PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączenie CB

froscio
24-10-14, 13:08
Witam, mało co na forum potrafię wynaleźć a więc zakładam nowy temat.Posiadam V gen i chciałbym podpiąć CB bezpośrednio w skrzynkę bezpieczników . Chce wykorzystać piny o stałym 12V , są one zabezpieczone dodatkowo bezpiecznikami ? czy i tak będę musiał zastosować bezpiecznik na przewodzie "+". Czy lepszym i pewniejszym rozwiązaniem będzie podpięcie go bezpośrednio do akumulatora ?. Pozdrawiam.

gorky
24-10-14, 14:29
Lepiej podpiąć do akumulatora - nie ze względu na bezpieczeństwo, ale dlatego że będzie Ci mniej szumiało.

Ja w 5d mam podpięte pod akumulator i i tak słyszę świst alternatora i silniczki od szyb i wycieraczek, ale jest znacznie lepiej niż kiedy miałem podpięte za skrzynką z bezpiecznikami.

Na przewodzie zasilającym musisz zamontowac sobie bezpiecznik - np w takiej oprawce:
http://www.sklep.monster.pl/OPR-BEZP-UNIVAL-Z-KABLEM-SZCZELNE(4,36705,22138).aspx

woocasch
24-10-14, 14:54
dokładnie jak kolega wyżej pisze - mam tak u siebie i działa :p

BartekGib
24-10-14, 14:56
Jak przedmówcy - grubszy porządny kabel i porządne łączenie pod aku. Raz że przez bezpieczniki będziesz miał więcej śmieci na radiu + spadek napięcia i spadek mocy nadawczej radia.

Under
27-10-14, 21:07
Warto jeszcze dodać przekaźnik, z cewką zasilaną ze stacyjki ;)
Wtedy mamy zasilanie bezpośrednio z aku, a CB włącza się po stacyjce.