PDA

Zobacz pełną wersję : Civic V ,eg4

Gralka
23-10-14, 20:36
Witam ,kupiłem Honde Civic V generacje z silnikiem 1.5 bodajże D15B2 i pojawiło się duużo problemów
Po pierwsze to silnik na niskich obrotach chodzi na 3 garach ,lub przerywa/wolno się wkręca aż minie koło 2 tys-2,5 tys obrotów i dostaje mocy
Świece wymieniłem kable wymieniłem palec rozdzielacza wydaje się w porządku , kopułka jest pęknięta chyba ale to w miejscu gdzie wkręcam śrubę , na krawędzi czy to może powodować problem ?
Między silnikiem a głowicą ,na łączeniu jest mokro od oleju czy to ma duże znaczenie ? prócz tego silnik jeździ ,płynu chłodzącego nie bierze i kopci tylko na bardzo wysokich obrotach :)
Drugi problem to jest to ,że kierownica nie odbija ,tak jak skręcę tak zostanie ,dodam ,że mam luzy na wahaczach dosyć spore .

BTW samochód powinien mieć 201 tys km
Z góry dziękuje za uwagę i pozdrawiam

Gralka
01-11-14, 17:01
refresh

GizY
01-11-14, 17:11
moja zaczela chodzic na 3 jak uszczelka pod glowica odmowila posluszenstwa:D co do mula to ja mialem taka przypadlosc w d15b7 ze szarpala i nie wkrecala sie na obroty ( chyba ze depnelo sie gaz w podloge to rozpedzala sie) i dopiero wszystko ustawalo po przekroczeniu 4 tys rpm winna wtedy byla lambda,,

Gralka
01-11-14, 17:51
nie wiem jak z tą uszczelką ,bo na zimnym chodzi dobrze ładnie , tylko jak się nagrzeje to chodzi na 3 cylindrach

Gralka
02-11-14, 21:10
teraz sprawdziłem błąd 16 czyli uszkodzony obwód wtryskiwacza ,polutowałem przekaźnik ale chyba nic nie dało a on był dobry więc te luty tylko poprawiłem , jutro zmienie filtr paliwa
C to może być ? dodam ,że zauważyłem biały osad pod korkiem oleju , i kopci na niebiesko przy większych obrotach i to ładnie

Ivorek
02-11-14, 22:06
Uszczelka pod głowicą chyba. Ile płynu chłodniczego masz w zbiorniku? Jak sie zagrzeje to nie rośnie poziom w zbiorniku?

piotreek23
03-11-14, 09:54
Jak jest masło to na 99% UPG. Reszta objawów też się zgadza..

Gralka
03-11-14, 13:59
w zbiorniczku teraz sprawdziłem nie mam nic ,ale samochód się nie grzeje
a tak przy okazji obrabiania głowicy ,ile bezpiecznie splanowac by spalanie i wytrzymałośc za bardzo się nie zmieniły ?
można się bawic dodatkowo w szlifowanie kanałów itp ?

GizY
04-11-14, 18:46
wszystko mozna;] splanuj tak zeby ja wyrownac;] nie mniej nie wiecej;] hmm skoro niebieski dymek plus maslo to tak jak goscie wyzej pisza uszczelka.. ogarnij wtryski, zmien filtr paliwa, jak Ci sie chce to wyczysc bak i tankuj tylko dobrej jakosci paliwo..

Gralka
05-11-14, 14:52
ok dzięki panowie , w przyszłym tygodniu zrobię głowicę
a jeszcze pytanie jedno
Można do skrzyni wlac olej Shell 75W90 api gl 4 chyba syntetyczny ?

kubson012
05-11-14, 15:18
Zastepczo zamiast MTFa mozesz wlac zwykly dobry 10w40 nie wiem jak takie wynalazki.

Gralka
05-11-14, 15:29
zwykły 10w40 do silników ? np.Mobil 1 ?

GizY
05-11-14, 17:32
szczerze mowiac to nie polecam 10w40.. niby z biegami problemu nie mam, tylko slychac lozyska.. fakt delikatnie szumialy ale teraz juz jest gorzej.. ale rozsypac sie nie rozsypala, biegi wchodza ok;] sprawdz zalecane wartosci oleju do skrzyn biegow hondy, i kup olej z takimi samymi parametrami.. {cos tanszego skoro nie chcesz mtf-a}

Gralka
05-11-14, 20:41
ok dzięki kupię jednak mtf
A czemu moja skrzynia biegów dziwnie "chrobocze" po puszczeniu sprzęgła ?>

GizY
05-11-14, 21:11
lozyska se koncza;] ale na takich szumiacych i tak mozna dlugo pojezdzic:D wiem po sobie:D