PDA

Zobacz pełną wersję : problem z centralnym zamkiem

mobilny
24-11-14, 13:33
Witam,
Posiadam Hondę Civic 1,4 16V z 1995 VI gen. 5 drzwi coupe
Kupilem ja okolo 2 tygodnie temu. Mam w niej centralny otwierany z kluczyka.
Problem jest taki ze otwiera się tylko lewa strona drzwi ( lewe przód oraz tył).
co może być przyczyną jeśli po rozebraniu z prawej strony drzwi słychać działające silniki
lecz mechanizmy ich nie otwierają ani zamykają. Gdzie szukać przyczyny ?
Pozdrawiam Adam ;)

jarossis
24-11-14, 15:00
W srodku mechanizmu jest wypustka, o ile pamietam plastikowa. Jak się ułamała lub wyrobiła mechanizm bedzie się kręcił ale nie będzie ruszał cięgnami. Ja zrobiłem taki patent, ze rozwiercilem calkowicie tą wypustke i w jej miejsce wkrecilem srubę. działa do dziś

mobilny
24-11-14, 23:54
W środku mechanizmu którego? Chodzi Ci o takie coś kwadratowe umieszczone pod tymi całymi plastikami na drzwiach w tych które się nie otwierają? Nie za bardzo wiem jak wygląda ten mechanizm, mógł byś mi go opisać lub bardziej wytłumaczyć gdzie się znajduje? Dzięki wielkie za odpowiedz ;)

jarossis
25-11-14, 00:15
http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/48/07/96/46/4807964638

Po rozebraniu zobaczysz coś podobnego http://img694.imageshack.us/img694/9021/dscn7922f.jpg

Wewnątrz tej białej zębatki po tej spiralnym otworze powinien przemieszczacz się plastikowy kołek który najprawdopodobniej Ci pękł

mobilny
25-11-14, 08:11
Okej, dzięki. Pokombinuje dopiero w weekend bo teraz nie narzekam na brak czasu ;)
A nie miałaś problemu w swojej Hani z szybami elektrycznymi ? Ja z nimi się mecze juz wiele godzin.
wypadają z szyn albo krzywo się zamykają ze trzeba mu pomagać się domknac Jak je naprawić żeby już o nich przestać myśleć ?

jarossis
25-11-14, 09:16
Tez to miałem :) musisz wyciągnąć caly mechanizm trzymający szybę. W miejscu łączenia dwóch ramion będziesz miał duży luz. trzeba go wyeliminować. Ja rozwiercilem stare łączenir i dałem tam śrubę z nakretką samokontrującą.

mobilny
25-11-14, 09:35
Sądząc po twojej profilowce mamy takie same Hanie nawet w tym kolorze ^^ ale twoja bardziej zadbana (;
to rozumiem ze musze te szyny pionowe w drzwiach trzymające szybę tak jakby docianac do szyby i zamocować w tym miejscu?
Po takim patencie elegancko Ci się otwierają ?

jarossis
25-11-14, 11:44
nie chodzi mi o prowadnice szyby tylko o mechanizm który jest połączony z silnikiem. Z szybą połaczony jest w dwóch punktach. Musisz ustawić szybę w odpowiedniej pozycji tak zebyś mógł poluzować obie śruby na raz. Szybę wtedy wysuwasz z mocowań i wyciągasz górą.silnik z mechanizmem jest zamocowany na 3 glowne sruby i jak dobrze pamietam dwie po bokach.