PDA

Zobacz pełną wersję : problem z elektryką

pafels
26-10-14, 16:25
no i stało się , zachciało mi się podgrzewanych lusterek i coś zpieprzyłem, chciałem się podpiąc pod zasilanie tylnej szyby a masę podłączyć do jakiegoś kabla masowego, zasilanie brałem z kabla zielono-czarnego obok lewej nogi kierowcy (kabel grubszy niż wszystkie pozostałe) a masę wziąłem z czarnego kabelka który jest podłączony konektorem oczkowym do prawej śruby trzymającą moduł bezpieczników, efekt jest taki że lusterka nie są podgrzewane za to po przekręceniu kluczyka w pozycję II palą mi się światła stopu, po zczepieniu kabli do takiego stanu jak były przed całym zdarzeniem nic się nie poprawiło :( proszę pomóżcie

dxtomekxb
26-10-14, 21:01
Z tego ci mi sie zdaje to jezeli masz uklad kabli czarny / niebieski / zielono-zolty to niebieski to napięcie, czarny to prąd zerowy a zielono zolty to masa :D a jak masz tylko czarny i zielono zolty to czarny bedzie mial napiecie a zielono zolty masa, czesto tak jest. sprawdzałeś to próbnikiem moze?? Pozdrowienia :)

pafels
26-10-14, 21:24
ale ja żadnego żółto zielonego nie ruszałem
Edit: a prąd zerowy to nie masa? poza tym z tego co się orientuję to masa jest zazwyczaj w czarnych kablach

Bartko
27-10-14, 10:03
masa jest zazwyczaj w czarnych kablach ale nie zawsze. Masę zawsze bierzesz z karoserii. To najpewniejszy sposób.
Przejrzyj spokojne jeszcze raz, bo pewnie o czymś zapomniałeś cofając do stanu sprzed ingerencji.

czarny to prąd zerowy a zielono zolty to masa
Po pierwsze nie "prąd zerowy" tylko przewód neutralny i nie czarny tylko niebieski.
Po drugie nie "masa" tylko uziemienie- przewód ochronny.
Po trzecie taka kolorystyka jest w instalacjach 230 V prądu przemiennego.

pafels
27-10-14, 10:15
A jest mozliwosc ze cos spalilem? Wydaje mi sie ze uziemienie od podgrzewania lusterek wpialem w uziemienie od swiatel stopu ktore dziala tylko jak wcisnie sie hamulec :/

Bartko
27-10-14, 10:50
Hamulec jest sterowany przed podanie (+) na przewód zielony z białym paskiem. Ruszałeś taki?

pafels
27-10-14, 11:23
Ruszyłem tylko gruby przewód zielono czarny obok lewej stopy kierowcy i czarny kabel idący do punktu masowego który jest przlaczony do prawej śruby trzymającej moduł bezpiecznikow

Bartko
27-10-14, 11:55
A odłącz bezpiecznik nr42 (20A) i zobacz czy nadal się takie cuda dzieją.

pafels
27-10-14, 11:57
Ok odlacze :) to jest ten od swiatel stop?

Meche
27-10-14, 12:11
Sprawdz tez wszystkie bezpieczniki, no i moze czujnik stopu,

pafels
27-10-14, 12:20
A gdzie jest ten czujnik stopu? Zapomniałem dodac ze jak naciskam hamulec to zaczyna migac immobiliser

Bartko
27-10-14, 13:09
to jest ten od swiatel stop? między innymi od świateł stop

A gdzie jest ten czujnik stopu? przy pedale hamulca

Zapomniałem dodac ze jak naciskam hamulec to zaczyna migać immobiliser to na 99% jest zwarcie między (+) hamulca a (+) stacyjki w pozycji "zapłon".

Teraz musisz odszukać gdzie zwarłeś. Przejrzyj dokładnie miejsca gdzie się "dotykałeś".

pafels
27-10-14, 14:08
ok sytuacja załagodzona, chyba w nocy karasnoludki mi naprawiły bo jak przekręciłem zapłon to szystko jest ok, jest jednak problem bo nie działa ogrzewanie tylnej szyby, nie ma zasilania na kablu (chyba że źle mierzę) może to być wina bezpiecznika?

Bartko
27-10-14, 14:22
Bezpiecznik nr33 (30A).
A światełko w przycisku podgrzewania tylnej szyby się zapala jak wciśniesz? Jak nie to bezpiecznik nr 13 (7,5A), który zasila również lusterka.
Zapewne problem powróci po wymianie bezpiecznika, aż do ponownego jego przepalenia...

pafels
27-10-14, 14:41
świeci, nie mam fabrycznie podgrzewanych lusterek to ten drugi bezpiecznik u mnie bedzie?

Bartko
27-10-14, 16:19
nie mam fabrycznie podgrzewanych lusterek to ten drugi bezpiecznik u mnie bedzie?Tak, będzie, bo fabryczne podgrzewanie było na tym samym obwodzie co sterowanie lusterkami.

świeci znaczy problem powrócił po wymianie bezpiecznika?

zasilanie brałem z kabla zielono-czarnego
a ten kabel to czarny z zielonym paskiem czy zielony z czarnym paskiem?

pafels
27-10-14, 16:31
bezpiecznika nie ruszałem muszę kupić nowy żeby sprawdzić , czarny z zielonym paskiem - taki po lewej stronie od pedału sprzęgła ( jest grubszy niż wszystkie inne kable obok niego)

Bartko
27-10-14, 16:37
Zatem to raczej pewne, że taki przewód w tym miejscu to ten od ogrzewania szyby. Teraz pytanie z czym go połączyłeś?

A światełko w przycisku podgrzewania tylnej szyby się zapala jak wciśniesz?

pafels
27-10-14, 16:40
wiem że zrobiłem głupotę bo przeciąłem go w połowie i podłączyłem do tego podgrzewanie lusterek ( nie oryginalne) lampa po wciśnięciu świeci. aktualnie złączyłem kabel od ogrzewania szyby tak jak był oryginalnie jednak nadal nie działa.

Bartko
27-10-14, 17:56
A jak go złączyłeś po tym rozcięciu? Powinno być: lutowanie + koszulka termokurczliwa.
Tym przewodem idzie duża moc, więc połączenie go przez skręcenie to ryzyko pożaru.
Żadne też kostki, bo one są do jednożyłowych (takich jak w domu- w gniazdku) a nie do przewodów linek- takich jak w aucie.

Skrzynka bezpieczników pod pokrywą silnika wiesz gdzie jest?
Zajrzyj tam i sprawdź bezpiecznik nr 33.

pafels
27-10-14, 18:17
chciałem tylko sprawdzić czy zadziała bo nie mam możliwości lutowania bo mieszkanie mam na 12 piętrze i krucho z prądem :(, do skrzynki z bezpiecznikami zajrzę jutro dzięki wielkie za pomoc :)

pafels
28-10-14, 19:27
faktycznie bezpiecznik spalony teraz pytanie czy w związku z tym że montuję podgrzewanie lusterek dawać mocniejszy czy wsadzać taki jaki był?

Bartko
29-10-14, 08:32
Nigdy, ale to przenigdy nie wstawiamy większego bezpiecznika, ponieważ tracimy wtedy ochronę przewodu przed przegrzaniem na skutek za dużego prądu spowodowanego przeciążeniem.