PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działa lewe światło drogowe EK3

piootrek
15-11-14, 16:36
Cześć!
Po wymianie lamp z angel eyes na OEM mam ciekawą przypadłość - nie świeci światło drogowe w lewej lampie. Żarówki nowe H4, w prawej normalnie, po przepięciu żarówki do lewej - nie świeci drogowe. Światła mijania ok. Przy włączeniu drogowych (a nie mruganiu) lewa lampa gaśnie całkowicie, prawa świeci normalnie. Nie wiem jak było wcześniej w starych lampach, gdyż od kupna auta nie było żarówki (może z tego powodu, że nie chodzi?).
Czy są oddzielne bezpieczniki dla lewego i prawego światła? Gdzie ich szukać? Jakie mogą być inne przyczyny jak kopnięty bezpiecznik? Kable przy kostce, którą wpinam w styki żarówki wyglądają ok. Technicznie w najbliższych dniach nie mam dostępu do miernika, ale nie pali się - ważne, że chociaż prawe światło funkcjonuje.

patrick1989
15-11-14, 18:38
Sprawdź styki, z drogowym miałem podobnie - wszystkie świeciły oprócz niego, przeczyściłem styk i psiknąłem preparatem do czyszczenia styków. Patrząc od wnętrza auta, jest to bodajże lewy styk.

piootrek
16-11-14, 10:49
Udało się ogarnąć temat, znalazłem chwilę czasu przy niedzieli już do świata i faktycznie wadliwy okazał się być bezpiecznik. Swoją drogą, w wielu miejscach mam źle dobrane bezpieczniki: tam gdzie powinno być np 7.5A mam 10A. Jest to złe i lepiej poprawić czy można śmiało jeździć?

firstborne
17-11-14, 11:43
Powinien być taki, jaki jest wyznaczony. Zakładanie większego bezpiecznika sprawia, że idzie inne napięcie (wyższe) przez co to, co mógł osłonić bezpiecznik 7.5 zrobi to dopiero 10 a wtedy może być już za późno i coś może się spalić.