Zobacz pełną wersję : Zawieszenie EJ6
Chciałbym trochę usztywnić zawieszenie w EJ6, zaznaczam nie utwardzić a usztywnić, tak żeby samochód zyskał na pewności prowadzenia i przyczepności i mam pytanie jakie rozwiązania proponujecie? Z tego co wiem rozpórka przód góra i dół pasuje z MB6, jeszcze jakieś mody da się dopasować od innych modeli, ew. akcesoryjne ? Na pewno nie chcę rozpórki do bagażnika, bo wożę zapas no i nieraz się przyda trochę miejsca :)
Do tego muszę wymienić osłony przegubów i dolne sworznie z przodu, polecacie jakieś firmy czy pójść w OEM ?
tak żeby samochód zyskał na pewności prowadzenia i przyczepności
Żadnymi rozpórkami tego nie zrobisz , pierwsze co to dobrze sprawdzić zawieszenie i wymienić elementu na których może być luz nawet jeśli nic nie puka niektóre tuleje mogą już "pływać" co sie przenosi na sterowanie .
A jednym z lepszych wyjść jeśli się nie chce obniżać i utwardzać to montaż dobrych amortyzatorów sztywniejszych na seryjnych sprężynach kyb agx , bil B6 itp
Chciałbym trochę usztywnić zawieszenie w EJ6, zaznaczam nie utwardzić a usztywnić, tak żeby samochód zyskał na pewności prowadzenia i przyczepności i mam pytanie jakie rozwiązania proponujecie? Z tego co wiem rozpórka przód góra i dół pasuje z MB6, jeszcze jakieś mody da się dopasować od innych modeli, ew. akcesoryjne ? Na pewno nie chcę rozpórki do bagażnika, bo wożę zapas no i nieraz się przyda trochę miejsca :)
Do tego muszę wymienić osłony przegubów i dolne sworznie z przodu, polecacie jakieś firmy czy pójść w OEM ?
Pierwsza sprawa to posprawdzaj gumy zawieszenia, potem możesz lecieć tak: rozpórka przednia górna, potem twardsze sprężyny i stabilizator na tył. Po tych modach wrażenia z jazdy są na duzy plus. Jeśli będzie za miękko to możesz zamontować dolną przednią i tylnią (ASR, Beaks czy jakieś inne cholera wie co - wszystko działa tak samo, ale wg mnie najlepszy ASR bo jednocześnie usztywnia mocowanie staba).
Z doswiadczenia na moim aucie to najpierw poszly springi twrae hr, potem doszla rozporka, potem gwint i tuleje poliuretanowe a na koncu grube stabilizatory+dolozenie tylnego i gdybym teraz jeszcze raz mial zaczal zabawe z zawiasem to w pierwszej kolejnosci grube stabilizatory ! najwiecej poprawia sie sztywnosc autka i zachowanie w zakretach
W swoim ej6 mam rozpórkę przód góra, sprężyny eibach, stabilizatory z ek4 czyli przód 26mm i tył 15mm, wszystkie tuleje w dobrym stanie, geometria kół ustawiona idealnie, koła 195/50/15 opona z sztywnym bokiem. Autko jeździ jak dla mnie świetnie, klei się drogi, jedzie jak po sznurku, samochodem jeżdżę codziennie i daje radę na nierównościach, nie jest jakoś strasznie twardo, ale auto jest dużo bardziej pewne w prowadzeniu. Do tego chcę kupić dobre amortyzatory i opony, to wszystko. Odczucie mam takie, że najwięcej dały stabilizatory ;) Pozdrawiam.
No tuleje są w stanie bdb poza jedną parą z tyłu, mocowanie amora w wahaczu, to zrobię na wiosnę przy okazji zakładania springów, ew. coś jeszcze jeśli wyjdzie do tego czasu. Co do stabilizatorów z Ek4, pasują P&P do Ej6 ?
Felga będzie hmm, albo 205/45/16 albo 195/50/15, w zależności od tego czy przy -35mm na kołach 16' nie będzie mi obcierać.
pawelwlkp91
06-11-14, 08:54
Co do stabilizatorów z Ek4, pasują P&P do Ej6 ?
Stabilizator tył pasuje jest p&p. Z przodu są inne wahacze w EK4 i EJ6 więc byś musiał przełożyć i stabilizator i wahacze z EK4.
A rozpórki z Mb6 pasują P&P na przód tak jak pisałem ?
pawelwlkp91
06-11-14, 15:12
A rozpórki z Mb6 pasują P&P na przód tak jak pisałem ?
Górna powinna podejść bo to chyba jest taka sama jak w EK4 ale dolna chyba nie bo MB6 ma inne sanki
Dziękuję bardzo, zapytam jeszcze, z osłon przegubów i sworzni dolnych polecacie jakieś firmy? Czy po prostu kupić oem i święty spokój ?
zapytam jeszcze, z osłon przegubów i sworzni dolnych polecacie jakieś firmy?
Osłony przegubów SKF dobre są a osłon sworzni sie nie wymienia ( jeśli o to Ci chodziło ) tylko całe sworznie .
Tak tak jasne, chodziło mi o całe sworznie oczywiście :)