Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana airbag

cortesolo
20-10-14, 08:21
Witam;

Będę dokonywać wymiany poduszek powietrznych w moim CIVICU (1.6 2001r. 5D) gdyż ostatnio mój Tata wjechał do rowu i niestety wystrzeliły pomimo niewielkiej prędkości. Najpierw to co udało mi się ustalić i zrobić:
1) Wymieniłem pasy bezpieczeństwa, gdyż poprzednie zostały zablokowane, ale nie podłączałem ich elektrycznie (nie chciałem tego robić przy podłączonym akumulatorze);
2) Zamówiłem poduszkę kierowcy, pasażera oraz sterownik poduszek (sensor).

I tera moje pytania:
1) Czy potrzebuję też dokonać wymiany czujników uderzeniowych? Jeśli tak, to gdzie one się znajdują?
2) Czy podczas wymiany elementów związanych z systemem SRS muszę zachować jakąś szczególną ostrożność (nie chcę aby mi to wszystko wystrzeliło);
3) Czy po wymianie wymienionych elementów, zniknie kontrolka "SRS" i system będzie działał poprawnie?
4) Gdzie mogę kupić maskownicę poduszki pasażera? Nigdzie nie mogę jej znaleźć :/

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

owsikk
20-10-14, 19:00
Zaślepka poduszki pasażera to najdroższy element układanki, bo nie pasuje od anglika. Musisz polować na sieci. Typowa rynkowa cena poduchy z zaślepką to 700zł.

Jeśli czujniki uderzeniowe nie zostały uszkodzone mechanicznie, czyli zgniecione, nie musisz wymieniać.

Nowe poduchy najlepiej podłączać na wyciągniętym akumulatorze. Czy będzie świecić się błąd SRS? To zależy w jakim sposób został rozłączony układ ze sterownikiem który kupiłeś. Jeśli przed odłączeniem sterownika nie wyświetlał się błąd którejś poduszki lub taśmy, wtedy po prawidłowym spięciu układu w Twoim aucie zrobi test i również się nie zaświeci. Jeśli natomiast coś nie będzie grało błąd się zaświeci będziesz musiał przeprowadzić prostą procedurę kasowania błędu. Była gdzieś na forum.

A propos elementów które powinieneś wymienić. W kierownicy jest tzw. taśma/zwijak która zachowuje styk klaksonu i poduszek mimo iż kręci się kierownicą. To są bardzo cienkie przewodziki. Po wystrzale poduszki kierowcy druciki od air baga nadpalają się i osłabiają. Możesz połączyć wszystko do kupy i będziesz działać. Jak długo? Nie wiadomo. Może Ci działać jeszcze długo, np. rok, a może Ci złapać błęda po dwóch tygodniach. Najlepiej jest wymienić taśmę na nową z auta które nie miało wywalonych poduch. Żeby to zrobić trzeba ściągać kierownicę.

cwiro2000
22-10-14, 12:59
Witam;

Będę dokonywać wymiany poduszek powietrznych w moim CIVICU (1.6 2001r. 5D) gdyż ostatnio mój Tata wjechał do rowu i niestety wystrzeliły pomimo niewielkiej prędkości. Najpierw to co udało mi się ustalić i zrobić:
1) Wymieniłem pasy bezpieczeństwa, gdyż poprzednie zostały zablokowane, ale nie podłączałem ich elektrycznie (nie chciałem tego robić przy podłączonym akumulatorze);
2) Zamówiłem poduszkę kierowcy, pasażera oraz sterownik poduszek (sensor).

I tera moje pytania:
1) Czy potrzebuję też dokonać wymiany czujników uderzeniowych? Jeśli tak, to gdzie one się znajdują?
2) Czy podczas wymiany elementów związanych z systemem SRS muszę zachować jakąś szczególną ostrożność (nie chcę aby mi to wszystko wystrzeliło);
3) Czy po wymianie wymienionych elementów, zniknie kontrolka "SRS" i system będzie działał poprawnie?
4) Gdzie mogę kupić maskownicę poduszki pasażera? Nigdzie nie mogę jej znaleźć :/

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli będą do ciebie pasować mam całe siedliska z EM2 seryjne razem z poduszkami jakbyś chciał nie chce dużo za nie dogadamy się, natomiast mam tylko sam materiał bez podstawy siedzeń mogę ci wysłać fotki na priw.

cortesolo
25-10-14, 19:45
Udało się wymienić poduszki, sterownik (było z tym sporo zabawy, bardzo schowany jest skubaniutki), skasowałem błąd i wydaje się, że wszystko hula :) Dziękuję wszystkim za pomoc :)