PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż stożka

Cairo
10-10-05, 08:34
Nie wiem czy jestem taki ciężki w szukaniu, ale nie mogę nic znaleźć na ten temat na forum.

A chciałem prosić o porady przy montażu stożka. Mój filtr wymaga już wymiany i chciałbym już raczej zamontować stożkowy. Czy brać się za to samemu czy zlecić jakieś firmie tuningowej. Jeśli samemu to na co mam zwrócić uwagę, jak to wogóle zrobić żeby było dobrze i ile mniej więcej mnie to będzie kosztowało? Jakiej fiormy filtr polecacie.
Z góry dzięki.

kenny
10-10-05, 09:13
Oj coś słabo szukałeś...
Zajrzyj do "Nasze hondy", tam większość opisanych aut ma jakieś stożki, więc możesz sam stwierdzić, która marka jest najpopularniejsza.

A co do montażu, to jesli masz kompletnie dwie lewe ręce to zapomnij o samodzielnym grzebaniu. Ale jeśli umiesz trzymać śróbokręt w dłoni to w skrócie:
1. Wywalasz wszystko co plastikowe i łączy się z przepustnicą (czujnik zostaw),
2. Bierzesz odp gumowe złączki, kolanka (np z Norauto), rurę (PCV lub z kwasówki/alu), stożek.
3. Składasz wszystko razem do kupy i przymierzasz do przepustnicy,
4. Robisz w rurze miejsce na odmę i czujnik,
5. Jeszcze jakaś obejma co by rura ze stożkiem się nie obijała i skręcasz wszystko używając cybantów co by szczelnie było,
6. Podłączasz odmę i czujnik, robisz reset kompa i przez pierwszy miesiąc jeździsz z wpełni otwartą prezpustnicą, by Cie słychać było ;)

Dodatkowo warto:
Zrobić dolot zimnego powietrza,
oddzielić stożek od silnika

Cairo
10-10-05, 11:04
Dzięki Kenny!
jakiś tam dar do majsterkowania mam więc spróbuje sam.
Powiedz mi jeszcze jeśli się orientujesz ile gotówki mam sobie zarezerwować.
thx

I jeszcze odnośnie tego dolotu zimnego powietrza. Czy nie można samego stożka ulokować np gdzieś pod zderzakiem? Czy dolot wtedy jest za długi?

kenny
10-10-05, 12:12
Wszystko zależy jakie materiały.
Najtaniej to tzw. kibelrura (rura PCV z Castoramy, OBI itp.) + złączki (ok 25zł/szt.)+ stożek (na allegro ok 50 zł) + pierdoły takie jak cybanty itd
Najlepiej to dedykowany jakiejś znanej firmy (i naklejkę na szybę dostaniesz ;) )

Pomysł ze stozkiem pod zderzakiem to pomyłka. Raz że bedzie cały uje...ny po kilku kilometrach, a dwa że dolot powinien mieć określone wymiary (długość, pojemność) tzn. np przy różnej długosci rury zmienia się charakterystyka przebiegu mocy i momentu.
Najlepsza jest rura od pieców CO (taka srebrna) poprowadzona spod zderzaka bezpośrednio na filtr.

I użyj w końcu funkcji szukaj :!:

ppm702
10-10-05, 12:50
rura od pieców CO (taka srebrna)
nazwa handlowa i prawidłowa: Aluflex ;) fi 100 do 150. Powodzenia i pochwal zdjęciami jak już skończysz :D

LIO
10-10-05, 15:24
.)+ stożek (na allegro ok 50 zł)
który do dupy filtruje i ciągnie mase syfu do środka, nie mówiąc o innych przypadkach z takimi stożkami

Pomysł ze stozkiem pod zderzakiem to pomyłka. Raz że bedzie cały uje...ny po kilku kilometrach, a dwa że dolot powinien mieć określone wymiary (długość, pojemność)

czyli co CAI to pomyłka ?
jak dobrze umiejscowisz, to nic nie bedzie u*****e

Pati
10-10-05, 16:11
stozek za 50 zł dobrze filtruje koty, ptaki, duuuze muchy, żwir. wszystko co mniejsze przelatuje bez kłopotu. poza tym mają tendencje do rozpadania się (mam gdzieś foto). rożnie dobrze można na seryjną rurę założyć pończochę żony.
CAI bedzie sie brudzil niezaleznie od umiejscowienia, ale to od umiejscowienia bedzie zalezalo czy bedzie brudny po godzinie jazdy czy po miesiącu.

