Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Częsty problem z prawą osłoną przegubu

ogniotrwaly
22-11-14, 14:55
Witam,
mam problem z częstym pękaniem osłony prawego przegubu.
W tym roku muszę już wymienić drugi raz w tym na początku roku wymieniałem przegub, a w zeszłym 2 razy musiałem wymienić osłonę i raz przegub wszystko z prawej strony.
Czy to jest normalne żeby tak szybko to strzelało? W necie znalazłem info, że to typowa usterka modelu, ale tak często to coś jest chyba nie tak.
Nic się nie psuje oprócz tego cholernego przegubu i osłony.
Może macie jakiś pomysł co się może dziać?

fakir
22-11-14, 16:41
może masz w nie odpowiednim miejscu zaciśniętą manszetę na pół osi?
jeśli będzie za daleko przegubu to będzie pękać od nadmiernego rozciągania, a jeśli za blisko to przetrze się od ocierania o siebie

ogniotrwaly
22-11-14, 18:18
może masz w nie odpowiednim miejscu zaciśniętą manszetę na pół osi?
jeśli będzie za daleko przegubu to będzie pękać od nadmiernego rozciągania, a jeśli za blisko to przetrze się od ocierania o siebie

Kurcze, ale robię to w tym samym warsztacie i tylko oni mi serwisują auto. Z niczym co robili problemu nie było tylko z tym. Nie sądzę, żeby kilka razy z rzędu robili ten sam błąd.
Jeden machanik zasugerował, że może być tak, że przy maksymalnym skręcie w lewo, albo w prawo robiąc kółko w którąś stronę jest ono większe i może ten prawy przegub pod innym kątem pracuje stad szybciej pada i guma dostaje bardziej w tyłek...
Ale zbieżności i geometrię miałem robioną, a nie zauważyłem innego zużycia opon na lewym i prawym kole..... Kurcze zbankrutuję przez te osłony... zaraz się okaże że znowu przegub jest do roboty :(

Jedam
22-11-14, 20:07
niestety mam to samo .. i też często prawy przegub tzn osłona często mi pęka :P teraz też mam do wymiany.

fakir
23-11-14, 11:18
jakie osłony przegubu kupujecie? może warto zmienić dostawce części

ogniotrwaly
23-11-14, 21:58
jakie osłony przegubu kupujecie? może warto zmienić dostawce części

Szczerze mówiąc to nie wiem,
oddaję do warsztatu i robią wszystko. Pewnie coś jest na rachunku ale musiałbym szukać. Myślę, że reklamacja też chyba w grę nie wchodzi no bo jak?

CRX1
23-11-14, 22:21
Badziewie Ci zakłada mechanik za 23 pln-ów i będziesz miał tak w kółko. Przegub się więcej skręca przy skręcie , to wymyślił patenciarz :-)

cien3d
24-11-14, 10:30
Moja honda przyjechała z Francji ok 8 lat temu i jeszcze nie miała wymienianych gum ani przegubów. Więc na pewno to nie jest żadna przypadłość tych samochodów.

bartek_levis
24-11-14, 14:21
też mam to samo i nie widzę czemu sam wszystko składam na 100% w odpowiednim miejscu i testuje poszczególne osłony i znowu mam pękniętą osłonę muszę pomierzyć i pora na GKN/Lobro wyżej jest chyba tylko OEM

ogniotrwaly
24-11-14, 18:18
też mam to samo i nie widzę czemu sam wszystko składam na 100% w odpowiednim miejscu i testuje poszczególne osłony i znowu mam pękniętą osłonę muszę pomierzyć i pora na GKN/Lobro wyżej jest chyba tylko OEM

Byłem dzisiaj i mechanik twierdzi, że osłony które są aktualnie na rynku (moja kosztyje ok. 30 zł) generalnie są do bani i czasami po 3 miesiącach wyglądają jak kilkuletnie. I trzeba by chyba kupić w ASO ale taka chyba ponad 100PLN kosztuje i wtedy powinien być spokój (teoretycznie). Lewej np jeszcze nie wymeniałem, a auto mam już kilka lat tylko ostatnio z tą prawą takie jaja.