Zobacz pełną wersję : co do turba
siema mam turbo, intercooler kolektor wydechowy i downpipe wiem ze trzeba blowoff rurki złączki smarowanie chłodzenie... Co dokładnie streruje turbiną ciśnieniem doładowania ?? co jeszcze potrzebuję??? nie mam westgate i nie wiem, dobiera się to jakoś do ciśnienia doładowania czy do modelu turbiny??? Liczę na pomoc,pozdrawiam
Jakie masz turbo ile chcesz pompowac jaki masz silnik
Turbo garrett t2\airesearch m10 chce pompować 0.4 bara ewentualnie 0.6 w późniejszym czasie gdybym wkładał inny motor
Jest tyle tematów gdzie są opisane uturbione różne silniki. Przeważnie na 1 stronie masz specyfikacje. Czy tak trudno poczytać?
wwljohn przeglądałem dużo takich tematów. Nikt nie opisuje szczegółowych specyfikacji takich jak zakres west gate albo bov tylko marka , nie ma też nic konkretnie opisane co czym dokładnie steruje tylko ogólnie ... Nie chcesz pomóc to nie pisz...
BOV nie ma zakresów. Inaczej mówiąc BlOW OFF VALVE (properfekt polecam)
Wastegate (replika tial MSV 38mm do softa z oryginalną membraną i sprężyną TIALa, ew jak Cie stać oryginał Tial MSV) steruje ciśnieniem doładowania. Możesz mieć zintegrowany ze sprężarką a co za tym idzie wartość będzie rosła wraz ze skracaniem drążka wychodzącego z tak zwanej gruszki, albo zewnętrzny na kolektorze wydechowym, gdzie wartość doładowania będzie sterowana wartością sprężyny zastosowanej w WG. Im twardsza tym będziesz miał wyższe ciśnienie doładowania. Sprężyny są oznakowane i wartości doładowań podaje producent. Nie stosuj żadnych boost controlerów chyba, że EBC (electronic boost controler).
Aha dzieki za info , a w moim garrett t2 jest chyba zintegrowany ( widać taką przepustnicę na dzwigienkę) tylko że go nie ma i nie wiem teraz jaki do tego bedzie pasował , czy muszę kupić taki jaki był oryginalnie czy tylko żeby pasował i sprężynę dobrać?
Ta przepustnica na dźwigienkę to właśnie przesłona do regulacji ilości spalin przez WG fabrycznego sprężarki. jeśli nie masz musisz kupić najlepiej taki, jaki był, lecz fabryczne WG są stosunkowo wolne i mało precyzyjne. Proponuję zaspawać tą przesłonkę w pozycji zamkniętej i zastosować zewnętrzny WG.