Zobacz pełną wersję : Dolny sworzeń, sprawa natychmiastowa?
Witam. Dziś spokojną jazdę zakłóciło skrzypienie niczym tarcie gumy, po drodze zajechałem na stację kontroli i od razu diagnoza dolny sworzeń. Pan diagnosta powiedział " No ja bym przejeździł zimę i dopiero, szkoda teraz zachodu", no ale czy to taka pierdoła? Zadzwoniłem do mechanika który opiekuje się moją Hanią od dawna i on powiedział że on by tego nie odkładał. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? Bo u mechanika planowo dopiero będę w lutym na rozrząd, a nie chce ryzykować zdrowia ( coś tam się naczytałem o urwanych kołach).
P.S. Trudna taka wymiana, bo mechanior powiedział mi już że ze wszystkim biorą za to gdzieś koło 120 zł, a pogrzebać sam też lubię.
Pozdrawiam.
Maciek 1991
31-10-14, 19:30
Wyobraź sobie ze jedziesz w zakręcie i puszcza Ci sworzeń . Ja bym wymieniał !!!
Jak już sworzeń skrzypi to nie ma sensu zwlekać z wymianą. Konsekwencje poniżej, co prawda to jest Accord, ale zasada taka sama ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GBv9qfFHhVk
picasso2000
01-11-14, 16:25
Jeśli chodzi o sworzeń zwrotnicy, to jeśli zaczyna hałasować to wymieniać od razu. Prawdopodobieństwo, że strzeli jest zwiększone zważywszy na to, że już hałasuje. Ani kasy nie zaoszczędzisz w ten sposób, a ryzyko jest.
U mnie sworzeń nie hałasował, ale była już pęknięta guma więc dostawał się do niego syf, a że nie jeździłem zbyt dużo to pozwoliłem sobie wymienić na wiosnę. Jednak u ciebie już są luzy.
Założyłem sworzeń firmy 555, z tego co czytałem jest to najbardziej sensowny zamiennik nie stwarzający kłopotów i stosunkowo trwały. Mechanik może ci chcieć założyć CTR, bo łatwiej go dostać w pierwszym lepszym sklepie niż 555. Ale ja po zgłębieniu tematu rekomendowałbym 555. Od razu niech ci sprawdzą stan łączników stabilizatora, tak dla zasady.
Co do wymiany, jeśli nie masz prasy to mi by się osobiście w to babrać nie chciało bo jednak pasuje mieć jakieś sensowne narzędzia i warunki by go wymienić, a nie masakrować samemu. Sworzeń to nie zatyczka do uszu tak łatwo nie wyjdzie. Byłem przy wymianie mojego sworznia więc się przyglądałem naprawie.
Dzięki za odpowiedzi, a co z tym CRT jest nie tak?
picasso2000
01-11-14, 18:32
Sporo osób pisało o gorszej jakości i trwałości. Niektórzy mieli przygody związane z szybszym wystąpieniem luzów i kolejna zabawa w wymianę. A co by jednak nie mówić, ten sworzeń jest dość newralgicznym elementem więc tutaj bym nie oszczędzał, 10-20zł w tą czy w tą. Nawet swojego znajomego mechanika pytałem to stwierdził, że o ile na początku nie miał większych zastrzeżeń do CTR tak teraz unika montażu chyba, że wyraźnie klient tego chce.
Ale wiem, że znajdzie się kilka osób, które nie odnotowały takich problemów ze sworzniami tego producenta.
Ja jednak wychodzę z założenia, że jak już wymieniać elementy zawieszenia to niech będą one dobrej jakości. Zwłaszcza takie coś jak sworzeń zwrotnicy, który "trzyma koło".
Panowie nie "CRT" tylko CTR i nie panikujcie bo to nie jest jakiś MAXGEAR, czy JAPAN LINE, co się rozlatuje w rękach, wiele osób na HAKP zakłada sworznie CTR do Accord'ów i nie ma najmniejszego problemu, a podróbki zdarzają się wszędzie zarówno CTR, jak i 555, na branży olejowej kończąc. Ja sam mam w Acco VI sworznie dolne i górne CTR, a jak wiadomo Accord jest sporo cięższy od Cifa i nie ma najmniejszego luzu, zakładałem je sam wystarczy odpowiedniej wielkości imadło i można samemu wprasować. Niektórzy czarodzieje wbijają sworznie młotem, byle tylko weszło, a później, że to nic nie warty shit bo po 1000km ma luz. U mnie CTR się sprawdził i jestem zadowolony. Elementy zawieszenia 555 to pierwsza liga, także też polecam :)
Robertos23
04-11-14, 08:56
Ja wymieniałem jeden sworzeń na CTR z 3 lata temu i póki co nic mu nie dolega, mam drugi na sprzedaż, bo myslałem, że drugi padnie albo ten długo nie wytrzyma, ale nie ma ochoty. Poza tym mam z CTR łączniki stabilizatora x3 i jedne z firmy Moog, który długo nie wytrzymał. Więc firma jest raczej dobra, ale może zlecieli na jakiości albo ktoś dopadł trefną sztukę.