Zobacz pełną wersję : Żarówki H4
nowackialex
22-10-14, 14:04
Witam,
Nie znalazłem świeżego tematu odnośnie żarówek H4. Idzie zima, więc chciałem zmienić stare, wysłużone Tungsramy na coś lepszego.
Auto: ej9, żarówka H4. Użytkowanie auta mieszane, czasami trasa, ale więcej miasto.
Czego tak na prawdę poszukuje: żarówki, która da więcej światła niż "zwykła", stad 2 opcje: Philips X-treme Vision i OSRAM Night Breaker.
Zdaje sobie sprawę, ze taki typ żarówki ma krótszą żywotność, ale mi jednak zależy na lepszej widoczności.
Jakie macie doświadczenia z żarówkami tego typu?
Tungsram Megalight Ultra +90 albo +120. Jedna jedyna odpowiedź.
Mam OEM Valeo w mojej EJ9 w stanie idealnym. ONB Unlimited dawały tyle samo światła ale gorszej barwy aniżeli Tungsram. Philipsy wziąłem na spróbowanie i szału nie robiły pod względem ani barwy ani ilości światła. ONB zrobiły sobie markę a tak naprawdę te żarówki są ładne z wyglądu a parametry mają całkiem podobne do innych żarówek. Philips to ta sama bajka co Osram - dobra marka, tasowanie się nad marketingiem a głównie mierna wytrzymałość.
Tungsram Megalight Ultra +90 % albo +120 %. Tanie, najwięcej światła, optymalna barwa, duża wytrzymałość. Zdecydowanie większa niżeli np. Philips. Jedyna odpowiedź dla mnie. A w poprzedniej EJ2 i w aktualnej EJ9 z racji na fanaberię przerabiałem już chyba większość topowych żarówek także mogę się sporo na ten temat wypowiedzieć :)
Podstawa - jeżeli zależy Ci na większej ilości światła to na pewno nie baw się w żadne BlueVision, CoolBlue etc. Niebieski filtr zabiera sporo światła, na zimę w ciężkich warunkach przez barwę będziesz ślepy. Także kombinacje kolorystyczne z bańkami żarówek odpadają zdecydowanie.
Kolejna sprawa to porządne wyczyszczenie klosza i regulacja lamp. Czasem pomaga więcej aniżela najlepsza żarówka ;)
Dokładnie tak, temat był już poruszany na forum, sam jeżdżę na Megalight Ultra +120% i bardzo polecam. Jednakże na mokrej drodze jest lipa :P.
Tylko ksenony dają radę na mokrej drodze. Kiedyś miałem jakieś philipsa blue vision xenon effect (wow wow), a nie widziałem sporej różnicy między philpsem, a żarówkami ze stacji za 6zł. Żytotność? szybko padły. Miałem przez 6 miesięcy. Też mam u siebie Tunsgram 120% i jestem zadowolony :)
Ja jeżdżę na Tungsramach +90% i polecam ale mam pytanie czy ktoś porównywał 90% i 120%?
nowackialex
23-10-14, 15:21
Podstawa - jeżeli zależy Ci na większej ilości światła to na pewno nie baw się w żadne BlueVision, CoolBlue etc. Niebieski filtr zabiera sporo światła, na zimę w ciężkich warunkach przez barwę będziesz ślepy. Także kombinacje kolorystyczne z bańkami żarówek odpadają zdecydowanie.
Ale raczej te lepsze żarówki mają niezłe filtry, dlatego nie wydaje mi się, że wówczas strumień światła jest mniejszy, słabszy.
Ogólnie rzecz biorąc jeżdziłem jużna Philipsach cool blue, jakoś tak, Potem miałem Tungsramy +120, szczerze bylem zawiedziony bo zdawałem sobie sprawę, że żywotność będzie krótsza, ale Tungsram wytrzymał tylko 4 miesiące, rozumie też cena, itd. Uprzedzając pytania, instalacja dobra, kostki dobre. Klosze tez w stanie bdb.
