Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic EK4/EM1 - relokacja chłodnicy klimatyzacji.

Saiti
07-11-14, 13:27
Cześć.

Z racji tego, że zbieram graty pod turbo, na GT3071, które juz najmniejszym gwizdkiem nie jest, a w dodatku dojdzie zewnętrzny WG - myślę, aby przemiescić chłodnicę klimatyzacji trochę do przodu. Aby po prostu zwiększyć przestrzeń między blokiem silnika a tą chłodnicą.

Moje pytanie brzmi - ktoś próbował? Zna takie projekty? Na obecną chwilę myślalem o podcięciu stopek na dole, podcięciu pasa przedniego (przykryłby to Cooling plate).

Ew zastosowanie niższej chłodnicy z innego pojazdu. Jakieś pomysły? Słowo wsparcia? ;)

Silnik B18C4, auto EJ6.

sebawo
11-11-14, 17:58
Miałem podobny problem montując kolektor wydechowy, który ledwie mieścił się między wiatrakiem z klimy a słupkiem. Próbowałem coś*pokombinować, żeby odsunąć całą chłodnicę od bloku, ale raz, że nie było czasu, dwa, że tam faktycznie jest spora rzeźba, bo miejsca jest mało. Nie jestem pewny, ale chyba dałoby się przenieść tą*chłodnicę przed pas, ale przewody trzebaby podoginać...

Hektor139
11-11-14, 21:13
Są wąskie wiatraki mające pare centymetrów napewno zaoszczędziło by to sporo miejsca seryjny nie jest mały

Saiti
12-11-14, 18:14
Seryjny jest ogromny. Ale samo "ściśnięcie" wiatraka za wiele nie da. Zapewne będzie cięty przedni pas. Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć w sieci :<

Hektor139
12-11-14, 21:06
niemiaem czasu sprawdzic ale ciekawe czy wejdzie pochylo klimie racyej to nie przeszkadza

drvtec
13-11-14, 10:12
1. montujesz wentylator spala

lub

2. większa rzeźba -
a. szukasz mniejszej chłodnicy wstawisz ją gdzie chcesz i dorabiasz węże
b. seryjną chłodnicę upychasz tak żeby pasowało i dorabiasz węże

w obu przypadkach zadbaj żeby niczego nie dotykała w czasie jazdy - sztywne mocowanie

Saiti
14-11-14, 00:17
1. montujesz wentylator spala

samo "ściśnięcie" wiatraka za wiele nie da.

:)

a. szukasz mniejszej chłodnicy wstawisz ją gdzie chcesz i dorabiasz węże
I o tym też myślałem. Do czasu montażu turbo chłodnica po prostu wyleci, jak wszystko będzie gotowe to wtedy będziemy ją pasować. Ogólnie chłodnica klimy w Civicach straszliwie słaba jest, może to czas na zmiany :)

drvtec
14-11-14, 22:44
:)

I o tym też myślałem. Do czasu montażu turbo chłodnica po prostu wyleci, jak wszystko będzie gotowe to wtedy będziemy ją pasować. Ogólnie chłodnica klimy w Civicach straszliwie słaba jest, może to czas na zmiany :)

jakbyś chciał rżnął wzmocnienie przednie to nie zapomnij jakoś spiąć podłużnic bo poduchy pod silnikiem będą siadać