Cairo
10-10-05, 17:03
Kenny napisał, że pomysł ze stożkiem pod zderzakiem jest zły bo będzie uje...ny i za długi. Lio zenegowałeś, to pierwsze, a co z długością? Ma Kenny rację, czy mogę bez problemu walnąć 2 metrową rure a filtr skitrać gdzieś bezpiecznie a z dala od ciepłego silnika?

kenny
10-10-05, 17:05
że stozek za 50 zeta to kupa to chyba wiadomo, napisałem o nim dlatego że jest najtańszy, a nie że zalecam jego kupowanie (ale jesli tak to zostało zrozumiane to sorki) a co do umiejscowienia, to miałem na myśli
gdzieś pod zderzakiem (czyt. tuż nad ziemią) a nie za zderzakiem jak CAI, choć jak wiadomo CAI brudzi się bardzo szybko.

kozik555
24-12-05, 12:42
A ja mam pytanie do tego doprowadzenia zimniego powietrza do stożka jak poprowadze od zderzaka prosto na filtr to w czasie jazdy nie pedą sie pchały przez to muchy i inne badziewia na filtr i przyklejały a co do pory zimowej demontowac to czy nie zeby snieg sie nie pchał do komory silnkia.

cobra333
24-12-05, 14:06
spoko większość gadów i płazów zatrzyma sie na sciankach rury a do filtra i tak bedzie dochodził syf Ale po to jest filtr !!! Śnieg? jak? co ty w pługu ten dolot robisz? Spoko będzie gitara bałwana nie będzie pod maską

vtecmatti
02-01-06, 15:12
Zalozenie stozka ma sens w wypadku jak odrazu doprowadzimy zimne powietrze. Odnosnie tego zimnego powietrza, to moze dobrym rozwiazaniem bylo by cos takiego:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=79035568

(oczywiscie nie chodzi mi o sam stozek, ale o obudowa do stozka). Gdyby ja podlaczyc jak na zdjeciu do rury ktora doprowadza zimne powietrze.
Co sadzicie otym, nie bedzie sie przez to woda dostawala do stozka?

cobra333
02-01-06, 16:24
Niewiem co o tym sądzić ale wydaje mi się ze zbyt zamkniety układ, stłumienie dźwięku stożka no i bardziej sprawdzony jest układ nadmuch na stożek - mniej syfu na filtrze A tak z praktycznego punktu widzenia to nadmuch zimnego powietrza nie musi byc tak dokładny ponieważ zadawałem sobie to pytanie i innym czy np osiagi zima są lepsze niż latem ? zimą powietrze 2 stopnie - latem 25 - 30 stopni a osiagi bardzo zbliżone tak ze widać ze różnica 30 stopni nie robi wielkiej różnicy Czy moze ktos ma inne doświadczenia? pomiar G tech

vtecmatti
02-01-06, 16:54
slyszalem tez cos otym, ze mozna spowodowac lekkie podcisnienie, wywolane pedem powietrza doprowadzanego do stozka. Przy wiekszej predkosci wiecej powietrza bedzie wtlaczane do silnika i moze taka obudowa stozka byla by dobra to takiego czegos. Ale niewiem czy ta teoria ma wieksze zastosowanie w praktyce.

cobra333
02-01-06, 17:13
Do takich celow służ a dynamizatory strumienice powietrza więc to działa bo miałem cuś takiego od węglarskiego A o sposobie Twoim niepowiem bo niewiem Ale chyba jestem na Nie

morda85
09-01-06, 17:17
a jeśli chodzi o dolot piszecie żeby go zrobić z rury od kibla mniej fachowo mówiąc. jaką średnicę ma mieć ta rura??

LIO
09-01-06, 18:03
a jeśli chodzi o dolot piszecie żeby go zrobić z rury od kibla mniej fachowo mówiąc. jaką średnicę ma mieć ta rura??

taką jak średnica przepustnicy w twoim silniku