Co do mokrej drogi to rzeczywiście ciężko uzyskać taki efekt, który nas gołym okiem zadowoli, nie wiem czy to kwestia temperatury, czy natężenia światła?
Ja przechodzilem przez wiele zarowek, m.in. bosmy zolte, nightbreakery, visiony itp... jezdze od roku i najlepiej mi sie sprawuja Osram Cool Blue ;)
barwa jak sie patrzy na klosz jest biala zimna, a na drodze normalna, nie wpada w niebieski, widocznosc mistrz ;)
Niebieski filtr ZAWSZE zatrzymuje troche swiatla. Nie ma opcji zeby zarowka o parametrach zarowek Cool Blue i BlueVision miala parametry zarowki +cos tam. Wezcie latarke, folie spozywcza pomalujcie delikatnie niebieskim markerem i ilosc swiatla taka sama nie bedzie przy kazdej jednej zarowce.
Moje Tungsram +90 wytrzymaly spora glebe i 15 tys km. Nie spalily sie a przejal je moj znajomy na dojezdzenie. Od 5 miesiecy bodajze dalej na nich jezdzi. Aktualne Tungsramy sa w mojej EJ9 od sierpnia i przejechaly juz 8 tys km. Nie zapowiada siena ich koniec.
bunkerites
23-10-14, 19:15
Olej philipsa e vision.Mialem i padly po miesiacu.Mniej swiatla od Tungsram up 90. Osramy tez szybko padaja. Tungsram daje dobra jakosc za przyzwoita cene
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
lepszego nie ma nic od standardowej h4...
lepszego nie ma nic od standardowej h4...
A ja się nie zgodzę z tym stwierdzeniem. Ja i mój znajomy mamy takie same auta, reflektory w bardzo podobnym stanie. Jedyną różnicą jest że ja mam wkłady pomalowane na czarno, a on nie. Tylko to nie ma wpływu na świecenie :D Za to żarówki u niego standard H4, u mnie Ultimy +120%:http://static.autoexpress.co.uk/sites/autoexpressuk/files/ring-ultima.jpg.
Jechaliśmy kiedyś wieczorem do kumpla i stwierdził, że w moim civie różnica w ilości światła na drodze jest ogromna. Teraz jedna ultima już się przepaliła i żarówki poszły do kosza, bo pojedynczo ich nie można kupić. Wytrzymały niecałe pół roku, czyli w moim przypadku ok. 10 tys. km. Jak na H4 to IMO słabiutko. Teraz włożyłem tungsramy +90% i różnicy albo nie ma, albo ja jej nie widzę.
Jak moge Ciebie prosic - opisz mi dokladniej te zarowki Ring Xenon Ultima. Nagle to sie pojawilo, kosztuje sporo kasy, ciekaw jestem o co w nich chodzi.
Jak twierdzi producent - są wypełnione w 100% ksenonem. Po za tym - jak wymieniałem na tungsramy +90%, to położyłem jedną ultimę obok i zauważyłem... że żarówki są prawie identyczne.... Można by nawet podejrzewać że są robione w tej samej fabryce, tylko sprzedawane w innych pudełkach. A że akurat miało to miejsce w nocy, jeszcze większego przekonania nabrałem, widząc bardzo podobną(jak nie tą samą) ilość i barwę światła na drodze.
Dzieki za opinie, tak myslalem ze to czysty marketing a zarowki nie oplacalne. Dzieki :)
Dzieki za opinie, tak myslalem ze to czysty marketing a zarowki nie oplacalne. Dzieki :)
Niestety, zapłaciłem 2x ceny tungsramów i nie było warto. Możesz za to kupić Philipsy +130%, które są nowością na rynku. Możliwe że będą świeciły lepiej niż tungsramy +90 czy +110.
