Zobacz pełną wersję : Tuleje poliuretan
Chciałbym wsadzić, można zrobić najpierw oś tylną potem przód czy trzeba wszystko od razu? Czy seryjne wahacze oraz ich mocowania wytrzymją pracę tulei przy normlnej jezdzie? Jaka macie twardość?
Można. Możesz spokojnie tak robić i nic się nie stanie
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk
Ja mam wsadzony tylko tyl bez tych duzych cukierkow(rozne niepochlebne opinie o nich byly na forum) i jest wszystko dobrze. Przy zakladaniu smarowalem tuleje smarem dostarczonym przez firme. Okazal sie slaby, tuleje skrzypialy. Po ponownym przesmarowaniu moim smarem i skreceniu jest wszystko dobrze. Wiec mozna wymienic tylko tyl ;)
Ja mam komplet z olkusza (włącznie z dużymi cukierkami) i wszystko jest ok.
Możesz wymieniać w dowolnej kolejności i ilościach, oby symetrycznie (po jednej i drugiej stronie tak samo).
W związku z dużymi cukierkami słyszałem, że po ich zamontowaniu wystepuje efekt piłeczki...
Karpiczek jakiego smaru używałeś?
Nie zauważyłem żadnego efektu piłeczki, czy to na gwincie mts, czy to na oem zawieszeniu (bo takie wleciało na zimę).
W związku z dużymi cukierkami słyszałem, że po ich zamontowaniu wystepuje efekt piłeczki...
Karpiczek jakiego smaru używałeś?
Ojj, nie pamietam dokladnie. Chyba to byl zielony smar lt-43 z lotosa.
Ja mam całe zawieszenie na żółtym poli z olkusza jedynie duże cuksy czerwone do tego gwint i super się jeździ. Nic nie skrzypi jak narazie:)
O dobry temat a który zestaw pasuje do naszych civiców i jaka cena?
dragon_mk1
11-11-14, 19:21
Rafał staramy się ruszyć z grupowcem przy 10 osobach wychodzi chyba 670zł do naszych angielek. Kpl na całe auto bez grupowca u Jarusneta 750zł. Mowa tu o tulejach z Olkusza
Kurka kupę kasiory ale ciekawe czy warto i czy czuć różnice?
Ciekawy temat bo w mojej powoli duże cucki zaczynają pękać a pozostałe stan średni. :( . W miarę możliwości będę obserwował... kompa na gwarancję oddaje :mad:
dragon_mk1
12-11-14, 17:57
Mam dwóch znajomych którzy mają te tuleje zamontowane na aucie i sobie chwalą. Na czerwonych podobno czuć różnicę (jest sztywniej) ale też nie traci się komfortu jazdy.
Dragon dzięki zastanowię się z tematem musze to przemyśleć ponieważ coraz bardziej kusi mnie MC2
dragon_mk1
14-11-14, 18:18
Rafał tuleje w angielkach są takie same więc zawsze można przełożyć ;D
Rafał tuleje w angielkach są takie same więc zawsze można przełożyć ;D
Może i tak ale pieniądze tylko one mnie zastanawiają. Ale zobaczymy co przyniesie zima.
dragon_mk1
15-11-14, 18:42
Nie no ja rozumiem że w życiu są ważniejsze rzeczy jak auto i nie zawsze można kupować wszystko na co się ma ochotę
Nie no ja rozumiem że w życiu są ważniejsze rzeczy jak auto i nie zawsze można kupować wszystko na co się ma ochotę
A uwierz mi ze bardzo bym chciał!!!
dragon_mk1
18-11-14, 18:16
Jakby ktoś szukał kpl tulei poliuretanowych to polecam zajrzeć do zakupów grupowych bo jest ciekawa oferta :)
ciekawe czy warto i czy czuć różnice?
Jak masz zdrowe oem'y to nie warto pchać na siłę poli, chyba że masz auto do sportu i pakujesz te utwardzone.
Miałem do czynienia z nowymi tulejami z Olkusza - żółte, i po 3-letniej eksploatacji Strongflexa, nie chcę nikomu niczego odradzać ale lepiej wyglądały te używane.
Z reszta mam filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=RLuEtTkjqIo
Czyli polecasz Strongflexa?
Hm, czy polecam to ciężko powiedzieć, każdy niech wybiera co chce, ale mnie widok tych pozytywnie zaskoczył. Po zimie pojadę na szarpaki i zobaczymy jak tam się będą zachowywać, w tedy już będzie można coś więcej powiedzieć.
Ja mam z przodu Strongflex'a a z tyłu Deuter (czyli z Olkusza). Strongflex ma droższe, ale lepiej wykonane - są dokładniejsze.
W obu przypadkach zastosowałem smar od producenta zgodnie z jego zaleceniami, a i tak skrzypi :)
Ja od ponad roku jeżdżę na poliuretanach z olkusza i ostatnio sprawdziłem ich stan i po przetarciu wyglądają i zachowują się jak nowe.
Co do konfrontacji deuter czy strongflex to każdy sam oceni co ważniejsze, nieco dokładniejsze wykonanie (strongflex), czy niższa cena (w wypadku olkusza).
Extreme191
24-12-14, 22:41
Ja tam wole więcej zapłacic mieć pewność za co płace raz i spokój.
Wydziergane w Ipadzie 2
Extreme191
25-12-14, 11:38
Do tych cukierasków od strongflexa trzeba przełożyć starą tulejkę tak ? I którą stroną wciskać ,żeby było ok tym wypukłym do zewnątrz czy do środka auta?
http://i290.photobucket.com/albums/ll258/Rippol/cuk3.jpg
Extreme191
15-01-15, 01:25
Halo xD
Wydziergane w Ipadzie 2
strongflex_eu
16-01-15, 14:15
Wypukłym do środka auta. Wewnętrzną oraz zewnętrzną tuleje metalową trzeba "odzyskać" z OEM tulejki gumowej.
Extreme191
16-01-15, 17:18
Aha ok
Wydziergane w Ipadzie 2
jozek_marek
20-01-15, 01:21
Miałem całe auto w tulejach począwszy od ES, skończywszy na Olkuszowych.
Na dzień dzisiejszy powoli powracam do OEM tulei, kasę którą wsadziłem w PU wolałbym przeznaczyć na komplet dobrych rozpórek czy gwint.
Co wiosnę musiałem przesmarowywać po kilka tulei, na cukierkach ES dupsko auta myszkowało.