Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przełożenie gazu

luksmil44
24-10-14, 20:02
Witam,

Mam pytanie do was chłopaki/ dziewczyny :D jeżeli są.
Czy orientuje się ktoś bo zmieniam auto i przekładam z mojej skasowanej hanki instalacje gazowa 4 gen. STAG.
Teoretycznie da się przełożyć nawet do określonej tam większej mocy.. ale w praktyce, nie ma bata załatwić papierów na homologacje by Ci potem urząd wydział komunikacji puścił w dowód i nie było przypału z psami...
Orientuje się może ktoś bardziej w tym temacie?
Pytam o jakieś warsztaty firmy lub prywatnych ludzi na fuchę, którzy mogą takie coś zrobić - oczywiście wszystko było jak należy a nie wezmą kase a potem przypał.
Jak wy to widzicie? hmm
Pozdrawiam

ma1ster
25-10-14, 19:40
Z przekładaniem wszystkiego nie ma problemu... problem jest jedynie z butlą, która wedle przepisów nie może być zdemontowania z jednego samochodu i zamontowana w drugim o innym numerze VIN... Ale wiem z doświadczenia, że wielokrotnie taka operacja przechodziła w wydziałach komunikacji, a ludzie jeżdżą dalej...

Warto się zastanowić, czy opłaca się mieć problemy z powodu ceny 300zł, bo tyle kosztuje przeciętnie zbiornik...
Dodatkowo będzie ona miał ważność 10 lat, a nie jak montowany używany mniej...

Piterson
25-10-14, 19:58
montaż instalacji to koszt ok 400zł + musisz mieć fakturę za montaż z zakładu bo bez tego nie wbijesz gazu w dowód.

luksmil44
26-10-14, 11:35
o kurcze :D myślałem, że taka zabawa wychodzi taniej.
Gosciu, w którym zakładałem instalacje powiedział, że taka opreacja nie przejdzie. Zaden szanujący sie warsztat nie przepusci w papierach..
ale tyle ludzi jezdzi i znam z doswiadczenia tylko gdzie takie cos mozna zalatwic?
Ma1ster co rozumiesz ? "Ale wiem z doświadczenia, że wielokrotnie taka operacja przechodziła w wydziałach komunikacji, a ludzie jeżdżą dalej..."
czyli, że ludzie szli wbijac w nowe auto starą instalacje??
Nie trzeba miec papierow na nowa homolgacje?? (moja butla wazna do 2022 )

Czyli teoretycznie musze zapłacić (130zł) bo tyle mi koleś wziął za ściągniecie gazu + 400 montaż + ewnetualnie butla nowa bo tylko na nią przepisy nie pozwalają zarejestrować w wydziale komunikacji?
czyli reausumując cala zabawa warta ok 800-1000zl....
wiecej niz sie wydaje... ale mniej niz 2600 tyle co zakladalem ...
Dzięki chłopaki za odpowiedź.