Philips WhiteVision - tego muszę spróbować.
nowackialex
27-10-14, 14:28
jezdze od roku i najlepiej mi sie sprawuja Osram Cool Blue
barwa jak sie patrzy na klosz jest biala zimna, a na drodze normalna, nie wpada w niebieski, widocznosc mistrz
To prawda, bardzo dobra żarówka, do tego jeszcze w poprzednim MA8, dorzuciłem sobie postojówki z niską temperaturą i była bajka.
Dlatego teraz przekonany do tej marki zastanawiam się na Night Breakerem.
Olej philipsa e vision.Mialem i padly po miesiacu.Mniej swiatla od Tungsram up 90. Osramy tez szybko padaja. Tungsram daje dobra jakosc za przyzwoita cene
Taka jest niestety prawidłowość. Zarówki, nazwijmy "niestandardowe", czyli wszystko o: niższej temperaturze światła, + ileś tam %, zawsze będą miały mniejszą żywotność. Niestety jeszcze nikt fizyki nie oszukał. Jesli ktoś oczekuje dużej żywotności to jest bardzo prosty sposób, bo kupujesz komplet żarówek w zwiększonej żywotności. Nie można mieć tu ciastka i go zjeść jednocześnie.
Uzytkownicy czesto sami sobie winni bo :
-przy montazu zawsze gdzies chociaz delikatnie dotkna banki zarowki
-nikt juz nie czysci stykow a warto raz na jakis czas prysnac w styki sprajem kontaktowym
-zapalamy silnik, mamy przez chwile wysokie napiecie i dosyc niestabilne i cyyyk - od razu zapalane sa swiatla. Szybkie zabojstwo dla kazdej zarowki.
-nikt juz nie czysci stykow a warto raz na jakis czas prysnac w styki sprajem kontaktowym
-zapalamy silnik, mamy przez chwile wysokie napiecie i dosyc niestabilne i cyyyk - od razu zapalane sa swiatla. Szybkie zabojstwo dla kazdej zarowki.
Moje Ultimy właśnie tak skończyły. Odpaliłem auto wyjeżdżając z myjni, po chwili włączyłem światła i po 1-2s lewa żarówka DEAD :)...
Dlatego jak sie chce aby zarowki dlugo zyly - odczekac co swoje, cyk na postoje i cyk potem na mijana. Niestabilnego napiecia zadna samochodowa elektronika nie lubi ;)
Wszyscy o żarówkach a nikt nie wspomniał o bardzo ważnej jak nie najważniejszej kwestii - mianowicie stan odbłyśników. W swoim cifie od zakupu walczyłem ze słabymi światłami, założyłem przekaźniki, wsadziłem night beakery i było lepiej ale co z tego jak mimo poniesionych kosztów i tak nie było jak być powinno, lampy miałem w stanie niemal idealnym wiec nie dopuszczałem do swiadomości tego że mogą być przyczyną, ale zapomniałem przecież o odbłyśnikach, które po przyjrzeniu się kiedyś z wieczora okazały się że są wypalone :( Tak wiec nim kupicie zarówki za 50 zł, sprawdźcie stan odbłśników bo dokładając drugie 50 zł możecie je zregenerować co w wiekszosci przypadków zmieni jakość świecenia o 100% tak, że mega żarówki nie będą potrzebne :)
nowackialex
31-10-14, 16:59
W sumie to tęz powinno się po każdej wymianie regulować pozycję świateł.
Odbłyśniki też muszą być w dobrym stanie, podobnie jak klosz. Tak na prawdę nie tylko sama żarówka, ma znaczenie na jakość światła, ale chyba z drugiej strony jest to też istotna kwestia. Na pewno w sytuacji gdy mamy super wszystkie elementy układu, to sama żarówka zrobi nam znaczenie.
Zgadzam się z tym, że żarówki to nie wszystko ponieważ jak miałem VI gen i przepalone odbłyśniki to po wsadzeniu żarówek philipsa za 100zł nie było dużej różnicy.
nowackialex
06-11-14, 15:45
Całe szczęście mam w pełni sprawny układ, odbłyśniki też, wiec pozostaje mi tylko zakup samych żarówek, bo jednak to i wpływa mi na komfort jazdy.
kaczka208D
21-11-14, 18:02
Witam, te tungsramy są naprawdę tak dobre? Warto kupić czy lepiej coś innego?
