PDA

Zobacz pełną wersję : Jakiś dobry zestawik zawieszenia, proszę doradzcie mi coś!!!

Cracus
29-06-08, 02:02
Witam :D Koledzy mam takie małe zapytanko do was apropo zawieszenia sportowego do swojej hani. Otórz to chciałbym coś sobie wstawić obnizającego ale tak zeby nie było zamocno moze coś z -30, -40 i chciałbym żeby nie było też zbyt twarde i żeby nic mi nie przycierało przy komplecie osób :D . Jeżeli coś wiecie na ten temacik to proszę napiszcie coś bo zalezy mi żeby kupić coś dobrego a kółeczka posiadam 15' z oponkami 195x50x15 ale myśle coś o 16'-17' żeby lepiej furacz sie prezentował :D:D:p Więć proszę jak możecie to mi doradzcie za co z góry wielkie dzięki! Pozdrosy

pawelcvc
29-06-08, 02:37
Ja śmigam na KONI KIT 1130 i jest rewela, zakres regulacji zawieszenia od -35mm do ok. -75mm... chcesz miękko - rozkręcasz i śmigasz jak na serii ,chcesz twardo skręcasz i masz gokarta.Zestaw jest naprawdę fajny i cena tez jest do przyjęcia.
pozdro

Cracus
29-06-08, 13:05
Kolego "pawelcvc" a powiedz mi czy jak masz teraz tak mocno obniżone autko na tym zestawie Koni 1130 -75/-60 to na tych swoich felach 16' i oponkach 195x45 nie przyciera Ci zadne z kółeczek podczas jazdy, i czy w komplecie ludzi też nic Ci nie przyciera?? Bo słyszałem że czasmi w obnizonej furce obcieraja tylne kółeczka przy komplecie osób.. Tak ogolnie to fajniutko furacza sobie zrobiłeś :D:D fajnie się prezentuje na foteczkach :) A powiedz mi jeszcze gdzie kupiłeś ten zestaw Koni 1130 i jaka jest za to cena, można gdzies w miare dobrze go kupić i ile masz na to gwarancji?? Jak możesz to napisz mi jeszcze jak się reguluje wysokośc-czy w miare łatwo i szybko to idzie, bo gdzies tam wyczytałem ze w przodzie jest łatwo wyregulować ale za to w tyle troszke inaczej, i jak to z tym jest według Ciebie?? A gdzie kupiłeś te swoje fele 16' , z neta?? Pozdro :D:)

pawelcvc
29-06-08, 14:12
Jechałem z 5 osobami na pokładzie i nie było najmniejszego problemu , przy doborze odpowiedniego ET felgi nic nie będzie obcierać nawet przy dużym załadunku, przy codziennej jeździe też nie mam żadnych problemów tylko wolniej podjeżdżam pod krawężniki.
Zestaw kupowałem i montowałem w firmie JOCAR gwarancja 24 miesiące ,regulacja siły tłumienia jest banalnie prosta gorzej jest z regulowaniem wysokości ponieważ trzeba demontować amortyzatory (osobiście jeszcze nie regulowałem wysokości ponieważ podczas kupna mówiłem że chce jak najniżej :D)
We wszystkich sklepach ceny oscylują w tych samych granicach - ok 2 tys.

Cracus
29-06-08, 22:00
Acha no to super "pawelcvc" jak Ci nic nie obcierało :D A z ta regulacja to mówisz ze taka kicha jest, że jak bede chciał po obnizeniu podnieśc furke troche wyzej to co, bede musiał koniecznie te amorki demontować.. a dlaczego tak , nie wiesz i skąd się o tym dowiedziałeś że tak trzeba robić?? A powiedz mi Ty przy tych felach 16' to jakie masz ET? Kurcze bo ja nie wiem jakie ja mam ET przy tych swoich, nie wiesz czy można to jakoś sprawdzić przez jakieś oznaczenie na felgach?? Siła tłumienia a wysokośc to jakaś różnica?? A nie tłumaczy się tego tak że im wyzej stoi fura tym lepsze jest tłumienie a im nizej to gorsze jest tłumienie poprzez co bardziej czuć koleiny i tą twardość tego zawieszenia/mniejszy komfort , czy może na odwrót?? :):):D

