Zobacz pełną wersję : Prąd - oświetlenie wnętrza
Mam pytanko odnośnie wiązki kabli dochodzącej do oprawki oświetlenia wnętrza, tej przedniej nad lusterkiem w civicu ufo.
Zainstalowałem sobie kamerkę cofania i potrzebuję wziąć prąd do monitorka w lusterku i bezprzewodowego zasilania odbiornika obrazu z kamerki.
Chciałem go wziąć z tej oprawki ale nie wiem z których kabli.
W wiązce są kable: niebieski, brązowy i dwa zielone. Metodą prób i błędów podpiąłem lusterko i działało do momentu włączenia świateł, potem prąd odcinało.
W dodatku spalił się bezpiecznik biegnący do lusterka, co odczytuję jako efekt błędu w podpięciu.
Ktoś wie jakie kable biegną w tej wiązce i z których wziąć prąd taki co by stale był i nie wyłączał się po włączeniu świateł, otwarciu dzwi itp.?
Ewentualnie może to być jeszcze prąd z oświetlenia wnętrza tego na środku, tam idą chyba tylko 3 kabelki...
godles1991
20-10-14, 13:15
kolego a mógłbyś się podzielić kamerką cofania jaką kupiłeś? etc? a co do oświetlenia, to z oświetlenia górnego chyba nic ci to nie da, bo w momencie zamknięcia drzwi, krańcówka umieszczona w drzwiach odcina prąd w górnym oświetleniu, więc tylko niestety działałoby to poprawnie jakbyś miał cały czas włączone oświetlenie . bynajmniej tak mi się wydaje
Moze Ci sie przyda: http://www.trafo.za.pl/honda/
kolego a mógłbyś się podzielić kamerką cofania jaką kupiłeś? etc? a co do oświetlenia, to z oświetlenia górnego chyba nic ci to nie da, bo w momencie zamknięcia drzwi, krańcówka umieszczona w drzwiach odcina prąd w górnym oświetleniu, więc tylko niestety działałoby to poprawnie jakbyś miał cały czas włączone oświetlenie . bynajmniej tak mi się wydaje
W lampce jest stale zasilanie na bank, przeciez nawet przy zamknietych drzwiach mozna klawiszem zapalic lampke.
godles1991
20-10-14, 13:57
ale wtedy zwierasz tak jaby krańcówkę ponownie, tak mi się przynajmniej wydaje, w poprzednim aucie chciałem zrobić taki myk właśnie tyle że auto z grupy VAG, i niestety działało razem z drzwiami, przy zamykaniu drzwi gasło również oświetlenie które wykonałem, a prąd brałem nie bezpośrednio z lampki tylko z przewodu w słupku
ale wtedy zwierasz tak jaby krańcówkę ponownie, tak mi się przynajmniej wydaje, w poprzednim aucie chciałem zrobić taki myk właśnie tyle że auto z grupy VAG, i niestety działało razem z drzwiami, przy zamykaniu drzwi gasło również oświetlenie które wykonałem, a prąd brałem nie bezpośrednio z lampki tylko z przewodu w słupku
Nie mam jak teraz sprawdzic w manualu, do auta tez mam daleko, ale moim zdaniem do lampki w podsufitce powinien przychodzic staly plus (chociaz chyba ma jakies zabezpieczenie przed zostawieniem auta z wlaczona lampka i po jakims (dluzszym) czasie MICU odpina zasilanie)
Kupiłem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej, zainstalowałem ją zgodnie ze wskazówkami @Kasio z tego wątku http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?18634-Czujniki-parkowania-amp-kamera-wsteczna/page8
U chińczyków dokupiłem też bezprzewodowy nadajnik i odbiornik aby nie przedzierać się z kablem przez cały samochód.
godles1991
20-10-14, 14:38
możesz powiedzieć ile mniej więcej wyszedł ci cały zestaw ?
Moja cena nie będzie miarodajna bo kupowałem ponad rok temu cały zestaw kamera, lusterko i czujniki cofania płacąc wtedy coś ok. 350 zł.
Dziś na allegro widzę kamerka w ramce ok 80 zł, lusterko podobnie, czyli za jakieś 180 zł. komplet kamerkowy.
Zestaw bezprzewodowego nadajnika i odbiornika u chińczyków kupiłem za jakieś 30 zł.
Czyli ok. 200 zł całość.
Edit: Podpiąłem już wszystko, prąd jest w dwóch zielonych kabelkach z kostki jaka dochodzi do oprawki oświetlenia punktowego.
Pierwszy z brzegu okazał się niedobry bo prąd odcinało po włączeniu świateł. W drugim prąd jest nawet kiedy światła są zapalone.
Minus oczywiście z masy.
Mam nadzieję, że to będzie działać, muszę jakoś spróbować bardziej opuścić kamerkę, bo na wysokości zderzaka widzę od jakichś 30 cm za samochodem.
No ale klapa jest pochyła, nie da się kamerce pokazać zderzaka...