Jeśli warto kupić Tungramy to jakie wybrać +120 czy +90:
http://allegro.pl/zarowki-tungsram-h4-megalight-ultra-120-swiatla-i4751102750.html
http://allegro.pl/tungsram-h4-megalight-ultra-90-swiatla-2-sztuki-i4804798390.html
Dają dość mocne światło i są trwałe (zrobiłem na nich ok. 20 tys km i nadal świecą).Wiadomo jak już to bierz +120, jakaś różnica ponoć jest. Jednak wg. tych co kupili to na pewno nie 30%.
Ale ja pokusiłbym się o nowość od Philipsa - Xtreme Vision +130%. Był ostatnio test w AŚ poradnik i dają najmocniejsze światło z wszystkich testowanych modeli.
Siemka.Kupiłem lampy do swojej ej2 angel eyes i teraz nie wiem jakie zarowki tam wlozyć,zalezy mi na naprawde dobrym białym świetle.Jakie osramy tam wlozyc?
MiloszMiki
01-12-14, 00:15
Osram Night Breaker/Cool Blue Intense/Silverstar bądź inne Philipsa - Xtreme Vision +130% . Też zamierzam zmienić lampy i zastanawiam się nad angel eyes black ring (http://tomas-tuning.com/oswietlenie-lampy-przednie-angel-eyes-reflektory-przednie-honda-civic-v-black-ring-o_l_268_1516.html) bądź takimi (http://allegro.pl/lampy-przednie-honda-civic-91-95-2d-3d-black-amber-i4786452556.html) Co polecacie? :confused:
Tymi angel eyesami sobie nawet głowy nie zaprzątaj. Chyba jedyny słuszny wybór to clear black(2 link)/denji :)
MiloszMiki
01-12-14, 12:26
Denji jakoś nie za bardzo mi pasują. Zdecydowanie clear black wyglądają lepiej. Co do angel eyes to wiem że ludzie narzekają na nie i podchodzi to pod wiochę trochę, chociaż kusi.
Ja ostatnio do siebie włożyłem Philipsa - Xtreme Vision +130% mam seryjne lampy , efekt - bardzo białe światło i znacznie dalsza widoczność do zwykłych żarówek nie ma porównania .
Witam, te tungsramy są naprawdę tak dobre? Warto kupić czy lepiej coś innego?
Jeśli warto kupić Tungramy to jakie wybrać +120 czy +90:
http://allegro.pl/zarowki-tungsram-h4-megalight-ultra-120-swiatla-i4751102750.html
http://allegro.pl/tungsram-h4-megalight-ultra-90-swiatla-2-sztuki-i4804798390.html
zakupiłem właśnie te +120% i jestem zniesmaczony
poprzednio miałem +90% i miały one lepsze skupienie światła, założyłem +120 i mówie co jest? żarówka krzywo włożona? widocznie nie sa tak dopracowane jak poprzednie
a różnicy jasności gołym okiem nie da się zobaczyć
Czemu twierdzicie ze angel eyes to zllom? :) kupilem takie nowe nieuzywane od kolesia za 200zl
Czemu twierdzicie ze angel eyes to zllom?
bo znam osobicie przypadek ze samochod sie zapalil pod maska od zwarcie w tym czyms...?
Sluchj gdyby wszystko bylo dobrze podlaczone to na pewno by sie nie spalil na pewno nie od lamp ;)
Sluchj gdyby wszystko bylo dobrze podlaczone to na pewno by sie nie spalil na pewno nie od lamp
po pierwsze jestem pewien ze bylo dobrze podlaczone. po drugie jezdzil kupe czasu na tymi to po jakims czasie, ale ok jest to teraz mega tjun wiec nie zastanawiaj sie i laduj te chinole.
Ps. temat stary jak świat...
