PDA

Zobacz pełną wersję : Mała czarna ma problem...



polkar
16-11-04, 20:43
Nie mogę odpalić auta, niby kręci ale nie może zaskoczyć. W czym rzecz, co jej dolega? Kable, aparat? Paluch w aparacie był wymieniany niedawno, świece też, kable wymienie jutro... Co to kurna może być?





Hondą się jezdzi pewnie, lanosem cicho i miękko... :lol: :lol: :lol:

LIO
16-11-04, 20:55
malo danych, zeby pomóc na odleglosc. Mozesz sprawdzic iskre na poszczególnych kablach, wyciagasz po kolei, najpierw jeden kabel i przytykasz np do dekla, a druga osoba kreci rozrusznikiem, jak zaobserwujesz iskre na tej mini przerwie miedzy kablem, a deklem glowicy, to OK. I tak z pozostalymi. Jak nie ma na któryms, to albo przewód, albo w aparacie kopulka, albo palec.
Problem inny to paliwko. Slychac pompe? dochodzi paliwo ? Moze krecic, miec iskre, ale nie miec co zapalic....
Ale to tylko gdybanie.

nowy125
16-11-04, 20:57
siem ziom. moze być od chu.. przyczyn:
-świece
-kable
-pompa
-...itd (cewki , kondensatory) żal literek by wymieniać :)

a check ci gaśnie?

sugeruję aby zajrzał fachowiec

LIO
16-11-04, 20:59
zaden fachowiec, my sobie bez nich radzimy w takich sytuacjach :D
no chyba ze to wszystko wina gazu, to wtedy tak tylko do instalatora.....

mufaz
16-11-04, 21:01
Mialem taki sam przypadek,czy nie masz iskry na swiecach?jezeli tak to aparat zaplonowy,umnie odkrecila sie srubka trzymajaca palec,i poszla w obieg.W twoim przypadku moz to byc np:cewka albo reg.napiecia-bardzo drogi.

nowy125
16-11-04, 21:02
pewno , że se "radzimy" ale "niepali a kręci" to ciut mało danych. jedno jest pewne rozrusznik jest ok :) aha akulminator też ;)

Rikoo
16-11-04, 21:40
Moze byc modul Fifer mial to ostatnio

Tomo
16-11-04, 22:05
moze sie immo zawiesil

badyl
16-11-04, 22:07
Zdejmij 1 fajke ze swiecy,włóz w nia jakas stara swiece i zakrec rozrusznikiem-bedzie iskra (prad jest)-jedno z głowy.potem posłuchaj czy pompa pracuje i czy podaje paliwo(mozna zdiac przewód z listwy i sprawdzic czy jest tam bezyna)jak jest paliwo to trzeba szukac gdzies indziej przyczyny.

Gr00bY
16-11-04, 22:53
Najpierw sprawdź czy jest prąd na cewce. Potem czy jest na świecy. A potem sprawdź czy jest paliwo. Więcej możliwości niewidze, chyba, że masz mysze w dolocie i zabrakło powietrza :wink:

rem36
17-11-04, 00:17
Chyba lepiej z drugiej strony zaczac i sprawdzac od siwec bo poco sobie pracy dodawać. Jesli to nie iskra to zrob tak jak mowi badly i sprawdź sprawe z paliwem, jesli wszystko bedzie okej to zostaja jeszcze albo wtryskiwacze albo bark kompresji, ktora to jednak sama z siebie nie powinna znikac:)

Wielki
17-11-04, 00:35
ja tak mialem ostatnio i okazal sie modul nie bylo pradu na cewce koszt
uzywki ok. 350zl
oby to byly swiece
;)

mighty
17-11-04, 01:43
Polkar - ja mam to samo. auto kręci tak jakby chcialo a nie moglo. najlepsze jest to, ze mechanik przebadal go pod wzgledem mechanicznym i elektrycznym i wszystko jest dobrze! pewnie bede zmuszony jechac do ASO...

przemir
17-11-04, 09:19
wszystko w mniejszy czy wiekszy sposob zostalo powiedziane ja tylko dodam ze tez to mialem i pomogla dopiero wymina ECU :cry:

polkar
17-11-04, 15:30
siem ziom. moze być od chu.. przyczyn:
-świece
-kable
-pompa
-...itd (cewki , kondensatory) żal literek by wymieniać :)

a check ci gaśnie?

sugeruję aby zajrzał fachowiec


Check gaśnie, pompa raczej podaje paliwo, świece wymienione wiosną.
Byłem teraz w pracy, zaraz jadę do domu i będe grzebał, wymienię kable, rozbiorę aparat, odłącze akumlator (znajomy mówił, by go odłączyć na parę minut i spróbować ponownie).
Wieczorem coś napiszę.

