PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wszystkimi głośnikami

jacusb
28-06-08, 21:48
Witam, mam taki problem, że nagle przestały grać wszystkie głośniki. Niestety na chwilę (5s) radio było włączone na max i po tej chwili przestały grać wszystkie na raz. Czy jest jakiś bezpiecznki który mógłby się przepalić, czy spaliły się głośniki lub kable? Czy mogły się spalić wszystkie na raz? Co z tym fantem zrobić?

javor
30-06-08, 09:04
napewno nie spaliły ci się kable ani wszystkie głośniki na raz, jeżeli masz samo radio bez wzmacniacza i nadal świeci tylko niegra to spaliłeś w nim wzmacniacz :) gratulacje

piter123
05-07-08, 19:49
potwierdzam, jezeli to jest starsze radio do końcówa poleciała :) a nowsze robiły tak ze odłanczały się, a jak ostygły grały znowuc ale to niewszystkie, możliwe jest też że któryś z kabli głośnikowych dotyka masy no ale fakt jest taki że końcowa mocy poszła

jacusb
05-07-08, 21:35
Miałem radio bez wzmacniacza. Dzisiaj podpiąłem inne radio i też nie grało. Panel się świecił normalnie (tak jak w moim) ale nie było dźwięku. Więc musiało się coś zepsuć poza radiem. Co to może być?

piter123
06-07-08, 22:48
sprawdz miernikiem kable głośnikowe, na kazdym glośniku powinno pokazać 4 ohmy, jak pokaze zwarcie to któryś kabel dotyka do masy i to jest najbadziej prawdopodobne

ppm702
07-07-08, 14:06
jak podpiąłeś innne radio to jest szansa, że w nim też zjarałeś końcówkę mocy... :(

jacusb
07-07-08, 21:07
jak podpiąłeś innne radio to jest szansa, że w nim też zjarałeś końcówkę mocy... :(

Po teście radio, którym sprawdzałem swoją instalację w samochodzie w którym było pierwotnie działało ok. Mojego tam niestety nie podpiąłem bo nie miałem kostki.

ppm702
08-07-08, 11:09
sprawdź miernikiem zwarcie kabli głośnikowych do masy samochodu i zwarcia pomiędzy "plusem i minusem" w kablach głośnikowych.

jacusb
10-07-08, 22:34
Rozwiązałem problem. Okazało się, że był problem z kablami jednego z głośników. Co ciekawe wystarczyło je wypiąć i wpiąć jeszcze raz. Sprawdzałem wcześniej miernikiem i wskazywał 3,5 ohma.

Dzięki za podpowiedzi.