozmowie dużo też się dowiedziałem z tego względu gdyż owy serwisant ma też ten model. To tyle w tym dość długim temacie, dla następnych którzy będą mieli taki problem że jak ktoś założy pin na zestaw to niestety tylko komputer serwisowy, lub znajomość 4 cyfrowego kodu.

palecbeckham
13-01-15, 15:17
To są dwie różne NAVI, czy można ewentualnie upgrade zrobić do tej z polifta? Trochę jest to wkurzające, gdy wyświetla się tylko napis tel. bez nr połączenia przychodzącego. Nie mówiąc już brakującej książce adresowej. Samo wgrywanie głosowe też trochę zajmuje, zwłaszcza podawanie nr telefonu i jego rozpoznawanie przez system :).

czy ktoś już zna odpowiedź? :)

MarioP
14-01-15, 10:14
Jak rozmawiałem z elektronikiem w serwisie to powiedział mi że nie ma i przyznał że nie widział takiego przypadku aby komuś udało się zrobić upgrade do naszych navi z polifta, on również posiada w swojej taką nawigację i jak stwierdził technicznie HONDA nie zrobiła sposobu zmiany tego, co nie oznacza że ktoś nie =HONDY byłby w stanie coś takiego zrobić, ja również szukałem takiego rozwiązania w necie i do tej pory nic nie znalazłem na ten temat

filipfm
14-01-15, 10:30
To jest o tyle zagadkowe, ze do przedlifta i polifta pasuja te same mapy (co wcale nie jest takie oczywiste, np w Accordzie 7gen do przedlifta byly inne mapy - ale z tcp roznica byla w czytniku DVD a nie samej jednostce centralnej). I z tej plytki z mapami tez jest upgradowany software samej nawigacji.

Chociaz samo wyswietlanie nr polaczenia przychodzacego tez nie jest jakies porywajace, bo w obecnych czasach jednak bardziej operujemy imieniem i nazwiskiem a nr tel jest tylko jednym z wpisow w ksiazce tel

MarioP
14-01-15, 11:34
Miałem kiedyś BMW z 2004 roku również z fabryczną navi i HFT i tam po sparowaniu telefonu automatycznie zapytało mnie czy zaimportować książkę z telefonu, przy połączeniu wyświetlał mi się kontakt nazwa, podejrzewam że HONDA ZA BARDZO nastawiła się na całą obsługę głosowo i z tego te niedociągnięcia , gdyby w system dało się wstukać książkę kontaktów manualnie a nie głosowo to również wszystko by się wyświetlało a tak podanie numerów głosowo i tu następny zonk aby poprawnie wczytać numer i przy połączeniu głosowym system nie rozpoznaje numeru skojarzonego z nazwą gdyż ja podajemy głosowa a nie wpisujemy, do wybierania połączenia to działa fajnie do odbioru niestety nie, myślę że Japońce uczyli się i były to ich pierwsze zabawy z takim sysytemem, nasze auta mają swoje lata więc nikt ich nie będzie w Honda udoskonalał, skupiają się na nowych modelach i poprawności w nowych egzemplarzach a w ich interesie jest abyśmy poszli do salonu i kupili auto gdzie problem jest już rozwiązany, szkoda że naszych aut nie jest tak dużo jak np niemieckich wówczas więcej pasjonatów prywatnie robią udoskonalenia, ale nie narzekajmy mój kolega miał Mazde 6 z podobnym systemem i tam dopiero była tragedia, tam nawi to gadżet ładnie wyglądający, żadnych map jak u nas nic co oryginalne nie działa a to oryginalne to dopiero porażka w małych miejscowościach 2-3 główne ulice i tyle , nawet samego wyświetlacza nie przerobisz pod kamerkę czy do innego źródła odbioru,

filipfm
14-01-15, 11:59
W polifcie mozna zaimportowac cala ksiazke przez BT. Potem masz do niej dostem z ekranu nawigacji, mozesz wyszukiwac nazwiska i zadzwonic uzywajac tego pokretla a nie sterowania glosowego. Jednak mimo tego, ze ksiazka jest zaimportowana to jak dzwoni telefon, na displayu (tym na srodku obrotomierza) wyswietlaja sie tylko cyfry numeru a nie nazwa z ksiazki.

MarioP
14-01-15, 12:12
W polifcie mozna zaimportowac cala ksiazke przez BT. Potem masz do niej dostem z ekranu nawigacji, mozesz wyszukiwac nazwiska i zadzwonic uzywajac tego pokretla a nie sterowania glosowego. Jednak mimo tego, ze ksiazka jest zaimportowana to jak dzwoni telefon, na displayu (tym na srodku obrotomierza) wyswietlaja sie tylko cyfry numeru a nie nazwa z ksiazki.

no to faktycznie już dużo lepiej niż u mnie w tym modelu przedliftowym fajnie by było jakby była taka opcja zmiany ale nikt na razie nic o czyms takim nie wspominał więc może to być niewykonalne

dzwoniłem z ciekawości do elektronika z Hondy i podpowiedział mi że gdyby wydobyć z modelu poliftowego soft z nawigacji i wgrać go programatorem do modelu prze liftowego to powinno to działać no ale cóż nie mam softu polifcie więc nie sprawdzę może ktoś się bawił tym ale jak na razie nic podobnego nie znalazłem