PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa problemy: oświetlenie wnętrza i rejestracji, i drżący pedał sprzęgła.

DAX
21-10-14, 19:27
Siemanko,

od paru dni jestem jak narazie szczęśliwym posiadaczem Civica VII gen. Na razie, bo zauważyłem dwa problemy, jeden większy tzn:

odczuwam drgania na pedale sprzęgła i wgle na niskich obrotach i w pewnym ich zakresie lekko trzęsie budą.Na początku przestraszyłem się że to dwumas, ale podobno silnik 1.7 CDTi takowego nie posiada ( utwierdźcie mnie w tym przekonaniu:D:D ), więc podejrzenie padło na sprzęgło lub poduchę pod skrzynią lub silnika. Zauważyłem też że podczas jazdy dajmy na czwórce przyspieszając i gwałtownym puszczeniu gazu gałka zmiany biegów się porusza przód tył, nie jakoś bardzo ale jednak, więc stąd też podejrzenie poduszki. Jeśli chodzi o sprzęgło to raczej nie zauważyłem ślizgania, ale podczas ruszania z jedynki zazwyczaj szarpie trochę. Może po prostu ten typ tak ma??
W najbliższym czasie jadę na kanał, może podpowiecie jak sprawdzić poduchę? bo niekiedy wizualnie może nie być widać.

drugi problem trochę mniejszy, a mianowicie:

Od początku nie działa podświetlenie rejestracji, a ostatnio też wnętrza, bagażnik świeci. Dziś rozebrałem klapę myśląc że to żarówki ale te są ok. Sprawdziłem też kable przechodzące do klapy ale też są ok. Na więcej nie wystarczyło mi czasu bo robiło się ciemno. Jutro posprawdzam napięcie. Bezpieczniki pod maską ( Są gdzieś jeszcze?) są ok.
Jeśli chodzi o wnętrze to wymieniłem żarówkę ale dalej nic, jutro rozkręcę całą tą lampkę i posprawdzam styki.
Miał ktoś podobny problem? Może jakieś sugestie co sprawdzić?

Z góry dzięki za podpowiedzi:)

Buda to hatchback wersja sport, silnik 1.7 CDTi.

DRIVERRS
21-10-14, 19:42
Bezpieczniki sa jeszcze pod kierownica masz skrzynke, to jeszcze tam możesz sprawdzic.

Przy ruszaniu jak podszarpuje to prawdopodobnie konczy sie sprzęgło ( tak słyszałem ze taki objaw wystepuje)

DAX
22-10-14, 15:10
Mówisz że to sprzęgło:/ ale od tego też może drżeć cała buda i pedał sprzęgła najbardziej?

DRIVERRS
22-10-14, 15:40
To tylko teoria, ciezko cos powiedziec nie widzac jak to sie zachowuje.

DAX
22-10-14, 18:10
No wiadomo. Wjadę na kanał może trochę się rozjaśni, a jak nie to zostaje mechanik.

Co do świateł to dzisiaj znalazłem usterkę. Okazało się że wszystkie żarówki sa spalone, a co najlepsze wyglądały na sprawne:p dopiero pomiar napięcia pomógł.