PDA

Zobacz pełną wersję : skrzynia biegów -honda civic ufo rocznik 2007 silnik 1,8 -bęzyna

aszaj
26-10-14, 18:57
Problem skrzyni biegów wystąpił po przebiegu 142 000 km .Na wolnych obrotach słyszalny jest hałas który znika po wciśnięciu sprzęgła .W czasie jazdy na 1i2 biegu pojawia się hałas który znika przy większej prędkości .Wszystko wskazuje na problem z łożyskami .Opisywano już podobne objawy .Może ktoś uściśli problem ilości oleju w skrzyni .Podaje się ilość 1.6 l i 2.5 l w zależności od zastosowanego mechanizmu różnicowego .Dodam że do dolnej krawędzi otworu wlewowego wchodzi do każdej skrzyni 2.5 litra oleju . Z mojej spuściłem około 1,5 litra .Zaczynam podejrzewać że to mogło być przyczyną problemu .

aszaj
01-11-14, 11:52
Założona skrzynia biegów używana .Z powodu braku czasu i potrzeby użytkowania pojazdu naprawę wykonano w warsztacie .Mechanik poinformował że zalał 1,6 l oleju do skrzyni .Tyle wynosi w/g wykazów pojemność układu . Zaczynam przypuszczać że jest to główny powód problemu skrzyń .Niski poziom oleju będzie skutkować słabym smarowaniem łożysk wałka głównego .Umieszczone są one w górnej części skrzyni i może tam dochodzić niewystarczająca ilość oleju do smarowania .Skutkiem będzie zużycie łożysk .Postanowiłem dolać oleju do dolnej krawędzi otworu wlewowego tzn. 2 -2,5 litra .Jest to bezpieczniejsze .Jak uwidoczni się pocenie oleju na zewnątrz skrzyni to upuszczę do poziomu 2 litrów .Wydaję się to logicznym rozwiązaniem .

Silent
01-11-14, 13:02
Musiałeś od razu zakładać nowy temat? Wystarczy poszukać odpowiedniego i tam zapytać...