LIO
17-11-04, 15:58
badyl i GrOObY, nie wysililiscie sie za bardzo, wszystko juz napisalem wczesniej, rem36 zreszta tez nie ( o swiecach celowo nie pisalem, bo napisal ze wymienil).
polkar, ktos ci polecil zebys odlaczyl akumulator, zapewne w celu skasowania ECU, wiec lepiej chyba wyjac bezpiecznik BackUp, gdyz tak jak wspomniano moze komp sie zwiesil.

polkar
17-11-04, 16:10
akumulator już mam słaby, chyba trzeba będzie zapożyczyć z lanosa... :grin:
Za chwilę sie za to biorę.

Gr00bY
17-11-04, 17:33
Sorry LIO, ale nie czytałem co napisałeś. Teraz gdy się poprawiłęm fucktycznie wygląda na to, że skopiowałem Twoją wypowiedź :lol: :wink:

ARTX
17-11-04, 18:16
Sorry LIO, ale nie czytałem co napisałeś.
wiec jesli odpowiada sie w danym poscie to czyta sie wszystkie posty :!:


Teraz gdy się poprawiłęm fucktycznie wygląda na to, że skopiowałem Twoją wypowiedź
i to sa wlasnie skutki :wink:

polkar
17-11-04, 19:17
Kable wymienione, komp zresetowany, no i nic :evil: :evil: :evil: :evil:
Nie odpaliła :cry: :cry: :cry: :cry:
Sprawdzałem, czy jest prąd - niestety nie ma...
Dzwoniłem do znajomego i mówi, że to może być aparat zapłonowy, ale niekoniecznie.
Jutro rano holuję ją na warsztat.

LIO
17-11-04, 19:26
Cewka :!:

Gr00bY
17-11-04, 19:26
ARTX - "geju" nie ucz ojca dzieci robić. Od 6 lat jestem moderatorem forum.tweak.pl, a od niecałego roku adminem f.t.pl :wink:


Ale sprawdziłeś czy jest iskra czy nie? Bo bez tego to możemy gdybać przez całą zime :roll:

polkar
17-11-04, 20:04
Nie ma iskry

mighty
17-11-04, 20:47
u mnie sie okazalo ze aparat zaplonowy walnął.

Wielki
18-11-04, 00:27
polkar jesli to jest cewka zaplonowa ta mam taka do b16a1
sprawdz czy pasuje do a2 bo kupilem ja miesiac temu w intercarsie
za 160 zl gdy mi hondzia padla(te same objawy co u ciebie)wkladalem do swojego i nic co sie okazalo modulem wiec mam taka jesli bys chcial to za 100zl bym odsprzedal

sc0rpion
18-11-04, 07:15
jezeli kreci i ma ochote zalapac to stawiam na wode w aparacie zaplonowym szczegolnie jak auto trzymasz na dworze lub zimnym garazu

byla teraz duza roznica temperatur noc/dzien a auto stalo na dworze, musialem osuszyc aparat i to pomoglo

polkar
18-11-04, 10:45
Nie ma ochoty zakręcić :evil: :evil:
a co do tej cewki, to jeszcze nie wiem, za godzinę jadę do mechanika, ma dzisiaj coś sprawdzić, jutro będę wiedział co i jak.
-------------------------------------------------------------
Mechanik powiedział: Sama cewka, albo cewka i moduł
Mogę kupić cały aparat zapłonowy, albo poszczególne części. Ile cały aparat używany kosztuje? Może ktoś ma?

Vassago
19-11-04, 14:05
klasyk w hondach... najczesciej pada cewka albo moduł. Najlepiej dorwac pojedynczo bo za caly aparat krzycza straszne pieniadze. Cewki we wszystkich modelach sa takie same...

polkar
19-11-04, 14:23
a cewka będzie pasować od B16A1???

LIO
19-11-04, 16:26
a cewka będzie pasować od B16A1???
bedzie, tak jak napisal Vass pasuja od najrózniejszych cifów zazwyczaj. Vass bral chyba od D16.
I faktycznie to standard juz w cifach, maja trefne te aparaty zaplonowe, jak nie urok, to sr***ka ;)

polkar
19-11-04, 19:05
Dzięki wszystkim, miejmy nadzieję, że cewka będzie pasować.