PDA

Zobacz pełną wersję : Centralny zamek nie działa - Civic VI 3D

kubaa.g
06-11-14, 11:31
Witam!
Jestem tutaj nowy (Hanie też posiadam od niedawna) więc proszę o wyrozumiałość :)
W mojej Hondzie Civic VI 3D nie działa centralny zamek (ani z pilota, ani z kluczyka), lecz ciekawe jest to że podczas próby zamknięcia słychać *klik* w drzwiach (od kierowcy i od pasażera). Czy zrobię to z pilota, czy z kluczyka, czy wsiądę i zamknę ręcznie - zawsze to samo *klik* i nic. Kierunki nie mrugają, żadna lampa się nie świeci. Sprawdzałem bezpieczniki (Inter Lock)- niby jest OK, chyba że nie te sprawdzałem :D Co mogłoby być przyczyną?
Dodam że jest to model VI XTRA 1999r, 1,5 VTECe 114KM hatchback

Genax
06-11-14, 13:35
Nie ja nie wytrzymam... Opcja "szukaj" na forum boli? dopiero co kilka tematów pod Tobą był wątek o centralce...

kubaa.g
06-11-14, 18:16
Nie, nie boli :) Ekscelencjo, szukałem, wszystko sprowadza się do kabli, siłownika i sterownika.
Tylko ciekawi mnie rzecz, że oby dwa siłowniki "odzywają" się, tak jakby chciały zamknąć ale coś im nie pozwala (może za duży opór gdzieś jest i małe natężenie prądu dochodzi co skutkuje brakiem mocy do otworzenia/zamknięcia?) ale dziwi też fakt ze oby dwa nie działają w "ten sam sposób". Centralny zamek jest oryginalny hondowski. Posiada immobilizer.
Aczkolwiek zacznę od kabli, posprawdzam napięcie i zdejmę boczki - może coś ujrzę :)

Liero
06-11-14, 18:24
Jedynie zdjecie boczkow,szczegolnie drzwi kierowcy cos pomoze,bo tam znajduje sie sterownik centralnego zamka,wyjmij,przeczysc styki, przy silownikach to samo,moze poprostu cos gdzies haczy, lub poprostu nie jest podpiete, i slychac cyk,ale nie pracuje.

kubaa.g
07-11-14, 08:03
Liero tak zrobię, dzięki :) Aczkolwiek zauważyłem jedną 'fajną' rzecz, mianowicie: w nocy podczas zamykania auta zapala się na pól sekundy kontrolka od podgrzewania lusterek :D Albo tak musi być albo zwarcie. Jakieś pomysły?

Liero
08-11-14, 11:11
Bez rozebrania boczka i przegladniecia wiazki elektrycznej to wrozenie z fusow :) srubokret do reki i do auta rozbierac :)