Jeżeli ktoś z forumowiczów i maniaków hondki :D:P wie coś na temat dobrego sportowego zawieszenia :D:D to proszę was dodajcie jakieś swoje opinie bo potrzebuje wymienić stare na nowe bo już się kiepsko śmiga a nie mam konkretnej opcji!!!! I jeżeli wiecie cos więcej o tym zestawie KONI 1130 to napiszcie coś, czy jest dobry zestawik i czy warto go łyknąć aa i podajcie jakieś namiary gdzie mozna to zakupić np: jakieś stronki internetowych sklepów itp... Tymczasem dziękóweczka!! Bajos :D:)

pawelcvc
30-06-08, 11:06
Zestaw Koni 1130 nie jest gwintowanym zawieszeniem z płynną regulacją wyskości , sprzężyny w tym zestawie nie są podpierane na pierścieniach kontrujących ,jak to ma miejsce w zawieszeniu gwintowanym.
W Koni sprężyna opiera się też na piersiecniu w tym że pierscień jest umieszczony we frezie na amortyzatorze , takich frezów masz - z przodu 2 z tyłu 3 (lub na odwrót - nie pamiętam dokładnie) umieszczenie pierścienia w odpowiednim frezie odpowiada za obniżenie auta w zarkesie -35 do -75 .Żeby regulowac obniżenie auta trzeba przesunąć pierscien na odpowiedni frez co wiąże się z demontażem sprężyn ,a co wiąże się z demontażem amortyzatorów.
Regulacja wyskości a regulacją tłumienia amortyzatora to zupełnie dwie różne rzeczy.Regulując tłumienie ,ustawiasz długość skoku amortyzatora.Im skok dłuższy tym zawiesznie lepiej "wybiera" nierówności ,im krótszy tym tłumienie jest mniejsze co wpływa znacznie na komfort jazdy.Wjechanie w dziurę na krótszym skoku wiąże nie z przekazaniem większej ilości drgań na twardsze elementy zaiweszenia oraz na karoserie.
ET felgi powinno zawierać się między 38 a 45 z naciskiem na 45 ,ET felgi jest zazwyczaj wybijane na pałszczyźnie montażowej felgi - jest odrębny temat dot. felg gdzie masz wszystko napisane.
Odnośnie Koni 1130 tez był obszerny temat ,gdzie było dużo wypowiedzi użytkowników.
pozdro

alexik
30-06-08, 13:00
polecanym zawiasem jest takze eibach pro-kit + b6 / b8 :)

Cracus
30-06-08, 16:05
Kolego "pawelcvc" a masz może jakąs fotke tego zestawu Koni, a dokładniej to chciałbym zerknąc z bliska jak te springi są mocowane do tych amorków i chciałbym też zerknąc na te pierścienie o których mi tu pisałeś te które sie mocuje w tym frezie. Bo ja tam znalazłem jakąs fotke na necie ale nie jestem wstanie dokładnie zlookać o co tam chodzi z tymi amorkami bo to tylko taka fotka zrobiona do sprzedaży. A pisałes jeszcze że niby z przodu sa 2 a z tyłu 3 frezy lub na odwrót(chodzi o przód i tył auta tak??) i apropo tego jężeli bede chciał obniżyć furke na daną wysokośc w skali tej co wymieniłeś od -30 do -75 na np: -30/-40 to po czym bede widział na ile ją obnizyłem jezeli umieszcze piersćien w jednym z tych 2/3 frezów?? Sa tam przy tych frezach jakies oznaczenia- że np: pierwszy otwór to np: -30 drugi tam np: -50 a trzeci załózmy te -75 ?? A te tłumienie to nie zmniejsza/zwiększa się jakos od góry tego amortyzatora, czy jak to sie tam robi w tym zestawie 1130?? Sorki ziomuś :D:D że zadaje tyle pytań ale spieszy mi sie troche z kupnem nowego zawieszenie i niechciałbym wtopic kaski w byle co i dlatego chce wiedziec jak sprawa wygląda po to żebym nie miał niepotrzebnych pózniej kłopotów z ustawieniem amorków i wsyokości jak bym miał juz łyknąc ten zestaw. A tak pozatym to ile trwał u Ciebie montaż tej zawiechy?? To czyli jęzeli mechanik mi załozy amorki i mi sie nie spodoba wysokośc i bede chciał jeszcze troche niżej to spowrotem musi wszystko wyciągac i na nowo rzeżbić do furacza... :D:D to prze....*****a z leksza sprawa z tym ustawianiem :/

Czy jest ktos jeszcze na forum z kolegów kórzy mają w swojej Hani ten zestaw sportowy Koni 1130 i mógłby cos dopisąc o nim???? :D:D:D PLEAS!!! :)

Kolego "alexik" ten zestawik Pro-kit Eibach to tez niezle kosztuje, prawie 3tyś :D:D:D Tyle to troszke zadużo jak na moje mozliwości hee:D:P

A gdzie najlepiej byłoby zamontować do furki taki zestawik sportowy-chodzi mi tu o mechanika- W jakims konkretnym autoryzowanym serwisie obsługi czy może wbić z tym do zwykłego ale z tych lepszych mechaników?? :D Ja jestem z województwa łódzkiego dokładnie z Wieruszowa :P wie ktoś gdzie w tych moich okolicach jest cos takiego dobrego z servisów obsługi mechaniki pojazdowej??? :)

