PDA

Zobacz pełną wersję : Civic tourer 1.8 - problem

rower25
10-11-14, 23:44
Witam,

Jestem szczęśliwym (???) posiadaczem 5 miesięcznego Tourera 1.8. Opiszę Wam moje problemy. Oczywiście, pewnie pierwsze odpowiedzi pojawią się typu jedź do ASO (oczywiście pojadę) ale problem w tym że niżej wymienione usterki pojawiają się sporadycznie i na pewno będzie trudno wywołać to przy oddawaniu samochodu. Chciałbym więc zapytać na co zwrócić uwagę mechanikom w ASO czy może coś podpowiedzieć ? A mianowicie:

1) Przy odpalaniu silnika czasem trzeba długo kręcić rozrusznikiem. Po takim dłuższym kręceniu silnik odpala dziwnie miękko, jakby wolniej wkręcał się na obroty. Usterka występuje sporadycznie ale relatywnie często - gdzieś powiedzmy raz na dwa dni.
2) Po trasie ok 150 km podjechałem na stację zatankować. Odpalam silnik, rozrusznik długo kręcił, odpalił miękko i za sekundę zgasł po kolejnej sekundzie odpalił sam i znowu zgasł i tak jeszcze raz. Wyłączyłem kluczyk i potem już odpalił normalnie, bez długiego kręcenia - ten objaw pojawił się do tej pory raz (przedwczoraj).
3) Wczoraj. Otworzyłem samochód z kluczyka zapaliły się światła i deska rozdzielcza. Po chwili wszystko zgasło i szyby samoistnie opuściły się do połowy. Wsiadłem do samochodu odpaliłem silnik normalnie i wszystko grało.

Martwi mnie że doszły dwa nowe objawy w przeciągu 2 ostatnich dni. Wcześniej występował tylko objaw dłuższego kręcenia rozrusznikiem i miękkiego startu (miałem podobny objaw w swoim poprzednim aucie Mazda3BL, powodem był zasyfiony zawór EGR, ale auto miało 3 lata a nie 5 miesięcy).

I co o tym myślicie ?

Marynarz1985
11-11-14, 03:27
Najlepiej jechać do ASO, chociaż oni jak jest gwarancja to nie za bardzo chcą dostrzec usterkę. Ja w swoim HB mam kilka problemów: co miesiąc muszę smarować uszczelkę od drzwi kierowcy bo skrzypi - tylko ta od drzwi kierowcy. Po puszczeniu pedału gazu występują lekkie szarpnięcia, przy hamowaniu hamulcami w momencie jak auto ma się zatrzymać czuje mocne szarpnięcie takie jakbym wcisnął mocniej hamulec, oczywiście ASO nie widzi żadnych problemów. Oczywiście piszczą hamulce ale to większość użytkowników HB ma ten objaw, ASO ma różne teorie na ten temat, ale z ulotek hondy wynika że oryginalne hamulce nie powinny piszczeć.

martin_
11-11-14, 21:40
Kolega miał podobne problemy w Leonie II, opiszę krótko może coś pomoże: po otwarciu auta 2 opcje: albo nie odpala, albo po przekręceniu kluczyka w ogóle nie ma żadnej reakcji: nic nie słychać, nie zapala się deska rozdzielcza. W ASO obstawiali: alarm, immobiliser, akumulator. Często pomagało w jego przypadku zamknięcie auta i ponowne otwarcie. Nie pamiętam dokładnie jak zakończyła się diagnoza, wiem że odłączał akumulator i potem na jakiś czas ucichło. A w czasie jazdy wszystko jest OK, problem tylko przy rozruchu? Ciekawe czy po podłączeniu do kompa pokaże jakieś błędy, jeśli nie to może u Ciebie jest podobne źródło problemów?
Nie masz przypadkiem instalacji gazowej?

urzyk
14-11-14, 14:04
Miałem identyczny problem z odpalaniem, zwłaszcza zimą. Ustąpił po zmianie stacji benzynowej na której zwykle tankowałem i wyjeżdżeniu 2-3 baków innego paliwa.
Co do szarpania po odpuszczeniu gazu, to i-Vtec - ten typ tak ma.

emvipi
16-11-14, 00:42
Co do szarpania po odpuszczeniu gazu, to i-Vtec - ten typ tak ma.

Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że to nie jest kwestia silnika, a sprzęgła lub skrzyni biegów.