Ja ostatnio do siebie włożyłem Philipsa - Xtreme Vision +130% mam seryjne lampy , efekt - bardzo białe światło i znacznie dalsza widoczność do zwykłych żarówek nie ma porównania .
No to muszę u siebie też takie zamontować. Mam tungsramy +90% aktualnie i jestem niezadowolony. Drugie auto którym jeżdżę ma reflektory z oddzielnym źródłem światła dla długich. Jak wsiadam do civa to mam wrażenie że długie prawie nic nie dają tylko świecą wyżej.
bunkerites
02-12-14, 17:14
Powtorze sie.Philips xtreme jest gowno warte.Po okolo po okolo miesiacu jedna zarowka padla.Swiatlo wcale nie jest kozackie.Praktycznie to samo co tungsram 90%.Pare lat temu philips robil zarowki z lini GT150 performance to night.Do dzis lepszych nie spotkalem
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Wszystkie żarówki z "blue vision" philipsy itp. to jeden wielki syf. Miałem kilka firm i szybko padały. Z tungsramów 120 jestem zadowolony :)
MiloszMiki
02-12-14, 18:29
Opini tutaj tyle i tak różnych że idzie się pogubić. ;-) Ja kupię na pewno te Philipsa 130% a potem zobaczę inne też. A wracając to tematu angel eyes, prosiłbym o opinię na temat ich wyglądu ale nowych. I czy to naprawdę są chinole i jest to taki wiejski tuning?
Żadne angel eye czy też nawet Denji bez zmiany soczewek nie będą świeciły lepiej niż fabryczna lampa w dobrym stanie z dobrą żarówką.
Ja od pół roku śmigam na Bosch Xenon Silver i jestem bardzo zadowolony. W nowej OEM'owej lampie świecą super.
Ja od pół roku śmigam na Bosch Xenon Silver i jestem bardzo zadowolony. W nowej OEM'owej lampie świecą super.
teraz pytanie czy to zasługa żarówki że świetnie świecą czy też nowej lampy a raczej nowego w dobrym stanie odbłyśnika :)
Żarówka sporo dała, bo wcześniej były jakieś tandetne z marketu, no ale trzeba przyznać, że nowa lampa robi robotę:)
Sluchajcie a w tych angel eyes mozna zrobic tak zeby na drogowych swiecily mijania i drogowe razem?
Ja używałem H4 Osram Night Breaker Plus. Wytrzymały jakie 1,5 roku (mam też DRL).
Znów czas na zmianę wiec się podłączyłem do tematu bo wyszły teraz nowe H4 Osram Night Breaker Unlimited, używał ktoś takich, czytał jakieś opinie?
Chętnie bym je sprawdził ale z tego co czytam dobrze się wypowiadacie o Tungsram Megalight Ultra +120% a ich cena to połowa Osramów.
W jajku obecnie mam założone H4 Osram night breaker unlimited, a poprzednio jeżdziłem na Philips +30% światła. Zmieniłem na osramy z czystej ciekawości czy są lepsze i jak dla mnie to różnica jest nie wielka a nawet powiedziałbym że znikoma. Drugi raz osrama nbu raczej nie kupię, z prostego powodu.... cena trzy razy wyższa od philipsa +30% a znaczącej różnicy nie ma.
damian7444
07-12-14, 11:37
Tungsram Megalight Ultra +120%
ja mam takie zaróki i jestem zadowolony daja rade, nawet jak jest mokra droga to spisuja sie bdb.
To jak wkoncu h1 polecicie? Co powiecie na osram cool blue intense?
A moze xenony 4300K ? Policja sie czepia? Jak to swieci? Lepiej niz wszystkie zarowki wymienione wczesniej?
ja mam takie zaróki i jestem zadowolony daja rade, nawet jak jest mokra droga to spisuja sie bdb.
Cieszy mnie Twoja odpowiedz bo wczoraj poklikałem na allegro i teraz czekam na paczkę z takim zestawem.
