Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1,7 CTDI, brak ogrzewania i kilka innych zagadek

bluemoon
26-10-14, 17:43
witam
Może ktoś coś podpowie zanim jutro mechanik wmówi blondynce ze trzeba pół auta wymienić:(.

Civic Sport 1,7 CTDI 2004r. Przebieg ok. 200 tys. Od 5 lat w moich rękach.
Od zakupu w zasadzie jedyne usterki to padające żarówki i ..alternator (regenerowany już ze 3 razy).
Dziś auto po przejechaniu ok. 7km nagle straciło moc. Max obrotów 1500 i szarpiąca praca silnika. Po krótkim postoju wszystko było dobrze, przejechalam z kilometr i znow to samo:( Brak mocy, nierówna praca silnika..do tego wskazowka temp. silnika podniosla sie prawie do konca skali. Nie dziala ogrzewanie w kabinie...wieje zimnym powietrzem (auto z klimą automat).
Odstawilam auto pod dom. Ostygło przez 3 godziny. Przed chwilą zrobiłam testowo kolko tak ze 3-4 km do lekkiego nagrzania się silnika. Wszystko od strony silnika wydaje się ok. Praca silnika rowna, w pelnym zakresie obrotów. Byc moze za krotki dystans. Jedynie nadal nie działa ogrzewanie w srodku.

Pierwsza moja mysl to oczywiscie turbina przy tym przebiegu i stres co do kosztow :( Przypomniało mi sie tez ze ostatnio tankowalam na innej stacji (zawsze trzymalam sie jednej sprawdzonej stacji). Paliwo kilka gr. tansze, niby stacja firmowa..
Co sie moglo stać? Byc moze ktoś mial podobny przypadek z podonymi objawami?
Z gory dziekuje za pomoc.
Auto jest serwisowane (nie ASO) olej, filtry wymieniane, plyn w chlodnicy uzupelniany jakos latem.

DAX
27-10-14, 11:23
A sprawdzałaś po tej awarii stan płynu chłodniczego? Wygląda mi to na ubytek płynu,w dodatku ta wskazówka i brak ogrzewania.