Koledzy gdzies tam wyczytałem że podobno przy obnizonym zawieszeniu jest porawdopodobienstwo szybkiej ścieralności opon od srodka poprzez to że furka nisko stoi i jakiegos tam kąta pochylenia w kołach nie ma--prawda to jest czy co?? I cos tam jeszcze wyczytałem że żeby zredukować tą scieralnośc opon poprzez ustawienie kąta pochylenia koła trzeba wymienić przednie górne wachacze które posiadaja w sobie możliwośc regulacji kontów pochylenia-- ile jest w tym prawdy co napisałem??? Jeżeli wie ktoś cos na ten temat to prosze o opinie!! Pozdrawiam :)

pawelcvc
02-07-08, 00:08
Jeżeli chodzi o regulowane wahacze to jest to prawda, przy większej glebie przydało by się taki kit zamontować coby nie zmieniać opon na każdy sezon.Jeżeli chciałbyś poprzestać na obniżeniu rzędu -35 mm to można sobie taki zabieg odpuścić ponieważ koło zbyt mocno nie będzie uciekać w negatyw.
Jak miałbyś oddawać auto do montażu zawiechy to najlepiej oddać do osób znających temat ... ja oddając swoje auto zostałem poinformowany o wszystkim ,z czym mogą wystąpić problemy i jakie koszta z tymi problemami będą się wiązać.
Wymiana zawiechy trwała cały dzień ... problem z zapieczonymi śrubami na tylnych wahaczach.

Cracus
02-07-08, 15:47
( Do "pawelcvc" )
Aha no to czyli tych regulowanych wahaczy nie bede potrzebował jeżeli tylko zglebuje furacza na -35 , no to luzno :D bo mi tylko chodzi o to zeby delikatnie zglebować i nadać troszke lepszego wyglądu i mieć troszke zachowanego komfortu :D:D "DO OSÓB ZNAJĄCYCH TEMAT"- tzn..?? Co miałes na mysli?? No jakbym oddał furke do takiego lepszego mechanika to zle będzie, chyba lepiej niz do jakiegos grzebka no nie??:) A o jakich problemach konkretnie zostałes poinformowany, chodzi o to co może się stac poprzez obnizenie mocno furki tak?? Jak możesz to napisz o co chodziło z tym poinformowaniem Cie przez mechaników.. Bo z tego co pamietam to Ty dosyc mocno furacza zglebowałeś :D:P I jak Ci sie śmiga, bardzo jess twardo i czuć mocno dziury i nierówności na drogach?? :) A powiedz mi jeszcze kolego ile Cie kosztowała wymiana zawieszenia na NOWE-chodzi mi o koszty u mechanika ??? Pozdro

alexik
03-07-08, 16:26
Kolego "Cracus" - springi pro-kit to chyba z 600pln + Bilstein B6 1400PLN razem 2000PLN, do 3000PLN jeszcze daleko :D osobiście dobiero zaczalem "przygode" z b6+prokit... ale musze powiedziec ze jest super. nie mam porownania do KONI wiec w tym temacie sie nie wypowiadam. jezeli mechanik to polecam checkera jest z PO. (nie wiem gdzie jest wieruszów) :). Checker pozdro Ziom!! !

Cracus
03-07-08, 19:31
Kolego "Cracus" - springi pro-kit to chyba z 600pln + Bilstein B6 1400PLN razem 2000PLN, do 3000PLN jeszcze daleko :D osobiście dobiero zaczalem "przygode" z b6+prokit... ale musze powiedziec ze jest super. nie mam porownania do KONI wiec w tym temacie sie nie wypowiadam. jezeli mechanik to polecam checkera jest z PO. (nie wiem gdzie jest wieruszów) :). Checker pozdro Ziom!! !

Springi pro-kit ale z jakiej firmy miałeś na myśli ?? Ogolnie to chyba łykne zestawik Koni kit sport 1130 tez 2000PLN z czyms tam kosztuje :) Co o tym myslicie, warto kupic ten zestawik? Chodzi mi o obniżenie tak na -30 albo -35 :D

alexik
06-07-08, 12:33
Springi pro-kit ale z jakiej firmy miałeś na myśli ?? Ogolnie to chyba łykne zestawik Koni kit sport 1130 tez 2000PLN z czyms tam kosztuje :) Co o tym myslicie, warto kupic ten zestawik? Chodzi mi o obniżenie tak na -30 albo -35 :D

w dziale sprzedam wisza springi Eibach pro kit za 400PLN + Bilsteiny b6 ok 1400 MTS24 i masz caly setup :D

pozdrawiam