Ciekaw jestem jak się będą spisywać bo cena w stosunku do Osram i Philips znacznie przyjemniejsza.
A moze xenony 4300K ? Policja sie czepia? Jak to swieci? Lepiej niz wszystkie zarowki wymienione wczesniej?
Miałem zainstalowane HID Xenon 6000K w Hondzie Accord w anglii.
Działało to świetnie, wyglądało jeszcze lepiej.
W angli jest to niby nie legal ale nikt się o to nie czepia a już na pewno nie policja na ulicy.
W PL nie wiem jak to jest ale chętnie się dowiem jak to wygląda z policja i jak to świeci bo chętnie znów oświetlę sobie drogę xenonem :)
A w Accordzie wyglądało to tak:
http://joy.wawrzyszew.com/003/Typiszcz_HID_Xenon_003.jpg
http://joy.wawrzyszew.com/003/Typiszcz_HID_Xenon_004.jpg
http://joy.wawrzyszew.com/003/Typiszcz_HID_Xenon_007a.jpg
http://joy.wawrzyszew.com/003/Typiszcz_HID_Xenon_009.jpg
http://joy.wawrzyszew.com/003/Typiszcz_HID_Xenon_010.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=ySPbkkIKAKM
PS. Czy do Aerodecka z 2000r. da się założyć przednie światła z wersji przedliftowej (takie z czarnymi ramkami)?
Lepiej to wygląda. W Accordzie sam malowałem i sporo z tym roboty a takie przedliftowe lampy można nie drogo kupić.
W Polsce leci za to dowód na dzień dobry, przede wszystkim to nie jest lampa zaprojektowana do takiego strumienia światła więc oślepiasz innych użytkowników. Bez znaczenia czy masz je ustawione prosto w asfalt czy "poprawnie".
Nie wiem jak to by było w Civic'u ale w Accordzie było całkiem ok.
Linia odcięcia światła była wyraźna i moim zdaniem nie świeciłem nikomu po oczach.
Po zamontowaniu obawiałem się ze będzie to innym przeszkadzać, wiec zrobiłem kilka testów z kolegami i mówili że jest dobrze/
A wrażenie oślepiania może być ze względu że Xenon daje dużo więcej światła, to światło jest bielsze i wyraźniejsze.
Ten temat był wałkowany tyle razy...
http://joy.wawrzyszew.com/003/Typiszcz_HID_Xenon_009.jpg
Na tym zdjęciu widać perfekcyjnie że prawa strona z HIDem, nie ma tak poprawnego odcięcia jak lewa z halogenem. Nie wspominając już o świetle nad odcięciem którego w przypadku tego HIDu jest sporo w porównaniu do halogenowego źródła światła.
Nawiązując jeszcze do wcześniejszych postów dotyczących osramów, philipsów i tungcośtam... ja użytkuję od kilku miesięcy właśnie philipsy h4 bluevision na całych nowych lampach i jestem mega zadowolony. Nie wiem ile jeszcze pociągną ale ilość podawanego przez nie światła jest nie do porównania pomiędzy zwykłymi h4 - taka moja skromna opinia.
maaaster109
19-12-14, 13:03
A barwa swiatla zimna biala czy bardziej niebieska
Blue Vision świecą na zimno-biało, ale przepalają się w kilka miesięcy. Tak samo Osram Night Breaker - super światło na kilka miesięcy. Z resztą większość żarówek +10000000000% ma tę samą cechę - świecą mocno, ale krótko, coś za coś.
Też słyszałem wiele dobrego o bluevision. Niestety cena zbytnio nie zachęca. Biję się z myślami.
dzis zatrzymala mnie policja i pan policjant chcial abym zalozyl spryskiwacze do xenonu. nic o lampach samopoziomujacych nie mowil. jakie te spryski zamontowac ? nie chce sie pozbywac xenonu
On nie mówił, inny Ci powie. Albo diagnosta. Jeżdżą później takie 20 latki z "ksenonami" i świecą po koronach drzew...
Od czegokolwiek, może być nawet od Nysy, byle działał.
Mam ustawione swiatla i nikt nie mruga wiec nie oślepiam.
Wątek o żarówkach H4 to zdecydowanie najlepsze miejsce, żeby pytać o spryskiwacze do lamp wyładowczych :rolleyes:
nowackialex
31-12-14, 00:18
Blue Vision świecą na zimno-biało, ale przepalają się w kilka miesięcy. Tak samo Osram Night Breaker - super światło na kilka miesięcy. Z resztą większość żarówek +10000000000% ma tę samą cechę - świecą mocno, ale krótko, coś za coś.
True. Ale chyba czasami warto, bo jak pomyśle, że miałbym kombinować teraz z HID'ami, kloszami, spryskami. Odechciewa mi się :D Tak ładuę zarówke i mam święty spokój.
To fakt, różnica jest dość duża, więc może rzeczywiście warto. Tyle, że zawsze trzeba wozić zapas ;)
True. Ale chyba czasami warto, bo jak pomyśle, że miałbym kombinować teraz z HID'ami, kloszami, spryskami. Odechciewa mi się :D Tak ładuę zarówke i mam święty spokój.
Miałem już kilka kompletów H4 o zwiększonej ilości emitowanego światła i to prawda - zawsze wytrzymywały krótko(max 4-6 mies.)
Teraz chyba trafiłem na jakieś dobre sztuki :D Mam tungsramy +90% ponad rok i nadal świecą :) Dodam że przejechałem przez ten czas ok 25 tys. km.
Wątek o żarówkach H4 to zdecydowanie najlepsze miejsce, żeby pytać o spryskiwacze do lamp wyładowczych :rolleyes:
wiesz niektórzy zakładają zamiast zwykłej żarówki udające xenony. Z rozpędu już pewnie myślą że mają prawdziwe lampy wyładowcze. A prawda jest taka że po kilku miesiącach uszkodzą reflektor.
A ma ktoś żarówki Cool Blue Intense?
wiesz niektórzy zakładają zamiast zwykłej żarówki udające xenony. Z rozpędu już pewnie myślą że mają prawdziwe lampy wyładowcze. A prawda jest taka że po kilku miesiącach uszkodzą reflektor.
A ma ktoś żarówki Cool Blue Intense?
Ja miałem - IMO lipa. Są tylko trochę 'bardziej białe' niż tradycyjne żarówki, ilość światła na drodze też nie powala. Chcesz barwę a'la xenon - bierz Philips'y blue vision ultra.
Ja miałem - IMO lipa. Są tylko trochę 'bardziej białe' niż tradycyjne żarówki, ilość światła na drodze też nie powala. Chcesz barwę a'la xenon - bierz Philips'y blue vision ultra.
Wyczytałem że żarówka BlueVision ultra zapewnia 4000 K jasnego, białego światła. Blue Cool mają 4200 K, czyli dokładnie tyle ile prawo pozwala. 4300 było by już przekroczeniem przepisów. Więc BC są bardziej białe. Tak wypada to na papierze.
jezeli maja 60/55w to sa dopuszczone
jezeli maja 60/55w to sa dopuszczone
to tak. Bo gdyby była mocniejsza, oślepiałaby innych kierowców, a to już jest powodowanie zagrożenia na drodze.
Jeśli mowa o kelwinach, to w przypadku żarówek halogenowych, max. temperatura barwowa wynosi 4200 kelwinów. Wyższej nie możesz, chyba że masz ksenony.
Wyczytałem że żarówka BlueVision ultra zapewnia 4000 K jasnego, białego światła. Blue Cool mają 4200 K, czyli dokładnie tyle ile prawo pozwala. 4300 było by już przekroczeniem przepisów. Więc BC są bardziej białe. Tak wypada to na papierze.
Tyle że to co podaje producent - jak wiadomo, czasami nijak się ma do rzeczywistości..... Jak chcesz to kup cool blue ale jak napisałem te żarówki mogą się schować przy B Vision.